-
Αρχική > Τοπικά νέα > Ομορφοκκλησιά  : Πλήθος πιστών στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου( Δώρα Κωτσοπούλου )

Ομορφοκκλησιά  : Πλήθος πιστών στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου( Δώρα Κωτσοπούλου )

   Πολλοί ήταν οι πιστοί που ανηφόρισαν  σήμερα  στο τοπικό διαμέρισμα Ομορφοκλησιάς, για να προσκυνήσουν τη χάρη του Αγίου Γεωργίου.                                

                                           Προκαλεί δέος το ξυλόγλυπτο του Αγίου Γεωργίου

Ο Αϊ Γιώργης βρίσκεται στο κέντρο της Ομορφοκκλησιάς, στον οικισμό που πήρε την ονομασία, από την αρμονία και την αύρα που εκπέμπει αυτή η εκκλησία. Πρόκειται για σταυροειδή ναό με τρούλο, που κτίστηκε περίπου τον 12ο αιώνα και αποτελούσε το καθολικό μονής, που δεν σώζεται σήμερα. Πολλοί θεωρούν τον Αϊ Γιώργη, μικρογραφία της Αγιάς Σοφίας.

Μέσα στο ναό φυλάσσεται και λείψανο του Αγίου Γεωργίου σε ειδική θήκη. Το ξυλόγλυπτο θεωρείται από πολλούς πιστούς θαυματουργό, ενώ ακόμα και σήμερα δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε πως έχουν δει τον Άγιο να εμφανίζεται μέσα στο ναό.

          Οι πιστοί “κολλάνε” κέρματα στο ξυλόγλυπτο για να κερδίσουν την εύνοια του Αγίου και να έχουν καλή τύχη, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει βρεθεί ο λόγος που τα κέρματα “κολλάνε” στο ξύλο! Σύμφωνα με την παράδοση το ξυλόγλυπτο, που το ύψος του πλησιάζει τα τρία μέτρα και είναι μοναδικό στην Ελλάδα, το έφεραν δύο μοναχές από τα Ιωάννινα τον 13ο αιώνα, πάνω σε κάρο που το έσερναν βόδια. Από το ξυλόγλυπτο λείπουν οι πατούσες. Μία εκδοχή λέει ότι έτσι δημιουργήθηκε, ενώ μία δεύτερη αναφέρει πως βρίσκονται σε αποθήκη μουσείου της Αθήνας.

 

Top
Enable Notifications    OK No thanks