-
Αρχική > Ελλάδα > Κορονοϊός: Ολοταχώς για μίνι lockdown Καβάλα, Ημαθία, Πιερία και Πέλλα – Ποια μέτρα θα ισχύσουν

Κορονοϊός: Ολοταχώς για μίνι lockdown Καβάλα, Ημαθία, Πιερία και Πέλλα – Ποια μέτρα θα ισχύσουν

Σε μίνι lockdown οδηγούνται η Καβάλα, η Ημαθία, η Πιερία και η Πέλλα, που εντάχθηκαν στο «κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη.

Τα μέτρα που ισχύουν σε ανάλογη περίπτωση, αφορούν την απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας αλλά και την απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Σημειώνεται ότι μέχρι αύριο, 16 Σεπτεμβρίου τα παραπάνω μέτρα ισχύουν σε Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία, Ηράκλειο, Ικαρία, Ευρυτανία και Αργολίδα.

Χθες, στην Ημαθία καταγράφηκαν 89 νέα κρούσματα, στην Καβάλα 80, στην Πιερία 88, στην Πέλλα 73.
«Εάν συγκρίνουμε τι έγινε πέρυσι, το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, περιμένουμε μια αύξηση της μεταδοτικότητας η οποία ξεκινάει από τη βόρεια Ελλάδα. Νομίζω αυτό θα πρέπει να είναι το κομμάτι που θα επικεντρωθούμε», σημείωσε κατά την προηγούμενη ενημέρωση για την επιδημιολογική πορεία της χώρας ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, στον χάρτη επίπτωσης των τελευταίων 14 ημερών των κρουσμάτων όπως διαμορφωνόταν έως χθες, σε ελαφρύτερο «πορτοκαλί» και όχι στο πολύ σκούρο, σχεδόν καφέ, έχουν ήδη μπει τρεις περιοχές: Η Φωκίδα, η Αρτα και τα Γρεβενά. Αυτό σημαίνει ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι περιοχές αυτές καταγράφουν λιγότερα από 150 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν λίγες ημέρες ήταν όλη η χώρα στο … καφέ, γεγονός που δείχνει την τάση αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων που παρατηρούν οι ειδικοί από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η χθεσινή ημέρα μπορεί να φαίνεται ότι αποτελεί «εξαίρεση» στην πτωτική πορεία καθώς καταγράφηκαν σχεδόν 3000 κρούσματα ωστόσο ουσιαστικά ακολουθείται η τάση των προηγούμενων ημερών καθώς ο αριθμός των διαγνωστικών ελέγχων ανήλθε σχεδόν σε 350.000, … κατακρημνίζοντας μάλιστα τη θετικότητα σε ποσοστό μικρότερο του 1%.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι δε χωρά εφησυχασμός καθώς το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι «βαρύ» στην κοινότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις δωρεάν δειγματοληψίες που διενεργούν οι Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ προκύπτουν σε ορισμένες περιπτώσεις σημαντικές θετικότητες. Ενδεικτικά και σύμφωνα με τα αποτελέσματα των χθεσινών δειγματοληψιών που πραγματοποίησε ο ΕΟΔΥ, στην Ανω Πόλη Θεσσαλονίκης προέκυψε θετικότητα 10,53%, στην Ξηροκρήνη Θεσσαλονίκης 6,38%, στο Ωραιόκαστρο 7,5%. Στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας από τα 21 τεστ που έγιναν προέκυψε θετικότητα … 19,05%, ενώ στη Βέροια 11,72%. Αντίστοιχα, στα rapid tests της Νομαρχίας Καβάλας θετικά ήταν το 8,89%.

 eleftherostypos.gr

 

Top
Enable Notifications    OK No thanks