-
Αρχική > Απόψεις > Καστοριά : Ο τουρισμός “φιλί ζωής” για την περιοχή μας ( Αριστείδης Ρούνης )

Καστοριά : Ο τουρισμός “φιλί ζωής” για την περιοχή μας ( Αριστείδης Ρούνης )

Ξεκινώντας να αναφερθούμε σε μια από τις πιο ιστορικές περιοχές του κράτους μας, την περιφερειακή ενότητα Καστοριάς, κρίνεται απαραίτητο να ληφθεί υπόψη η τρέχουσα κατάσταση που επικρατεί σ’ αυτόν τον τόπο,

αλλά και στη χώρα γενικότερα.Είναι κοινώς αντιληπτό, ότι οποιαδήποτε ανάλυση επιχειρήσει κανείς, θα πρέπει να διεξάγεται εντός του πλαισίου που διαμορφώνεται από δύο κινδύνους, έναν αόρατο, που πηγάζει από τον ιό COVID- 19, σε συνδυασμό με την ορατή απειλή της χώρας μας από το τουρκικό κράτος. Οι κίνδυνοι αυτοί συντελούν στην ύπαρξη μιας κατάστασης αβεβαιότητας στην περιοχή.

 

Η ένδοξη περιοχή της Καστοριάς, αποτελούμενη από την πόλη – πρωτεύουσα, την «αρχόντισσα της Δυτικής Μακεδονίας», όπως συνηθίζεται να αναφέρεται, καθώς και τις κοινότητες που ανήκουν στον υπόψη πρώην νομό, βρίσκεται σε «ιστορικό αδιέξοδο».

Πιο συγκεκριμένα, λόγω της περιόδου έξαρσης του COVID στην «καστοριανή γη», υπήρχε μια αυξημένη ησυχία, γεγονός όμως, όχι σπάνιο για τους γνώστες της καθημερινότητας σ’ αυτή. Την άνοιξη ήταν που στους δρόμους δεν μπορούσε κανείς να συναντήσει άνθρωπο. Η οικονομία της περιοχής είχε ένα ακόμα πρόβλημα να αντιμετωπίσει. Παρόλ’ αυτά, το πρόβλημα ήταν γνωστό, απλά ενισχύθηκε.

 

Έτσι, η ελπίδα να έρθει το πολυπόθητο καλοκαίρι και ο τόπος να ανακάμψει, ήταν ένα ζήτημα ύψιστης σημασίας. Αυτό όμως όχι μόνο δεν συνέβη, αλλά έρχεται ένας Σεπτέμβριος, που η εξέλιξη της κατάστασης εκτιμάται ως«απρόβλεπτη». Στα εν λόγω προβλήματα, αν κανείς προσθέσει το γήρας του πληθυσμού και τη μετανάστευση των Ελλήνων νέων, είναι πασιφανές ότι θα συμβεί μια ακόμα ύφεση με τις αρνητικές συνέπειες να φαίνονται σύντομα για τον όμορφο αυτό τόπο.

Τέλος, αξίζει να επισημάνουμε τον παραγωγικό τομέα, σήμα κατατεθέν για την πόλη, την γούνα, που ήταν επικερδής, αλλά είχε αβέβαιο μέλλον. Δεν είναι ακραίο να πει κανείς ότι καθώς «κατέρρεε» η γούνα, η οικονομία της περιοχής θα εισερχόταν σε ένα καθεστώς οικονομικής περιδίνησης.

 

Η πιο βιώσιμη λύση σε όλα τα παραπάνω, είναι ο τουρισμός. Αν σκεφτεί  κανείς, γιατί να επισκεφτεί την περιοχή της Καστοριάς, μπορεί να βρει με ευκολία τρεις λόγους. Το σημείο «κλειδί» έγκειται στο γεγονός της τοποθεσίας της Καστοριάς. Η περιοχή μπορεί να υποδεχτεί επισκέπτες από τα όμορα κράτη, που θα τηρούν όλα τα προβλεπόμενα από τις Κ.Υ.Α μέτρα προστασίας κατά του COVID και θα έχουν εισέλθει στην παρίδα μας, όντας υγιείς.

 

Αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα να αντικρίσουν την απαράμιλλη φυσική ομορφιά τόσο της πόλης, όσο και των γραφικών χωριών, την εκπληκτική γαστρονομία της, αλλά και την αγορά προιόντων γούνας. Και ας μείνουμε στο τελευταίο. Είναι πολύ διαφορετικό κάτι να χάνεται και κάτι απλά να υποβαθμίζεται. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η τέχνη της γούνας είναι ζωντανή και υπάρχει. Οι τουρίστες είναι αυτοί που αγοράζοντας κάποιο παλτό, θα μεταφέρουν την ικανοποίηση τους σε υποψήφιους τουρίστες.

Καταλήγοντας, από τα παραπάνω προκύπτει ότι η Καστοριά έχει πολλά πλεονεκτήματα που μπορεί να εκμεταλλευτεί, όπως η διαφήμιση της. Όποιος επισκέπτης και αν καταφθάσει θα έχει μία καταπληκτική εμπειρία, καθώς η παραδοσιακή φιλοξενία, η ανθρωπιά και η εξωστρέφεια των Καστοριανών δεν έχειμεταβληθεί. Αυτη η ζεστασιά – φιλοξενία είναι έμφυτη και ίσως να ειναι αυτή που θα λειτουργήσει για άλλη μια φορά καταλυτικά στην προσέλκυση τουριστών. Η μαγευτική, από άποψη γραφικότητας, αυτή περιοχή της πατρίδας μας, αξίζει κάτι παραπάνω.

 

Γράφει ο Αριστείδης Ρούνης, Προπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

 

Top
Enable Notifications    OK No thanks