-
Αρχική > Ελλάδα > Τι να κάνετε για τις εποχικές αλλεργίες ματιών

Τι να κάνετε για τις εποχικές αλλεργίες ματιών

Οι εποχικές αλλεργίες παρουσιάζουν μια ποικιλομορφία εκδηλώσεων και δεν περιορίζονται μόνο στις ρινικές εκδηλώσεις.

Υπολογίζεται ότι έως και το 30% των ενηλίκων και έως το 40% των παιδιών, πάσχουν από εποχικές αλλεργίες, με την εποχική αλλεργική επιπεφυκίτιδα να είναι με διαφορά η πιο συνηθισμένη αλλεργική αντίδραση στα μάτια.

Μπορεί να είστε αλλεργικοί σε:

  • Γύρη από φυτά, ζιζάνια και δένδρα. Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα αίτια αλλεργιών στα μάτια και συνιστούν την ονομαζόμενη εποχική αλλεργική επιπεφυκίτιδα.
  • Σκόνη, ζώα συντροφιάς και άλλα αλλεργιογόνα εσωτερικού χώρου. Αυτού του είδους η αλλεργία διαρκεί σχεδόν όλο τον χρόνο και ονομάζεται χρόνια επιπεφυκίτιδα.
  • Το μακιγιάζ, τα αρώματα ή άλλες χημικές ουσίες μπορούν επίσης να προκαλέσουν αλλεργία στα μάτια, που ονομάζεται επιπεφυκίτιδα εξ’ επαφής.
  • Στους φακούς επαφής, πρόκειται για μία αλλεργία που ονομάζεται γιγαντιαία θηλώδης επιπεφυκίτιδα και χαρακτηρίζεται από ερεθισμό, αίσθημα ξένου σώματος, βλεννώδεις εκκρίσεις, οφθαλμική ερυθρότητα καθώς και διόγκωση των θηλών στην εσωτερική επιφάνεια του άνω βλεφάρου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα μάτια σας να είναι ευαίσθητα και να κοκκινίζουν, είτε φοράτε τους φακούς επαφής, είτε όχι.

Τα βασικά συμπτώματα όλων των τύπων αλλεργιών στα μάτια είναι η ερυθρότητα, ερεθισμός, κνησμός (φαγούρα), δάκρυα ή καταρροή, πρησμένα βλέφαρα, πόνος, κάψιμο και ευαισθησία στο φως.

Για την αντιμετώπισή τους θα πρέπει να καταλάβετε τι τις προκαλεί και να προσπαθείτε να μην έρχεστε σε επαφή με ότι μπορεί να προκαλέσει αλλεργία. Όταν δε εμφανιστεί η αλλεργία, οι πιο απλές λύσεις είναι η απομάκρυνση από το πιθανό αλλεργιογόνο, η ύγρανση του κερατοειδούς με λιπαντικά δάκρυα, οι κρύες κομπρέσες και το πλύσιμο των ματιών με άφθονο νερό.

Όσον αφορά τη μείωση των συμπτωμάτων, συνιστάται:

  • Να προγραμματίσετε μία επίσκεψη στον οφθαλμίατρό σας
  • Να αποφύγετε στο μέτρο του δυνατού την έκθεση στα αλλεργιογόνα.
  • Να πλένετε συχνά τα χέρια σας, για να μη μεταφέρονται αλλεργιογόνες ουσίες στα μάτια.
  • Να αποφεύγετε το τρίψιμο των ματιών. Μην τρίβετε τα μάτια σας όταν έχετε φαγούρα.
  • Να συντηρείτε σωστά τα συστήματα κλιματισμού

Ένα μεγάλο μέρος των ασθενών θα εμφανίσουν τα συμπτώματα της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας σταθερά, κάθε χρόνο. Αυτοί οι ασθενείς μπορούν προληπτικά να χρησιμοποιούν τεχνητά δάκρυα, όπως το Newsept eyes και να μετριάσουν κατά πολύ τα συμπτώματα της αλλεργίας.

Με τη σωστή διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία των οφθαλμικών αλλεργιών, τα αλλεργικά συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπισθούν και να βελτιωθούν σε σημαντικό βαθμό.

Γιώργος Παπαϊωάννου

Γιώργος Παπαϊωάννου

Top
Enable Notifications OK No thanks