10. Ποταμός Σακουλέβας

Στις όχθες του ποταμού που διαπερνά την Φλώρινα, μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας στα όμορφα Cafe με θέα τα γραφικά παραδοσιακά σπίτια, που ανέδειξε ιδιαίτερα ο Θόδωρος Αγγελόπουλος μέσα από τις ταινίες του.

9. Νησί Αγ. Αχιλλείου

Μια μεγάλη πεζογέφυρα που βρίσκεται στην λίμνη Μικρή Πρέσπα θα σας οδηγήσει στο κατοικημένο νησάκι του Αγ.Αχιλλείου με την πασίγνωστη ομώνυμη τρίκλιτη βασιλική εκκλησία που χρονολογείται από τα τέλη 10ου αιώνα μ.Χ.

8. Κτήμα Άλφα

Στις όχθες των λιμνών Βεγορίτιδας και Πετρών βρίσκεται η αμπελουργική ζώνη των οίνων ΠΟΠ Αμυνταίου με αρκετά γνωστά οινοποιία. Το Κτήμα Άλφα έχει βρίσκεται στην λίστα με τα 100 καλύτερα από όλο τον κόσμο (2021).

7. Προϊστορικός Λιμναίος Οικισμός στο Δισπηλιό

Επισκεφτείτε την πιστή αναπαράσταση του Λιμναίου Οικισμού της νεότερης νεολιθικής περιόδου, που αναπτύχθηκε γύρω από την Λίμνη Ορεστιάδα από τα μέσα της 6ης χιλιετίας π.Χ. έως τα μέσα της 4ης χιλιετίας π.Χ.

Καλύβες του Λιμναίου Οικισμού 📷 Πολυχρονίδης Κυριάκος

6. Ενυδρείο Καστοριάς

Το μεγαλύτερο ενυδρείο γλυκού νερού των Βαλκανίων βρίσκεται στην Καστοριά, σε κοντινή απόσταση από την λίμνη.

5. Σπήλαιο του Δράκου

Το Σπήλαιο του Δράκου σε πολύ μικρή απόσταση από την πόλη της Καστοριάς είναι ένα από τα πιο καινούργια εντυπωσιακά και αξιοποιημένα σπήλαια της Ελλάδας!

4. Μονή Μαυριώτισσας

Βρίσκεται δίπλα στην λίμνη και μόλις τέσσερα χιλιόμετρα από την πόλη της Καστοριάς. Πρόκειται για έναν Βυζαντινό θησαυρό χτισμένο το 1082μ.Χ.. Εντύπωση κάνουν οι εξωτερικές τοιχογραφίες που περιλαμβάνουν και αυτοκράτορες του Βυζαντίου.

3. Καταφύγιο Καφέ Αρκούδας στο Νυμφαίο

Γνωρίστε από κοντά τις καφέ αρκούδες που φιλοξενούνται στο καταφύγιο του Αρκτούρου στο Νυμφαίο. Ενημερωθείτε για τις συνθήκες διαβίωσης αλλά και τις δράσεις του Αρκτούρου για την προστασία τους.

Καφέ αρκούδες © Od. Chloridis/Arcturos

2. Λίμνες των Πρεσπών

Οι λίμνες των Πρεσπών που περιλαμβάνονται στον Εθνικό Πάρκο των Πρεσπών, είναι ιδιαίτερα σημαντικές λόγω της βιοποικιλότητας και των ενδημικών ειδών χλωρίδας και πανίδας.

1. Λίμνη Ορεστιάδα

Η λίμνη Ορεστιάδα ή αλλιώς λίμνη της Καστοριάς, είναι μια από τις πιο εμβληματικές και πολυφωτογραφημένες λίμνες της Ελλάδα, και αποτελεί από μόνη της το κορυφαίο αξιοθέατο της Δυτικής Μακεδονίας.

Λίμνη Ορεστιάδα © Ιoannis Ιoannidis

Πηγή:visitwestmacedonia.gr  / tripadvisor.com.gr