-
Αρχική > Ελλάδα > Self test: Προσφυγή στο ΣτΕ για ακύρωσή τους στα σχολεία

Self test: Προσφυγή στο ΣτΕ για ακύρωσή τους στα σχολεία

Σοφία Φασουλάκη

3 εκπαιδευτικοί, 2 δικηγόροι και 1 ιερέας ζητούν τη κατάργηση των self test γιατί θίγουν ατομικά δικαιώματα

Την ακύρωση του μέτρου των self test  για καθηγητές και μαθητές ζητούν με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας τρεις εκπαιδευτικοί, δύο δικηγόροι και ένας ιερέας από τη Θεσσαλονίκη.

Ολοι οι προσφεύγοντες έχουν παιδιά σε ΔημοτικόΓυμνάσιο και Λύκειο και λένε «όχι» στα self test υποστηρίζοντας ότι θίγουν τον πυρήνα των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους. Όπως λένε η επίμαχη κυβερνητική απόφαση παραβιάζει και τη διεθνή σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού αλλά και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Οι προσφεύγοντες χαρακτηρίζουν την  ΚΥΑ παράνομη και αντισυνταγματική, αφού πριν το τεστ δεν έχει προηγηθεί η συναίνεση του εκπαιδευτικού και του μαθητή, όπως απαιτούν οι διεθνείς συμβάσεις, αλλά και γιατί όποιος μαθητής ή καθηγητής  δεν συμμορφώνεται με την υπουργική απόφαση δεν μπορεί να πάει στο σχολείο.

Ακόμη, επισημαίνουν ότι η υποχρεωτική αυτοδιαγνωστική διαδικασίας από τα ίδια τα παιδιά, παραβιάζει το νόμο 2101/1992 γιατί «συνιστά ανεπίτρεπτη επέμβαση και ως εκ τούτου προσβολή του σώματος των παιδιών» και παράλληλα συνιστά «υποχρεωτική βία προς το παιδί», η οποία είναι τόσο σωματική όσο και ψυχική.

Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: Τη Δευτέρα 10 Μαΐου η προμήθεια των δωρεάν self test για τους εργαζόμενους

Top
Enable Notifications OK No thanks