-
Αρχική > Απόψεις > Kαστοριά : Η τουριστικά αναξιοποίητη Εγνατία

Kαστοριά : Η τουριστικά αναξιοποίητη Εγνατία

  • Η Καστοριά και η Δυτική Μακεδονία εν συνόλω δεν δείχνουν να έχουν αντιληφθεί έως στιγμής, και πολύ περισσότερο, δεν δείχνουν ικανές να εκμεταλλευτούν τουριστικά τις τεράστιες ευκαιρίες που προσφέρει η Εγνατία οδός.

  • Η Εγνατία αποτελεί τον κυριότερο δρόμο της βόρειας Ελλάδας, αφού την διασχίζει πέρα έως πέρα από την Δύση έως την Ανατολή. Αυτό σημαίνει ότι σε καθημερινή κλίμακα δέχεται έναν πολύ μεγάλο φόρτο διαβάσεων ο οποίος, στο μεγαλύτερο μέρος του, έχει τουριστικό χαρακτήρα.
  • Σύμφωνα με στοιχεία, που δημοσίευσε πρόσφατα η εταιρία, την επικράτεια της Δυτικής Μακεδονία μέσα στην καλοκαιρινή σαιζόν διασχίζουν καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι κάπου 8.000 ΙΧ αυτοκίνητα. Ανθρωποι οι οποίοι κινούνται μεταξύ Ηγουμενίτσας και Θεσσαλονίκης. Με πολλούς τουρίστες ανάμεσα τους που κινούνται για λόγους ψυχαγωγίας. Σχεδόν κανείς από αυτούς ωστόσο δεν σταματά και δεν εξέρχεται του αυτοκινητόδρομου προκειμένου να επισκεφτεί έστω και για λίγο κάποιο από τα πάμπολλα αξιοθέατα της περιοχής.
  • Γιατί? Τι φταίει και δεν αξιοποιείται η φοβερή δυνατότητα που παρέχεται στην περιφέρεια να εκμεταλλευτεί όλο αυτό το τεράστιο πλήθος των οιονεί τουριστών και πελατών της τοπικής μας οικονομίας?
  • Οι άνθρωποι έρχονται μόνοι τους έως την πόρτα μας αλλά την βρίσκουν κλειστή.
  • Κανείς ποτέ δεν σκέφτηκε και –κυρίως- δεν εξύφανε ένα σχέδιο προσέλκυσης τους. Κι είναι κρίμα γιατί δεν πρόκειται εδώ για πυρηνική φυσική. Πρόκειται για απλές ασκήσεις επικοινωνίας και πρακτικού marketing.
  • Πολλά θα μπορούσαν να γίνουν, ξεκινώντας από ένα πολύ καλό δίκτυο ενημερωτικών πινακίδων, σε συνεννόηση πάντα με την Εγνατία ΑΕ.
  • Πινακίδων οι οποίες -δίχως να ενοχλούν- να πληροφορούν τους διερχόμενους οδηγούς για όλα τα ιστορικά αξιοθέατα της περιοχής, τα σημεία ειδικού φυσικού κάλλους, τα γραφικά χωριά, τα φυσικά πάρκα τα μοναστήρια, κλπ.
  • Θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας μεγάλος σταθμός ανάπαυσης κι αναψυχής σε ένα προσεκτικά επιλεγμένο σημείο, κάπου κατά μήκος της εντός-της-περιφέρειας-διαδρομής, ο οποίος θα συμπεριλάμβανε ένα ειδικό κιόσκι τουριστικής ενημέρωσης, ειδικά περίπτερα τουριστικών εκθέσεων, προσπέκτους και διαφημιστικά δώρα, προσφορές εξαργυρώσιμων vouchers ξενοδοχειακής φιλοξενίας και αγορών εξειδικευμένων τοπικών προϊόντων (γουναρικά/ φασόλια) και διάφορα άλλα.
  • Αυτός είναι σχεδιασμός περιφερειακός τον οποίο κατ’ αρχήν οφείλει να πραγματοποιήσει η λεγόμενη ‘υπηρεσία τουρισμού Δ. Μακεδονίας’. Κι αν αυτή είναι ανίκανη ή δηλώσει πως δεν ενδιαφέρεται, την σκυτάλη θα μπορούσαν να πάρουν οι αντιδημαρχίες τουρισμού των κατά-μήκος-της-διαδρομής Δήμων.

 

του Λεωνίδα Εκιντζόγλου

Top
Enable Notifications OK No thanks