-
Αρχική > Ελλάδα > Γιατί η στεναχώρια διαρκεί περισσότερο από άλλα συναισθήματα

Γιατί η στεναχώρια διαρκεί περισσότερο από άλλα συναισθήματα

Το σώμα μας είναι ο εκφραστής της ψυχικής μας κατάστασης. Η θλίψη, η ντροπή, ο φόβος, η μελαγχολία επιδρούν με αρνητικό τρόπο στο σώμα μας, εμφανίζοντας πολλές φορές δυσάρεστα σωματικά συμπτώματα.

Όμως υπάρχει ένα συναίσθημα που διαρκεί πολύ περισσότερο από άλλα συναισθήματα. Και αυτό είναι η στεναχώρια.

Συγκεκριμένα οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Leuven, στο Βέλγιο, πραγματοποίησαν μια μελέτη και έδειξαν πως η στεναχώρια διαρκεί 240 φορές περισσότερο από τα υπόλοιπα συναισθήματα.

Μάλιστα για την ακρίβεια η στεναχώρια διαρκεί 120 ώρες, ενώ το συναίσθημα της ντροπής 30 λεπτά και αυτό του φόβου 40 λεπτά. Το δεύτερο σε διάρκεια συναίσθημα είναι δυστυχώς το μίσος που διαρκεί 60 ώρες και η χαρά έχει διάρκεια μόλις 35 ώρες.

Γιατί όμως το συγκεκριμένο συναίσθημα διαρκεί τόσο πολύ; 

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως ο λόγος είναι επειδή συνήθως σχετίζεται με δυσάρεστα γεγονότα, όπως μια αρρώστια, ένα διαζύγιο, τα οποία έχουν μεγάλο αντίκτυπο στη ψυχική μας υγεία και επομένως χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να τα διαχειριστούμε. Από την άλλη μεριά τα συναισθήματα που διαρκούν λιγότερο προκαλούνται από τυπικά γεγονότα, τα οποία δεν έχουν και τόσο μεγάλη σημασία.

Η συγκεκριμένη μελέτη είναι η πρώτη που προσπάθησε να καταγράψει τη διάρκεια των συναισθημάτων αλλά και να εξηγήσει το λόγο αυτή της διάρκειας.
jenny.gr

Top
Enable Notifications OK No thanks