-
Αρχική > Ελλάδα > Χωρίς εμβόλιο… ούτε για καφέ: «Ποτέ ξανά» γενικό lockdown, το «χέρι στην τσέπη» οι ανεμβολίαστοι για τα τεστ

Χωρίς εμβόλιο… ούτε για καφέ: «Ποτέ ξανά» γενικό lockdown, το «χέρι στην τσέπη» οι ανεμβολίαστοι για τα τεστ

Ούτε για… καφέ δε θα μπορούν, επί της ουσίας, να πηγαίνουν για καφέ ή σε εστιατόρια, αλλά και δημοσίες υπηρεσίες και επιχειρήσεις, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, καθώς θα απαιτείται Rapid test ή PCR test κάθε τρεις ημέρες, το οποίο οι εργαζόμενοι και οι πελάτες θα καλούνται να πληρώνουν από την τσέπη τους, με το μέτρο να ισχύει από το φθινόπωρο.

 

Παράλληλα, εξετάζεται και η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου και στο λιανεμπόριο για τους καταναλωτές, την ίδια ώρα που ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τις οριστικές αποφάσεις αναφορικά με το ποιος θα… πληρώνει το τεστ για τους εκπαιδευτικούς.

Είναι ξεκάθαρο ότι η διασκέδαση το χειμώνα σε κλειστούς χωρούς θα αφορά μόνο τους… covid free πολίτες, ενώ δεν τίθεται πλέον κανένα θέμα γενικού lockdown. Γνώμονας για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης είναι η ειλημμένη απόφαση ότι η χώρα δεν θα ξανακλείσει και για να συμβεί αυτό πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό ο αριθμός των ανεμβολίαστων Ελλήνων.

«Ποτέ ξανά» γενικό lockdown, το «χέρι στην τσέπη» για τα τεστ

Πιο αναλυτικά, η κυβέρνηση μοιάζει έτοιμη να επιβάλλει σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και τους κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας το μέτρο της ελεγχόμενης εισόδου, το οποίο ψηφίστηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Βουλή για τις εκπαιδευτικές μονάδες.

Παράλληλα, θα δοθεί το δικαίωμα στις ιδιωτικές επιχειρήσεις να ζητούν τόσο από εργαζομένους όσο και από το κοινό (πελάτες, προμηθευτές κ.λπ.) που θέλουν να εισέλθουν στον χώρο τους να επιδεικνύουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης από τον κορονοϊό είτε αξιόπιστο αρνητικό τεστ (rapid ή pcr).

Επιπλέον, στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου υπάρχουν πολλά σχέδια για την αύξηση της συμμετοχής του ελληνικού πληθυσμού στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, παρά το ότι για την ώρα αποφεύγεται η επέκταση του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε άλλες κατηγορίες, πλην των  εργαζομένων σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και των υγειονομικών.

Έτσι, με δεδομένη την αποφαστικότητα από την κυβέρνηση για να μην υπάρξει ξανά γενικό lockdown, το αμέσως προσεχές διάστημα, ίσως και πριν από τον Δεκαπενταύγουστο, θα ενισχυθεί το πλέγμα των περιορισμών με τους οποίους θα έρχονται αντιμέτωποι όσοι επιμένουν να μην εμβολιάζονται.

Μέχρι τώρα, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, πρέπει να υποβάλλονται τακτικά σε διαγνωστικά τεστ τα οποία θα είναι μοριακά ή rapid και όχι self tests. Από τον Σεπτέμβριο και στο εξής, τα έξοδα για τα συγκεκριμένα τεστ θα βαρύνουν τους ίδιους τους ανεμβολίαστους πολίτες, οι οποίοι για να μπορούν να συμμετέχουν μια σειρά από δραστηριότητες ή συναλλαγές θα χρειάζεται να υποβάλλονται σε έλεγχο τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Παράλληλα, σε επόμενη φάση εξετάζεται το ενδεχόμενο να μετατραπούν οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας (εστιατόρια και μπαρ) αποκλειστικά σε COVID-free έτσι ώστε να εισέρχονται εκεί μόνο εμβολιασμένοι.

Τις επόμενες ημέρες θα αποφασιστεί και το αν οι επί πληρωμή διαγνωστικοί έλεγχοι των εκπαιδευτικών θα ξεκινήσουν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Τις προηγούμενες ημέρες, η Ελλάδα «έσπασε» διαδοχικά το φράγμα των 10 εκατομμυρίων εμβολιασμών καθώς και των 5 εκατομμυρίων πλήρως εμβολιασμένων πολιτών.

Από τους υπολογισμούς που γίνονται, μάλιστα, με βάση και τα κλεισμένα ραντεβού -ο ρυθμός τους μειώνεται ίσως και λόγω των θερινών διακοπών που έχουν ξεκινήσει- έχει εμβολιαστεί το 62% των ενήλικων Ελλήνων.

Υπό άλλες συνθήκες και αν υπολογιστεί και ο αριθμός όσων έχουν ήδη νοσήσει και φτάνουν περίπου στο 5% του συνολικού πληθυσμού, το επίπεδο αυτό θα ήταν πολύ κοντά στον στόχο για τη δημιουργία τείχους ανοσίας, με δεδομένη, όμως, την υψηλή ταχύτητα μετάδοσης που παρουσιάζουν τα νέα στελέχη του ιού και κυρίως η μετάλλαξη «Δέλτα», ο πήχυς για την επίτευξη της ανοσίας έχει ανέβει αρκετά ψηλότερα.

«Υποψήφιες» περιοχές για lockdown… εν μέσω high – season

Η κυβέρνηση, σε περίπτωση που τα υγειονομικά δεδομένα επιδεινωθούν δραματικά στις περιοχές που έχουν τεθεί σε υψηλή επιδημιολογική επιτήρηση το επόμενο δεκαήμερο, είναι έτοιμη να πάρει μέτρα.

Εκτός από τη Μύκονο και την Ιο, που απέχουν… ένα βήμα από τα νέα μέτρα, αυξημένες πιθανότητες να επιβληθούν νέοι περιορισμοί εμφανίζουν:

 • Ζάκυνθος
 • Τήνος,
 • Λευκάδα,
 • Σαντορίνη,
 • Πάρος
 • Ρόδος,
 • Θεσσαλονίκη
 • Χαλκιδική
 • Κοζάνη
 • Φλώρινα
 • Βοιωτία
 • Εύβοιας
 • Μεσσηνία
 • Τήνος,
 • Σπέτσες
 • Παξοί
 • Χίος.

Με 18 περιοχές στα… όρια, κριτήριο για την ενεργοποίηση του νέου πακέτου μέτρων αποτελεί ο απόλυτος αριθμός των νοσηλειών ανά νησί ή ηπειρωτική περιοχή, δείκτης που κατευθύνει τις αποφάσεις των ειδικών, σε συνάρτηση με την αναλογία μόνιμων κατοίκων και τουριστών.

 

https://www.dikaiologitika.gr/

Top
Enable Notifications    OK No thanks