-
Αρχική > Διεθνή > 0 Η Νεκρά Θάλασσα «βάφτηκε» κόκκινη

0 Η Νεκρά Θάλασσα «βάφτηκε» κόκκινη

Τι λένε οι ειδικοί ότι έχει συμβεί

Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι εικόνες από τη Νεκρά Θάλασσα, όπου οι ειδικοί ήρθαν αντιμέτωποι με ένα περίεργο θέματα. Συγκεκριμένα, λίμνη που βρίσκεται στη βιβλική περιοχή Μωάβ, όπου σήμερα βρίσκεται η Ιοδανία, τα νερά έχουν μυστηριωδώς πάρει κόκκινο χρώμα.

Δείγματα από τα νερά έχουν ήδη πάρει οι εργαζόμενοι του υπουργείου Ύδρευσης και Άρδευσης της Ιορδανίας ώστε να προσδιορίσουν τους λόγους του περίεργου αυτού φαινομένου, για το οποίο οι ειδικοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους.

Στο σημείο που βρέθηκε το πόσιμο κόκκινο νερό, στις ανατολικές ακτές της Νεκράς Θάλασσας, βρίσκονταν, σύμφωνα με τις γραφές τα Σόδομα και τα Γόμορα – οι δύο θρυλικές πόλεις-, πριν υποτιθέμενη καταστροφή τους.

Οι ειδικοί εξηγούν

Αν και ακόμα δεν μπορεί να εντοπιστεί η προέλευση των κόκκινων νερών, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ιορδανίας δήλωσε ότι ήδη υπάρχουν κάποιες θεωρίες. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος της γεωργίας στη Νότια Κοιλάδα της Ιορδανίας, Γιασίν αλ Κασασμπέχ, το φαινόμενο εντοπίζεται σε λίμνες κοντά σε θάλασσες εξαιτίας της παρουσίας ενός συγκεκριμένου είδους βακτηρίου ή από κόκκινα φύκια που «αγαπούν» την αλμύρα, κάτι που αλλάζει το χρώμα με τη βοήθεια του φωτός του ήλιου.

Ωστόσο αυτό δεν εξηγεί γιατί το νερό ξαφνικά κοκκίνισε ενώ σε άλλες αντίστοιχες «πισίνες» δεν συνέβη το ίδιο. Άλλοι αξιωματούχοι είπαν στο «Israel Today» ότι η παρουσία οξειδίου του σιδήρου στο νερό μπορεί να έχει παίξει ρόλο στην αλλαγή χρώματος, αλλά και πάλι δεν υπάρχει επαρκής εξήγηση γιατί αυτή η αλλαγή έγινε τόσο γρήγορα και ξαφνικά. Ο επικεφαλής των Συνδικάτων Γεωλογίας της Ιορδανίας ανέφερε ότι το κόκκινο χρώμα οφείλεται στην προσθήκη ουσιών από τον άνθρωπο.

EUNOS

Top
Enable Notifications OK No thanks