-
Αρχική > Ελλάδα > Άνοιξαν τα ραντεβού για την τρίτη δόση εμβολίου σε ευπαθείς

Άνοιξαν τα ραντεβού για την τρίτη δόση εμβολίου σε ευπαθείς

Άνοιξε σήμερα η πλατφόρμα των ραντεβού για τη χορήγηση της αναμνηστικής τρίτης δόσης του εμβολίου κατά της Covid-19, που θα χορηγηθεί σε πρώτη φάση στους ανοσοκατεσταλμένους.

Ο λόγος για 285.000 πολίτες που έχουν προτεραιοποιηθεί και έχουν αρχίσει από χθες να δέχονται sms για υπενθύμιση του προγραμματισμού εκ μέρους τους, εμβολιαστικού ραντεβού.

Ποιους αφορά

– Άτομα με μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων.

– Άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση.

– Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση.

– Άτομα με καρκίνο υπό αγωγή.

– Άτομα με καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία και στην θεραπεία περιλαμβάνεται η χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλου τύπου θεραπεία.

– Άτομα με αιματολογικός καρκίνος κατά την τελευταία πενταετία.

– Άτομα σε ανοσοκαταστολή στα οποία συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με αντιφλεγμονώδη, αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλα νοσήματα με ανοσοκαταστολή, που λαμβάνουν ειδικές ανοσοτροποποιητικές θεραπείες, όπως και άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες ή άτομα με HIV λοίμωξη τα οποία έχουν CD4 κάτω από 200.

Η τρίτη δόση θα βοηθήσει όλους όσους δεν κατάφεραν να αναπτύξουν υψηλά αντισώματα με τις δύο πρώτες δόσεις του εμβολίου.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει επίσης γνωμοδοτήσει θετικά και για χορήγηση σε άτομα που διαμένουν σε οίκους φροντίδας ηλικιωμένων, καθώς σε άτομα άνω των 60 ετών.

Πότε μπορεί να χορηγηθεί

Όπως διευκρίνισε κατά τη χθεσινή ενημέρωση η πρόεδρος της Επιτροπής Μαρία Θεοδωρίδου μπορεί να χορηγηθεί μετά τη δεύτερη δόση των mRNA εμβολίων της Pfizer και της Moderna αλλά και μετά τη δεύτερη δόση του Astra Zeneca όπως και του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson.

  • σε ανοσοκατεσταλμένους έπειτα από τέσσερις εβδομάδες
  • για τον υπόλοιπο πληθυσμό μετά από έξι έως οκτώ μήνες

Πιθανή η προτεραιοποίηση των υγειονομικών

Η ίδια ερωτηθείσα σχετικά σημείωσε πως είναι πρώιμη η συζήτηση για τρίτη δόση όσον αφορά τον γενικό πληθυσμό, ωστόσο εκτίμησε ότι θα είναι καθοριστική για τους υγειονομικούς. Όπως είπε για να παραμείνει αποτελεσματικό το εμβόλιο και να αποφευχθούν λοιμώξεις από τον ιό στο νοσοκομειακό και στο οικογενειακό περιβάλλον των υγειονομικών καθώς και για να μην επιβαρύνουν το σύστημα απουσιάζοντας από την εργασία τους, είναι πιθανό να μπουν σε προτεραιότητα για την αναμνηστική δόση.

Μάλιστα έκανε αναφορά σε aμερικανική μελέτη σε 227 επαγγελματίες υγείας από τους οποίους 130, ποσοστό 57,3% ήταν θετικοί στον μοριακό έλεγχο κάτι που δείχνει ότι με τον καιρό η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώθηκε στο 65% από 90% που ήταν πριν την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την έγκριση της τρίτης δόσης του εμβολίου, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) είπε πως «ο ΕΜΑ, είναι ένας ρυθμιστικός Οργανισμός τον οποίο ακολουθούμε, αλλά πάντα οι συστάσεις του δεν είναι απαγορευτικές» καθώς «αφήνεται σε όλες τις χώρες το περιθώριο να σταθμίσουν τις ανάγκες τους, τα δεδομένα τους που έχουν κατά τόπους και αναλόγως να πράξουν».
Η ίδια εκτίμησε πως «μέχρι να δρομολογηθούν οι τρίτες δόσεις και να εφαρμοστούν, ίσως να έχουμε και την επίσημη έγκριση του ΕΜΑ».

 ertnews.gr

 

Top
Enable Notifications OK No thanks