-
Αρχική > Συνεντεύξεις > Χαράλαμπος Καραταγλίδης  :  Ο επιχειρηματικός κόσμος δεν θέλει να επιβιώνει με επιδόματα. Θέλει να δραστηριοποιείται στο επάγγελμα του (Δώρα Κωτσοπούλου εφημερίδα Ν.Κ. )

Χαράλαμπος Καραταγλίδης  :  Ο επιχειρηματικός κόσμος δεν θέλει να επιβιώνει με επιδόματα. Θέλει να δραστηριοποιείται στο επάγγελμα του (Δώρα Κωτσοπούλου εφημερίδα Ν.Κ. )

 Συνέντευξη: 

Για μια πρωτόγνωρη κατάσταση που έζησαν όλες επιχειρήσεις που  έφερε τα πάνω-κάτω σε όλη τη λειτουργία  και του Επιμελητηρίου. Αναφέρθηκε σε μια αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Καστοριάς κ. Χαράλαμπος Καραταγλίδης. Αναβάλαμε όπως είπε  πολλές από τις δράσεις μας και στον αντίποδα το πρώτο μας μέλημα ήταν η στήριξη των επιχειρήσεων. Καθημερινές οι επαφές με τους επιχειρηματίες δίνοντας ενημέρωση αλλά και διεκδικώντας και στηρίζοντας τα αιτήματα τους. 

Έχει αρχίσει ήδη να διαφαίνεται στον ορίζοντα μία επανεκκίνηση της οικονομίας. Πώς βλέπετε τα πράγματα από δω και πέρα;

Πράγματι βλέπουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει ξεκινήσει η επαναφορά αρκετών δραστηριοτήτων και η  επαναλειτουργία της αγοράς. Είναι διάχυτη η αισιοδοξία ότι όσο προχωρούν οι  εμβολιασμοί το ζητούμενο που είναι η ανοσία, θα βρεθει σε ικανοποιητικό επίπεδο και κατά συνέπεια οι επιχειρήσεις ξεκίνούν σιγά-σιγά να επανέρχονται στην κανονικότητα. Το γεγονός Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε προσεκτικοί. Έχουμε μπροστά μας δρόμο, και πρέπει να συνεχιστούν  τα μέτρα για την αναχαίτισης της πανδημίας.

Η επόμενη μέρα πάντως για τις επιχειρήσεις μας είναι δύσκολη. Η αγορά είναι ήδη αδύναμη λόγω του παρατεταμένου κλεισίματος περισσότερο ή λιγότερο σε όλους τους κλάδους. Η Καστοριά πριν την Πανδημία βρισκόταν σε ύφεση οπότε ακόμα και η επιστροφή στην κανονικότητα δεν σημαίνει απαραιτήτως ανάπτυξη. Ο κλάδος της γούνας ο οποίος αποτελεί και τη βασική επαγγελματική απασχόληση στην περιοχή, μας έχει δώσει το μήνυμα ότι ο τόπος χρειάζεται αλλαγή παραγωγικού μοντέλου. Αυτό δεν μπορεί να γίνει βραχυπρόθεσμα.Αρα για το επόμενο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητα μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις και πολύ ζωτικό να ξεκινήσουμε τα μεγάλα έργα που Τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα θα δώσουν ένα εισόδημα στην περιοχή μας 

Σε ποιο βαθμό πιστεύετε ότι οι επιχειρήσεις και εργαζόμενοι βοηθήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.;

Ο επιχειρηματικός και παραγωγικός κόσμος δεν θέλει να επιβιώνει με επιδόματα. Θέλει να δραστηριοποιείται στο επάγγελμα του, να έχει την αγορά ανοιχτή, να βρίσκεται σε επαφή με πελάτες και προμηθευτές γιατί αυτό είναι επιχειρηματικότητα. Είναι η ζωντάνια και η ενασχόληση με τα θέματα της επιχείρησης.

Σωρευτικά οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς υπολογίζω μέχρι και σήμερα ότι έχουν λάβει περίπου 100 εκατομμύρια ευ ρώ. Αδιαμφισβήτητα και βάση των συνθηκών αλλά και τις δυνατότητες το ποσό είναι μεγάλο. Νομίζω ότι με βάση τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη Χώρα, οι προσπάθειες που έγιναν άγγιξαν τα όρια των δυνατοτήτων της Ελληνικής οικονομίας. Στον αντίποδα Φυσικά τα εισοδήματα που χάθηκαν είναι πολλαπλάσια, αλλά νομίζω ότι το ζητούμενο κατά την διάρκεια της πανδημίας , ήταν η διατήρηση ενός επιπέδου ζωής. 

