-
Αρχική > Απόψεις > Ολυμπία Τελιγιορίδου  : Οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας πιστεύουμε πως χρειάζονταν γενναία μέτρα για την στήριξη του λαού μας ( Δώρα Κωτσοπούλου εφημερίδα Ν.Κ )  

Ολυμπία Τελιγιορίδου  : Οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας πιστεύουμε πως χρειάζονταν γενναία μέτρα για την στήριξη του λαού μας ( Δώρα Κωτσοπούλου εφημερίδα Ν.Κ )  

 

Συνέντευξη  :  

Η κυβέρνηση δεν ανέλαβε την ευθύνη της στο μέτρο που της αναλογεί αλλά την μετακύλισε στους πολίτες. Ακόμη και στους εμβολιασμούς, που είναι ο μόνος τρόπος που επέλεξε για την έξοδο από την υγειονομική κρίση, είμαστε 24η σε 30 χώρες στην διενέργειά τους.  Απέναντι σε αυτήν την ανεπάρκεια οι πολίτες ανέλαβαν  μόνοι τους  να προστατεύσουν την ζωή τους αλλά και τους όρους επιβίωσής τους. , δηλωσε στην αποκλειστικη συνεντευξη που παραχώρησε στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς Ολυμπία Τελιγιορίδου

Η κ Τελιγιορίδου αναφέρθηκε και για το Αστυνομικό μέγαρο που ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν παρέλειψε να  καυτηριάσει  και την ανακοίνωση του κ. Τζηκαλάγια για την  παρουσία μικροκυστινών στη λίμνη της Καστοριάς και μάλιστα όπως  είπε θα αναλάβει πρωτοβουλία για να σωθεί η λίμνη.

«Ο κ. Τζηκαλάγια θυμίζει το ανέκδοτο με αυτόν που σκότωσε τον πατέρα του και μετά ζητούσε επιείκεια από τον δικαστή γιατί έμεινε ορφανός.Με την δική του ψήφο τον Φεβρουάριο του 2020 καταργήθηκε ο Φορέας διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Μακεδονίας με έδρα την Καστοριά. Ένας Φορέας που ίδρυσε ο ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την προστασία και την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος καθώς και την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής μας». 

 

Κ. Τελιγιορίδου η κυβέρνηση  της Ν.Δ, υποστηρίζει  πως  αντιμετώπισε επιτυχώς την πανδημία. Ποια είναι η δική σας γνώμη; 

 

Κ Κωτσοπούλου εδώ και ενάμιση χρόνο η  κυβέρνηση διαχειρίζεται την πανδημία με επικοινωνιακούς όρους. Στην πραγματικότητα οι ανεπαρκείς της χειρισμοί  οδήγησαν στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, μετά από τους 6 μήνες του πιο παρατεταμένου lockdown στην Ευρώπη, να θρηνούμε πάνω από 12.000  νεκρούς. Επιπλέον  η κατάσταση στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας είναι ακόμη ασφυκτική με εκατοντάδες διασωληνωμένους  και  πολλούς από αυτούς εκτός ΜΕΘ.

Ενώ ο λαός τήρησε από την πρώτη στιγμή όλα τα μέτρα δίνοντας στην κυβέρνηση χρόνο για να θωρακίσει τη χώρα υγειονομικά, η ΝΔ δεν αξιοποίησε αυτή την δυνατότητα. Μετά από 15 μήνες υγειονομικής κρίσης το ΕΣΥ  δεν έχει καμία  ουσιαστική στήριξη. Ενώ σε αυτήν την κρίση αποδείχθηκε η αξία του δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος υγείας ΝΔ δεν εγκατέλειψε τον στόχο της για την ιδιωτικοποίηση βασικών υπηρεσιών του μόλις λήξει αυτή η παγκόσμια δοκιμασία.   Παράλληλα δεν λήφθηκαν  μέτρα για τις εστίες υπερμετάδοσης όπως είναι οι χώροι εργασίας,  ο συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ο μεγάλος αριθμός μαθητών στις σχολικές τάξεις.

Η κυβέρνηση δεν ανέλαβε την ευθύνη της στο μέτρο που της αναλογεί αλλά την μετακύλισε στους πολίτες. Ακόμη και στους εμβολιασμούς, που είναι ο μόνος τρόπος που επέλεξε για την έξοδο από την υγειονομική κρίση, είμαστε 24η σε 30 χώρες στην διενέργειά τους.  Απέναντι σε αυτήν την ανεπάρκεια οι πολίτες ανέλαβαν  μόνοι τους  να προστατεύσουν την ζωή τους αλλά και τους όρους επιβίωσής τους.

