-
Αρχική > Απόψεις > Πιστοποιητικό «ελευθερίας» με προνόμια: 3 μέρη που θα έχουν πρόσβαση μόνο οι εμβολιασμένοι

Πιστοποιητικό «ελευθερίας» με προνόμια: 3 μέρη που θα έχουν πρόσβαση μόνο οι εμβολιασμένοι

Επιμέλεια Menshouse Team

 

Ημεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει μέχρι στιγμής παγκοσμίως για το ποσοστό των εμβολιασμένων ανθρώπων που εγνωσμένα μολύνονται από τον κορωνοϊό είναι αυτή που έδωσε στη δημοσιότητα στις 26 Μαΐου η αμερικανική κυβέρνηση.

Στη μελέτη εξετάστηκαν 101 εκατομμύρια άνθρωποι που εμβολιάστηκαν πλήρως στις ΗΠΑ από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 30 Απριλίου. Το ποσοστό των ανθρώπων που εντοπίστηκε ότι μολύνθηκαν από τον Sars-CoV-2 ήταν μόλις 0,01%. Συνολικά αναφέρθηκαν 10.262 λοιμώξεις δύο εβδομάδες (ή και αργότερα) μετά τη χορήγηση και της δεύτερης δόσης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech και Moderna ή της μοναδικής δόσης του Johnson & Johnson.

Το ποσοστό των εμβολιασμένων που χρειάστηκαν νοσηλεία ήταν 0,0007% και το αντίστοιχο των θανάτων καθηλώθηκε στο 0,0001%. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο αριθμός των μολύνσεων μετά τον εμβολιασμό είναι σίγουρα μεγαλύτερος – αφού οι ασυμπτωματικοί ασθενείς συχνά δεν διαγιγνώσκονται – ωστόσο τα επίπεδα νοσηλείας και θανάτων καταδεικνύουν με πάσα διαύγεια την αξία του εμβολιασμού στην καταπολέμηση της πανδημίας.

Έχοντας αυτό το αξίωμα «οδηγό», η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει βάλει μπρος ένα σχέδιο συνεργασίας με πολιτείες, συλλογικότητες και επιχειρήσεις προκειμένου να δοθούν κίνητρα για εμβολιασμό. Κάποιοι κυβερνήτες πολιτειών δεν χρειάζονται παρότρυνση. Όπως αυτός του Μέριλαντ, Λάρι Χόγκαν, που στις αρχές Μαΐου ανακοίνωσε «πριμ» 100 δολαρίων για κάθε υπάλληλο της πολιτείας που θα εμβολιαστεί εντός των επόμενων 18 μηνών! Αντίστοιχα, στη Δυτική Βιρτζίνια, ο Τζιμ Τζάστις προσφέρει 100 δολάρια σε αποταμιευτικά ομόλογα στα άτομα ηλικίας 16-35 ετών, προκειμένου να κλείσουν το ραντεβού τους.

Τα κίνητρα εμβολιασμού και τα σχετικά πιστοποιητικά είναι θέμα συζήτησης σε όλο τον κόσμο, με το Ισραήλ να είναι η πρώτη χώρα που… παραδόθηκε στον πειρασμό. Σχεδόν δύο μήνες τώρα πρόσβαση σε αεροπορικές πτήσεις, δημόσιες εκδηλώσεις, ακόμα και σε κλειστούς χώρους εστίασης, έχουν μόνο όσοι έχουν λάβει τις απαραίτητες δόσεις εμβολίων. Είναι κάτι που κατά τα φαινόμενα θα εφαρμοστεί λίαν συντόμως και στην Ελλάδα, καθότι η συντριπτική πλειονότητα όσων νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστοι.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ για την περίοδο 12/04 – 02/05, το 88-90% στις εισαγωγές των ασθενών στα νοσοκομεία είναι άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί και κυρίως ηλικιωμένοι. Ένα ποσοστό 8-9% είναι εμβολιασμένοι με την πρώτη δόση και μόνο ένα 2-3% είναι πλήρως εμβολιασμένοι, αλλά πιθανόν με ήδη βεβαρημένη υγεία.

Κάπως έτσι το σενάριο των κινήτρων για τους εμβολιασμένους έχει επανέλθει γερά στο τραπέζι και στα μέσα Ιουνίου είναι πολύ πιθανό να έχουμε τις σχετικές ανακοινώσεις.

Αντιδράσεις θα υπάρξουν απ’ όλους όσοι θεωρούν ότι ένα τέτοιο θα στερείται «ηθικής» νομιμότητας λόγω κοινωνικών διακρίσεων, αλλά στην κυβέρνηση και την επιτροπή επιστημόνων εκτιμούν ότι τα κέρδη θα είναι μεγαλύτερα από τις όποιες ζημίες. Πιστεύουν ότι πολλοί από τους σκεπτικιστές και τους αναποφάσιστους θα πειστούν να προσέλθουν τελικά στα εμβολιαστικά κέντρα, σε περίπτωση που η πρόσβαση σε μεταφορές (πλοία, αεροπλάνα) και κλειστούς χώρους (θέατρα, κινηματογράφοι) αφορά μόνο όσους διαθέτουν το κατάλληλο πιστοποιητικό.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να εξεταστεί και το σενάριο πρόσβασης μόνο των εμβολιασμένων στους κλειστούς χώρους εστίασης, η λειτουργία των οποίων αναμένεται να επιτραπεί μέσα στον Ιούνιο. Αν και σε ότι αφορά το τελευταίο, ενδεχομένως να είναι ανυπέρβλητο το εμπόδιο της απαγόρευσης εισόδου στους τουρίστες που δεν έχουν εμβολιαστεί.

https://menshouse.gr/

Top
Enable Notifications OK No thanks