-
Αρχική > Ελλάδα > Τύπου 1 διαβήτης: 8 συμβουλές για καλοκαίρι χωρίς απρόοπτα

Τύπου 1 διαβήτης: 8 συμβουλές για καλοκαίρι χωρίς απρόοπτα

Οι συστάσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη (ΠΕΑΝΔ). Οι κίνδυνοι από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Τα μυστικά της σωστής φύλαξης της ινσουλίνης, των συσκευών και των αναλωσίμων που χρησιμοποιούν οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 1.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οι ασθενείς με τύπου 1 διαβήτη. Και αυτό διότι η ζέστη μπορεί να επηρεάσει σημαντικά όχι μόνο τον οργανισμό τους, αλλά και τις συσκευές και τα αναλώσιμα υλικά που χρειάζονται για να ρυθμίζουν τη γλυκόζη στο αίμα τους.

Αυτό αναφέρουν οι ειδικοί της Πανελλήνιας Ένωσης Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη (ΠΕΑΝΔ), εξηγώντας ότι οι υψηλές θερμοκρασίες της εποχής μπορεί:

  • Να προκαλέσουν αυξομειώσεις στις τιμές γλυκόζης (σακχάρου) αίματος
  • Να απορρυθμίσουν τις συσκευές έκχυσης ινσουλίνης
  • Να επηρεάσουν δυσμενώς τους μετρητές σακχάρου και τα αναλώσιμα υλικά

Πρόσθετο πρόβλημα συνιστά το γεγονός ότι το καλοκαίρι ο οργανισμός των ασθενών με διαβήτη τύπου 1 απορροφά ταχύτερα την εγχεόμενη ινσουλίνη. Και αυτό διότι αφ’ ενός είναι αφυδατωμένος, αφ’ ετέρου εργάζεται σκληρά για να ρυθμίσει την εσωτερική θερμοκρασία του. Το επακόλουθο είναι η ζέστη να αυξάνει και τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας.

Όλ’ αυτά, ωστόσο, δεν σημαίνει πως οι πάσχοντες θα στερηθούν τις διακοπές τους. «Χρειάζεται απλώς να προσέχουν λίγο περισσότερο, κυρίως αν έχουν αυξημένη δραστηριότητα και καταναλώνουν αγαπημένες τροφές, όπως παγωτά, γρανίτες κ.λπ.», λέει η πρόεδρος της ΠΕΑΝΔ κυρία Σοφία Μανέα Για να αποφύγετε τα δυσάρεστα απρόοπτα, η ΠΕΑΝΔ παρέχει τις εξής συμβουλές:

Καταπολεμήστε την αφυδάτωση με πολύ νερό

Όπως προαναφέρθηκε, η ζέστη αφυδατώνει τον οργανισμό, οδηγώντας σε αυξομειώσεις των επιπέδων του σακχάρου. Για να αποφύγετε τον κίνδυνο αυτό, να πίνετε αρκετό νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, χωρίς να περιμένετε να διψάσετε πρώτα.

Να ελέγχετε συχνά το σάκχαρό σας

Να ελέγχετε συχνά μέσα στην ημέρα τις τιμές γλυκόζης (σακχάρου). Με αυτό τον τρόπο θα αντιληφθείτε εγκαίρως τυχόν ασυνήθιστες μεταβολές από τη ζέστη σε συνδυασμό με την αυξημένη δραστηριότητα.

Προφυλάξτε αναλώσιμα και συσκευές από τη ζέστη

Η αντλία ινσουλίνης πρέπει να είναι προστατευμένη από τον ήλιο. Η ινσουλίνη πρέπει να βρίσκεται στη συνιστώμενη θερμοκρασία. Η αντλία ινσουλίνης, παρότι είναι αδιάβροχη, καλό είναι να παραμένει σε μία τσάντα, κάτω από την ομπρέλα.

Αν θέλετε να κάνετε ένα διάλειμμα από την αντλία ινσουλίνης, συζητήστε με τον γιατρό τις επιλογές που υπάρχουν. Η σύσταση αυτή ισχύει φυσικά και για τους γονείς μικρών παιδιών με διαβήτη τύπου 1.

Αν χρησιμοποιείτε πένα ινσουλίνης, φροντίστε να τη φυλάτε (και να την μεταφέρετε) σε παγοκύστη ή ψυγειάκι. Η πένα ινσουλίνης δεν πρέπει να εκτίθεται στον ήλιο.

Ο μετρητής σακχάρου και οι ταινίες μέτρησης επίσης επηρεάζονται από τη ζέστη. Να τα φυλάτε σε σκιερό και σχετικά δροσερό μέρος. Όχι όμως στο αυτοκίνητο, αλλά ούτε και σε ψυγείο (επηρεάζονται και από τις χαμηλές θερμοκρασίες). Η ιδανική θερμοκρασία για τον μετρητή και τις ταινίες σακχάρου είναι 18-30 βαθμοί Κελσίου.

Διατηρήστε δροσερή την ινσουλίνη

Η ινσουλίνη αλλοιώνεται από τη ζέστη και μπορεί να μειωθεί η αποτελεσματικότητά της. Μετά από δύο ώρες σε ένα ζεστό αυτοκίνητο ή στην παραλία, η ινσουλίνη μπορεί να αλλοιωθεί. Επομένως, φροντίστε να τη διατηρείτε δροσερή. Να αλλάζετε επίσης τακτικά την ινσουλίνη στην αντλία ή την πένα.

Προσέξτε τη διατροφή σας

Η διατήρηση του διατροφικού προγράμματος που έχει συστήσει ο γιατρός είναι ύψιστης σημασίας, ακόμα και στις διακοπές. Όταν ταξιδεύετε, όμως, φροντίστε να παίρνετε μαζί σας διπλάσια ποσότητα από σνακ ή μικρογεύματα απ’ ό,τι συνήθως.

Γυμνασθείτε τις κατάλληλες ώρες

Προγραμματίστε την σωματική άσκηση τις πιο δροσερές ώρες της ημέρας. Αυτές είναι είτε πολύ νωρίς το πρωί, είτε αργά το απόγευμα. Δεν συνιστάται σωματική άσκηση τις μέρες ή ώρες με έντονη ζέστη.

Μην ξεχνάτε το αντηλιακό

Όλοι πρέπει να προστατεύουν το δέρμα τους από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. Στους ασθενείς με τύπου 1 διαβήτη, όμως, η ανάγκη αυτή είναι επιτακτική, διότι τα ηλιακά εγκαύματα προκαλούν στρες στον οργανισμό. Αυτό με τη σειρά του επηρεάζει τις τιμές του σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα. Να χρησιμοποιείτε αντηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30. Να αποφεύγετε επίσης την έκθεση στον ήλιο τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας.

Μην περπατάτε ποτέ ξυπόλητοι

Το περπάτημα σε καυτή άμμο χωρίς σαγιονάρες πρέπει να αποφεύγεται, λόγω πιθανού τραύματος ή ακόμα και εγκαύματος στα πόδια. Η άμμος μπορεί να κρύβει αιχμηρά αντικείμενα, όπως σπασμένα γυαλιά, ξυλαράκια, κοχύλια, κ.λπ. με άμεσο κίνδυνο για τα πόδια σας.

 

Iatropedia.gr

Top
Enable Notifications OK No thanks