Πώς κινήθηκε το Επιμελητήριο κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τι προτίθεται να κάνει από δω και πέρα;

Όπως και για όλες τις επιχειρήσεις η κατάσταση αυτή ήταν πρωτόγνωρη και έφερε τα πάνω-κάτω σε όλη τη λειτουργία του Επιμελητηρίου. Αναβάλαμε πολλές από τις δράσεις μας και στον αντίποδα το πρώτο μας μέλημα ήταν η στήριξη των επιχειρήσεων. Καθημερινές οι επαφές με τους επιχειρηματίες δίνοντας ενημέρωση αλλά και διεκδικώντας και στηρίζοντας τα αιτήματα τους . Οι επισημάνσεις μας, τηλεδιασκέψεις και διαβουλεύσεις κυρίως για τα μέτρα, δεκάδες. Οφείλω να ομολογήσω ότι το Επιμελητήριο μας στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων με τις δράσεις του και τις προτάσεις του κατά την περίοδο της πανδημίας. Επίσης ο συμβουλευτικός ρόλος μας προς την κυβέρνηση και τους θεσμικούς φορείς κατά τη διάρκεια της προθεσμίας απέκτησε μεγαλύτερη σημασία σε σχέση με το παρελθόν μιας και στα θέματα της επιχειρηματικότητας ήμασταν κεντρικοί ομιλητές με την κυβέρνηση. Συν διαμορφώσαμε πολλά από τα μέτρα προγράμματα αλλά και αποφάσεις για τις επιχειρήσεις μας.

Από δω και πέρα σχεδιάζουμε τα βήματα για την επόμενη μέρα. Είμαστε έτοιμοι Με προτάσεις και σχέδιο για την ανασυγκρότηση της επιχειρηματικότητας της Καστοριάς. Επίσης πολλές από τις δράσεις (εκθέσεις, προβολή, ανάπτυξη τουρισμού κ.α.) ξεκινούμε σιγά-σιγά την επανεκκίνηση τους. Θα είμαστε δίπλα στις επιχειρήσεις και στην επόμενη περίοδο και θα τις στηρίξουμε με κάθε δυνατό μέσο που διαθέτει το Επιμελητήριο.

Τελικά ποιο είναι το ζήτημα για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας Καστοριάς;

Είναι για μένα εύκολο να πω τι χρειάζεται και να αναφέρω μία σειρά παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν και να γίνω και αρεστός σε όλους αυτούς που διαβάζουν τη παρούσα συνέντευξη. Χρόνια τώρα και μέσω της θεσμικής μου θέσης παρακολουθώ όλα αυτά που έχουν γίνει για το καλό του τόπου και όλες τις επισημάνσεις για αυτά που δεν έχουν γίνει. Το αποτέλεσμα είναι ότι από την αρχή της κρίσης (2009)  και μετά έχουμε πολύ μεγάλη ύφεση αλλά και οι βασικοί δείκτες που φανερώνουν την ποιότητα της ζωής μας είναι αρνητικοί.

Με το τέλος της πανδημίας κορονοϊού θα βρισκόμαστε νομοτελειακά σε χειρότερη θέση από το 2019 και τα προβλήματα δεν θα λυθούν με μαγικό τρόπο.

Καταρχήν πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι η Καστοριά απαιτεί αυτή τη στιγμή ανασυγκρότηση του παραγωγικού και επιχειρηματικού μοντέλου της. Ή Πανδημία Σταμάτησε για λίγο τον επιχειρηματικόρυθμό και εύχομαι να έχει κάνει τους περισσότερους να σκεφτούν ότι θα είναι λάθος να επιστρέψουμε σε επιχειρηματικά μοντέλα τα οποία είχαν οδηγήσει τα προηγούμενα χρόνια σε αρκετά αδιέξοδα την επιχειρηματικότητα και κατ επέκταση την κοινωνία της Καστοριάς.Αυτό είναι το πρώτο βήμα.

Το δεύτερο βήμα έχει να κάνει με το σχεδιασμό. Ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό τον οποίο θα συμφωνήσουμε και θα ενεργούμε βάσει αυτού για αρκετά χρόνια. Ο τόπος δεν αντέχει άλλους πειραματισμούς και μεμονωμένες ενέργειες που μπορέι να είναι και θετικές, αλλά εάν δεν έχουν διάρκεια και δεν ενσωματώνονται στον τόπο δεν θα προσφέρουν Το ζητούμενο πού είναι η ανάπτυξη και εργασία.

 

Top
Enable Notifications OK No thanks