 

Η  περιοχή μας έχει υποστεί συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην κυριολεξία  αφέθηκαν στην τύχη τους. Πιστεύεται πως η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης απέδωσε καρπούς στη διαχείριση της πανδημίας και στην Καστοριά ; 

.

Ήδη τα επίσημα στοιχεία δείχνουν την κακή οικονομική κατάσταση στην οποία εισερχόμαστε. Από την ψήφιση του προϋπολογισμού η κυβέρνηση έχει ήδη αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις της. Ενώ τον Δεκέμβριο του 2020 προέβλεπε ανάπτυξη 4,8%, μόλις σε 4 μήνες τον Απρίλιο 2021 αναθεώρησε την πρόβλεψη της στο 3,8%.

Η ΕΚΤ προχώρησε στη διαπίστωση για  αύξηση κατά 20% των πτωχεύσεων των ελληνικών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Τον ίδιο κίνδυνο, μεγάλου αριθμού πτωχεύσεων και κατάργησης πολλών θέσεων εργασίας, προβλέπει και η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας. Σε έρευνα του ΙΜΕ– ΓΣΕΒΕΕ περίπου το 40% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δήλωσαν ότι κινδυνεύουν να κλείσουν.

 

Αυτή η σκληρή πραγματικότητα για την αγορά και τους εργαζόμενους αφορά και την Καστοριά καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αφέθηκαν στην τύχη τους. Παρόλο που είμαστε η περιοχή που έχει πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό δεν υπήρξε η αντίστοιχη βοήθεια όπως σε άλλες περιοχές με αποτέλεσμα να υπάρχει αύξηση της ανεργίας, κίνδυνος για λουκέτα και μεγάλη οικονομική δυσχέρεια.

 

Γενικότερα επίσης η ΝΔ επιβάλλει οριζόντιες γενικευμένες πτωχεύσεις σε επαγγελματίες, εργαζόμενους και συνταξιούχους, προχωράει  σε έναν εργασιακό  οδοστρωτήρα κατά των εργαζομένων και των ανέργων και αποκλείει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Τι διαφορετικό θα κάνατε εσείς για τη στήριξη της οικονομίας;

Οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας πιστεύουμε πως χρειάζονταν γενναία μέτρα για την στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει προτείνει μια δέσμη μέτρων για το αποτελεσματικό ξεπέρασμα των δυσκολιών.

Η πρότασή μας σε γενικές γραμμές περιλαμβάνει την μετατροπή  του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση, την θεσμοθέτηση της κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων και για την περίοδο μετά την άρση του lockdown, την ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία, με πρόβλεψη για διαγραφή μέρους και της βασικής οφειλής και την  απόσυρση του πτωχευτικού νόμου, ο οποίος το μόνο που διασφαλίζει είναι πλειστηριασμοί και αθρόες πτωχεύσεις επιχειρήσεων, επαγγελματιών και νοικοκυριών.

Ο πρόεδρός μας Αλέξης Τσίπρας έχει παρουσιάσει αναλυτικά το σύνολο των μέτρων που προτείνουμε με στόχο την οικονομική και κοινωνική δικαιοσύνη..

Πού όμως θα βρεθούν οι πόροι για να χρηματοδοτηθούν τα μέτρα που προτείνετε; 

Η χώρα μας διαθέτει την οικονομική δυνατότητα για ουσιαστική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των εργαζομένων και του εισοδήματος των πολιτών. Διότι υπάρχει το “μαξιλάρι” ασφαλείας των 37 δις ευρώ που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, διότι υπάρχει πολύ μεγάλη ρευστότητα από την ΕΚΤ που εφαρμόζει ειδικό πρόγραμμα για την πανδημία και διότι έχουμε αναστολή του συμφώνου σταθερότητας, δηλαδή δεν έχουμε δημοσιονομικούς περιορισμούς. Είναι αποκλειστικά και μόνο επιλογή της κυβέρνησης να μην τα χρησιμοποιεί όλα αυτά στις παρούσες εξαιρετικά δυσμενείς και διαρκώς επιδεινούμενες συνθήκες. Και είναι αποκλειστικά και μόνο δική της επιλογή να μεριμνά τις ισχυρές επιχειρηματικές ελίτ αδιαφορώντας για τους ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη.

Κυρία Τελιγιορίδου ας αλλάξουμε θέμα. Πώς αισθάνεστε για την ανέγερση του αστυνομικού Μεγάρου;

Πρόκειται για ένα κτίριο που για μια δεκαετία δεν ξεκινούσε λόγω πολλών προβλημάτων ανάμεσα σε υπηρεσίες και υπουργεία. Προβλήματα που επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με συστηματική και επίμονη προσπάθεια καταφέραμε να ξεπεράσουμε και οι εργασίες ανέγερσης  θεμελιώθηκαν  την άνοιξη του 2019. Πολύ σύντομα, μέχρι το τέλος του χρόνου η αστυνομική Διεύθυνση Καστοριάς θα στεγάζεται σε ένα υπερσύγχρονο κτίριο υψηλών προδιαγραφών. Οι εργασίες προχωράνε κανονικά και είμαστε περήφανοι για το αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας.

Τις τελευταίες ημέρες ο συνάδελφός σας κ. Τζηκαλάγιας ανακοίνωσε παρουσία μικροκυστινών στη λίμνη της Καστοριάς και είπε πως θα αναλάβει πρωτοβουλία για να σωθεί η λίμνη. Τι έχετε να πείτε;

Ο κ. Τζηκαλάγια θυμίζει το ανέκδοτο με αυτόν που σκότωσε τον πατέρα του και μετά ζητούσε επιείκεια από τον δικαστή γιατί έμεινε ορφανός.

Με την δική του ψήφο τον Φεβρουάριο του 2020 καταργήθηκε ο Φορέας διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Μακεδονίας με έδρα την Καστοριά. Ένας Φορέας που ίδρυσε ο ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την προστασία και την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος καθώς και την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής μας.

Με την ψήφο του κ. Τζηκαλάγια για την κατάργηση του φορέα, οδηγήθηκε η λίμνη σε αυτήν την κατάσταση.

Η διαχείριση των προηγούμενων χρόνων είχε φέρει την λίμνη της Καστοριάς στην καλύτερη κατάσταση από το 1985. Ακόμη και στη συζήτηση στην υποεπιτροπή υδάτινων πόρων της Βουλής   όλοι οι αρμόδιοι επιστήμονες επισήμαναν πως από το 2016 η διαχείριση της διευθέτησης των χειμάρρων, των καλαμώνων και του φραγμού φερτών υλών, οδήγησε την κατάσταση της λίμνης σε πολύ καλά αποτελέσματα.

Τον τελευταίο χρόνο, όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα των μετρήσεων που ανακοίνωσε ο κ. Τζηκαλάγιας επιστρέψαμε στο παρελθόν. Η επιλογή της ΝΔ δεν είναι πολιτική σωστής διαχείρισης για τη λίμνη  και προοπτικής, αλλά πολιτική καταστροφής και δυσφήμισης.

Κυρία Τελιγιορίδου εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές είναι έτοιμος ο ΣΥΡΙΖΑ;  

Η προσφυγή στις κάλπες είναι απόφαση που ανήκει στον Πρωθυπουργό. Όποτε εκείνος το επιλέξει, εμείς είμαστε έτοιμοι  να διεκδικήσουμε  την πολιτική αλλαγή και να κυβερνήσουμε επανορθώνοντας τις καταστροφικές πολιτικές της ΝΔ.  Ειδικά στην Καστοριά είναι πλέον ξεκάθαρο πως η ΝΔ είναι μια δύναμη παραπληροφόρης και καταστροφής. Το προσωπείο έχει πέσει. Η διγλωσσία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, η κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης, η απαξίωση και η δρομολόγηση της διάλυσης του Πανεπιστημίου μας,  η κατάργηση της 24ωρης λειτουργίας του Κέντρου Φυσικής Αποκατάστασης στο Άργος Ορεστικό, η καθυστέρηση των έργου του φυσικού αερίου, οι τρικλοποδιές στη σύνδεση του σιδηροδρόμου με το αεροδρόμιο Καστοριάς και η στασιμότητα των υποδομών του πρωτογενούς τομέα είναι λίγα μόνο δείγματα της υποκρισίας της ΝΔ.

Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να σταματήσουμε αυτόν τον κατήφορο. Είμαστε αποφασισμένοι με ολοκληρωμένο πρόγραμμα και με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας να οδηγήσουμε σε ένα καλύτερο μέλλον και όσο πιο γρήγορα φύγει αυτή η κυβέρνηση τόσο καλύτερα για την πατρίδα μας και το λαό μας.

 

Top
Enable Notifications OK No thanks