-
Αρχική > Συνεντεύξεις > Γιώργος Μαλέας : « Αυτοί που είναι στην εξουσία άφησαν στο έλεος την περιοχή μας γιατί την θεωρούν δεδομένη» ( Δώρα Κωτσοπούλου εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ)

Γιώργος Μαλέας : « Αυτοί που είναι στην εξουσία άφησαν στο έλεος την περιοχή μας γιατί την θεωρούν δεδομένη» ( Δώρα Κωτσοπούλου εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ)

Σε πολύ δυσχερή θέση εξακολουθεί να βρίσκεται η  Καστοριά   όσον αφορά την εύρεση εργασίας, λόγω της πανδημίας αλλά και της παρατεταμένης ανεργίας,  ένα δυσάρεστο ζήτημα  που απασχολεί ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων κυρίως των νέων της περιφέρειάς μας  οι οποίοι αναγκάζονται να φύγουν.
Δυστυχώς, τα νέα δεν είναι καθόλου ευχάριστα. Αν και δεν χρειάζονται δείκτες και ποσοστά για να αποδείξουν ότι η αγορά εργασίας στην περιοχή μας  είναι… παγωμένη, ωστόσο τα επίσημα στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν μια πραγματικότητα, που με τα σημερινά δεδομένα δύσκολα μπορεί να αναστραφεί!

Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στην ακριτική μας περιοχή ο Πρόεδρος του  εργατο -υπαλληλικού κέντρου Καστοριάς Γιώργος Μαλέας.

Ο κ.  Μαλέας στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ τόνισε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση και οι τοπικοί εκφραστές  της άφησαν στο έλεος την περιοχή μας γιατί την θεωρούν δεδομένη» Πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο” είπε χαρακτηριστικά .

Η Καστοριά βρίσκεται σε μια από τις χειρότερες της περιόδους στο διάβα του χρόνου;

Νομίζω  κ Κωτσοπούλου πως συμφωνούμε σε αυτό ότι  η ακριτική μας περιοχή ζει  τις χειρότερες χρονικές της στιγμές. Και  το άσχημο είναι ότι δεν  υπάρχει  καμιά  κίνηση που να σηματοδοτεί  την ανάκαμψη  και την επιστροφή στην κανονικότητα

Πως κινήθηκε το Εργατικό Κέντρο όλο αυτό  το διάστημα  της πανδημίας  και τι προτίθεται να κάνει από εδώ και πέρα…;

Σε όλη τη διάρκεια της επιδημίας το εργατικό κέντρο  έμεινε κοντά στους εργαζόμενους και έκανε ότι καλύτερο μπορούσε σε όσους είχαν ανάγκη και ζήτησαν την συμβολή του, με λύσεις και βοήθεια όπως μπορούσε. Οι εργαζόμενοι πρέπει αν μείνουν κοντά στα σωματεία τους, να τα στηρίξουν για να μπορούν να έχουν φωνή και δύναμη.

Με το άνοιγμα των καταστημάτων πως βλέπετε τόσο το μέλλον των καταστημάτων όσο και των εργαζομένων ; 

Πάμε σε άνοιγμα γιατί η κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει άλλο, αλλά  εκτιμώ  πρέπει να περιμένουμε 15 ημέρες για να δούμε πως θα κινηθεί η αγορά, η επανεκκίνηση της οικονομίας δεν μπορεί να γίνει με το άνοιγμα μόνο των καταστημάτων γίνεται με την στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Παρότι γίνανε κάποια βήματα, αλλά η βοήθεια δεν ήταν στοχευόμενη και αναπτυξιακή, δεν αφορούσε την επόμενη μέρα, η Κυβέρνηση πρέπει να είναι προσεκτική, επανεκκίνηση χωρίς ζωντανές επιχειρήσεις δεν μπορεί να υπάρξει, αυτό είναι νόμος, αυτές είναι μεσοβέζικες λύσεις που δεν επιλύουν το πραγματικό πρόβλημα. Χωρίς εργαζόμενους με χαμόγελο και δυναμική μια επιχείρηση δεν μπορεί να υπάρξει.

Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε ότι η Κυβέρνηση μιλά για κάποια προγράμματα επιχειρηματικότητας που θα τονώσουν την αγορά,  πιστεύετε ότι  θα βοηθήσουν αυτά τα προγράμματα ; 

Όχι οι προσκλήσεις αυτές δεν είναι μια σοβαρή λύση ειδικά για την περιοχή μας, δεν είναι άξιο λόγου τα προγράμματα αυτά, θα είναι μια αποτυχία όπως ήταν και η προηγούμενη, οι προσκλήσεις που έγιναν από τον Γενάρη και μετά δεν αφορούσαν την περιοχή μας, μας εξαιρούσε ίσως εσκεμμένα ενώ είχε όλες τις περιοχές. Αν σε μια περιοχή που είναι η πρώτη σε ανεργία την εξαιρείς  τότε τι να υποθέσει κανείς; Για ποια βοήθεια μιλάς; Για ποια τόνωση της αγοράς; Για ποια ανάπτυξη; Τότε τι να περιμένει η περιοχή και αυτός ο κόσμος; Αν δεν μπορεί να εκπονηθεί ένα πρόγραμμα που θα δώσει ώθηση στην ανεργία; Αν δεν το αντιληφτούν αυτό, μόνο αυτό μπορώ να πω αν σε θεωρεί κάποιος δεδομένο δεν θα ενδιαφερθεί όπως κανονικά θα έπρεπε, δεν μπορεί σαν είσαι υπολογίσιμος.

Έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες τι πιστεύετε ότι θα πρέπει να γίνει και από ποιούς ώστε και η Καστοριά να γυρίσει σελίδα; 

Από την Κυβέρνηση και τους τοπικούς άρχοντες, στοχευόμενα ,μεθοδευμένα, αλλά πόσο αισιόδοξος μπορεί να είναι κάνεις όταν το Φράγμα Νεστορίου έχει βαλτώσει την στιγμή που είμαστε πρώτοι σε ανεργία; Η εκκίνηση του έργου σε πρώτη φάση θα δώσει 300 με 500 θέσεις εργασίας, η ολοκλήρωση και η πλήρη ανάπτυξη 600 με 800 άρα για ποια αναπτυξιακή προοπτική μιλάμε;

Πόσο αισιόδοξοι μπορούμε να είμαστε; Αν δεν είναι στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης ο κόσμος θα πρέπει να κινηθεί να δει τι θα κάνει από μόνος του. Αυτοί που έχουν την εξουσία μας έχουν αφήσει έξω από τον προγραμματισμό τους, στο έλεος του Θεού και της Παναγίας μας.

Νομίζω ότι η Διοίκηση της  περιφέρειας  και ο Περιφερειάρχης  οφείλουν  μια  απάντηση  στον κόσμο της  Καστοριάς που  τους τίμησε με ένα μεγάλο ποσοστό  στις  τελευταίες  Περιφερειακές  εκλογές. Έχουν  υποχρέωση  να δώσουν  ένα τέλος στον  εμπαιγμό της προηγούμενης  Περιφερειακής  Αρχής και του προηγούμενου Περιφερειάρχη.

θα πρέπει από τα λόγια να περάσουμε στην πράξη στο πως στηρίζονται οι  Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι  και οι άνεργοι  του  Νομού  μας.

Η ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ   ΚΑΙ   ΕΝΑ  ΚΑΛΥΤΕΡΟ  ΑΥΡΙΟ.

Εδώ και πολλά χρόνια η πατρίδα μας αντιμετωπίζει ουσιαστικά προβλήματα. Εκείνο όμως που χρειάζεται αυτή τη χρονική στιγμή στους χαλεπούς καιρούς που βιώνει είναι μια νότα αισιοδοξίας στην ψυχορραγούσα οικονομία της χώρας μας, άλλα και μια ελπίδα πως ίσως κάποτε να εξομαλυνθούν τα πράγματα και να δούμε μια άσπρη ημέρα.

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks