-
Αρχική > Συνεντεύξεις > Παναγιώτης Τραϊανός : Το Κέντρο Γούνας δε ενδείκνυται για το μουσείο Γούνας ( Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ )

Παναγιώτης Τραϊανός : Το Κέντρο Γούνας δε ενδείκνυται για το μουσείο Γούνας ( Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ )

Συνέντευξη θεοδώρα  Κωτσοπούλου

 

Η απόφαση για την στέγαση του μουσείου γούνας στο κέντρο γούνας θεωρώ ότι  είναι άκαιρη, καθώς  υπάρχει χαρακτηρισμένο κτήριο και ανήκει στον Δήμο Καστοριάς. Θα έπρεπε να ερωτηθεί πρώτα ο Δήμος. Επιπλέον στην παλιά πόλη υπάρχουν και άλλα μουσεία, που σημαίνει ότι θ’ αυξανόταν η επισκεψιμότητα» δήλωσε μεταξύ άλλων στην αποκλειστική  συνέντευξη που παραχώρησε στην ΝΕΑ ΚΑΤΟΡΙΑ  ο πρώην πρόεδρος του συνδέσμου γουνοποιών  Παναγιώτης  Τραϊανός

Ο  κ. Τραϊανός ενημέρωσε παράλληλα  ότι οι κληρονόμοι παραχώρησαν το αρχοντικό Μπασάρα  με την επιθυμία να στεγάσει  εκεί το μουσείο γούνας, το βρίσκω ως μια θετική και πατριωτική απόφαση, που πηγάζει από την αγάπη τους για τον τόπο τους και αυτό πρέπει να το εκτιμήσουμε και να το τους ευχαριστήσουμε.

 Κ.  Τραϊανέ:   Πρόεκυψε ένα θέμα σχετικά με το μουσείο γούνας που το ανέδειξε πρώτη  η εφημερίδα μας και έχει να κάνει με την λειτουργία του μουσείου  γούνας που θα φιλοξενηθεί όπως πήρε απόφαση ο σύνδεσμος γουνοποιών στο κέντρο γούνας .Σαν πρόεδρος που ήσασταν πριν από 16 χρόνια στην ελληνική ομοσπονδία γούνας θεωρείται ότι αυτή η απόφαση του συνδέσμου είναι προς την θετική κατεύθυνση ;

Σχετικά με το μουσείο Γούνας στην Καστοριά ενημερώθηκα και εγώ από την εφημερίδα σας και τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα. Χαρά και στεναχώρια γιατί τόσο καιρό ήταν στα αζήτητα. Χαίρομαι λοιπόν που ξεκινά πάλι μια προσπάθεια και εύχομαι να υλοποιηθεί τάχιστα. Όσο αφορά την τοποθεσία, νομίζω ότι είναι άκαιρη και το λέω αυτό, γιατί την στιγμή που υπάρχει χαρακτηρισμένο κτήριο για Μουσείο Γούνας και ανακαινισμένο για τον σκοπό αυτό, γιατί λοιπόν να κάνουμε άλλο ένα κτήριο. Όσο αφορά το Κέντρο Γούνας δε δεικνύεται και δεν φαντάζομαι να υπάρχει Καστοριανός που θα ήθελε να γίνει εκτός πόλης.

Θεωρούμε. ότι θα έπρεπε να έχετε τον πρώτο λόγο σχετικά με εξέλιξη του μουσείου γούνας και την   δημιουργία του  ειδικά τώρα που το θέμα βρίσκεται στην επικαιρότητα διότι το συγκεκριμένο θέμα το ανακαινίσατε εσείς  στην  δική σας προεδρία;

Στην επισήμανση σας, ότι θα έπρεπε να έχω τον πρώτο λόγο, δεν θα συμφωνήσω. Απλά, αν χρειαστεί να ενημερωθείτε για τις τότε ενέργειες μου είμαι στην διάθεση σας, αν κι εγώ έχω αποχωρήσει εδώ και 16 χρόνια, όπως αναφέρατε και εσείς.

 Θα θέλαμε  να  ξεδιπλώσετε  το ιστορικό  της υπόθεσης του μουσείου πως ξεκίνησε σαν ιδέα ;΄

Στην δική μου θητεία έγιναν πάρα πολλά πράγματα. Θα μπορούσα να πω από την εμπειρία μου, ότι μπορείς να κάνεις κάτι μικρό για κάποιους και να είναι πολύ ωφέλιμο για τον τόπο και από την άλλη, να κάνεις κάτι μεγάλο χωρίς να έχει τ’ αναμενόμενα οφέλη στην πόλη και τον κλάδο. Τέτοια παραδείγματα έχουμε πολλά.

 Πως κρίνεται την πρωτοβουλία του συνδέσου γουνοποιών  να το εγκαταστήσει το μουσείο  στο κέντρο γούνας;

Όπως αναφέρθηκα και παραπάνω η απόφαση αυτή είναι άκαιρη, ενώ υπάρχει χαρακτηρισμένο κτήριο και ανήκει στον Δήμο Καστοριάς. Θα έπρεπε να ερωτηθεί ο Δήμος πρώτα. Επιπλέον στην παλιά πόλη υπάρχουν και άλλα μουσεία, που σημαίνει ότι θ’ αυξανόταν η επισκεψιμότητα.

 Κ. Τραϊανέ  οι κληρονόμοι του Αρχοντικού Μπασάρα, παραχώρησαν το αρχοντικό με την επιθυμία  να στεγάσει εκεί το μουσείο  γούνας . Θα θέλαμε και την δική σας τοποθέτηση για αυτό ;

 

Το ότι οι κληρονόμοι παραχώρησαν το αρχοντικό με την επιθυμία να στεγάσει το εκεί το μουσείο γούνας, το βρίσκω ως μια θετική και πατριωτική απόφαση, που πηγάζει από την αγάπη τους για τον τόπο τους και αυτό πρέπει να το εκτιμήσουμε και να το τους ευχαριστήσουμε.

Και για να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομα τους, δεν έγινε κανονική παραχώρηση. Απαλλοτρίωση έγινε μ’ ένα μικρό τίμημα. Εγώ γνώρισα την εγγονή του ιατρού Μπασάρα και μου εξέφρασε την ικανοποίηση και την χαρά της, που το χαρακτήρισαν Μουσείο Γούνας.

 

 

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks