-
Αρχική > Ελλάδα > Αρχιερατικές εκλογές 2021: Ξεκινάει σε λίγη ώρα η “κλήρωση ” για τους νέους Μητροπολίτες – Αμφίρροπη η μάχη

Αρχιερατικές εκλογές 2021: Ξεκινάει σε λίγη ώρα η “κλήρωση ” για τους νέους Μητροπολίτες – Αμφίρροπη η μάχη

ΕΚΛΟΓΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ: Τέλος στην αγωνία των Μητροπολιτών αλλά και των υποψηφίων μπαίνει αύριο Παρασκευή 8 Οκτωβρίου, ημέρα όπου θα πραγματοποιηθούν και οι πέντε εκλογικές αναμετρήσεις για τις Μητροπόλεις Καστοριάς, Κιλκισίου, Λαγκαδά, Περιστερίου και Θήρας. 

Η διαδικασία θα ξεκινήσει από τις 9:00 το πρωί και αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα.

Κατά πάσα πιθανότητα οι πέντε εκλογικές αναμετρήσεις θα είναι αλληλένδετες μεταξύ τους.

Νωρίτερα, υπήρξε η φημολογία ότι η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος θα πραγματοποιούσε σήμερα εκλογές για την πλήρωση των κενών θέσεων στις Μητροπόλεις Λαγκαδά και Καστοριάς. Ωστόσο, από ότι φαίνεται όλα θα πραγματοποιηθούν αύριο

Βέβαια, η Εκκλησία βρίσκεται σε δύσκολο σταυροδρόμι και σε μια κρίσιμη χρονικά συγκυρία καθώς έχει υποστεί ένα μεγάλο πλήγμα από τις επιπτώσεις της πανδημίας και θα πρέπει να αναλογιστούν οι Ιεράρχες πως στα μάτια των πιστών υπάρχει και μια άλλη διάσταση.

Πολλοί αναρωτιούνται, μα καλά τι είναι οι εκλογές των Ιεραρχών; Ένα παζάρι με ίντριγκες και κλίκες;

Για αρχή ενδεχομένως θα έπρεπε να αλλάξει ο τρόπος προώθησης των Ιεραρχών, οι διεργασίες για την ανάδειξη ή την εκλογή νέων Μητροπολιτών.

Οι Αρχιερατικές εκλογές θα έπρεπε να διαθέτουν ένα διαφορετικό χαρακτήρα και όχι ο καθένας Ιεράρχης να “βολέψει το δικό του παιδί”.

Αυτό είναι μια κουβέντα αλλά και τροφή για σκέψη η οποία θα πρέπει να γίνει σε εν ευθέτω χρόνω…

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ισορροπίες για τις αυριανές εκλογές που αφορούν τις πέντε Μητροπόλεις (Λαγκαδά, Καστοριάς, Κιλκίς, Περιστερίου και Θήρας) είναι λεπτές.

Μάλιστα, σε ορισμένες εκ των περιπτώσεων υπάρχουν και ξεκάθαρα φαβορί, ενώ σε άλλες θα γίνει “μάχη”.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι δύο εκλογές για τις μητροπόλεις Κιλκισίου και Θήρας αναμένεται να εξελιχθούν χωρίς εκπλήξεις και να εκλεγούν οι υποψήφιοι που έχουν προταθεί από τον Αρχιεπίσκοπο.

Ποιοι θεωρούνται φαβορί

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στρέφεται προς την Μητρόπολη Περιστερίου, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος του Λεκανοπεδίου.

Κατά το τελευταίο διάστημα είχε διαρρεύσει η πληροφορία ότι ο Αρχιεπίσκοπος σκέπτεται πλήρωση της Μητρόπολης δια μεταθέσεως. Ωστόσο κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί. Πάντως μεταξύ των υποψηφίων αρχιερέων για μετάθεση έχουν ακουστεί τα ονόματα των Μητροπολιτών Σιδηροκάστου κ. Μακαρίου, Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνού και Σερρών κ. Θεολόγου.

Η είδηση αυτή προκάλεσε αγωνία στον λαό του Έβρου, ο οποίος έχει βρει στο πρόσωπο του Μητροπολίτη Δαμασκηνού τον ποιμενάρχη που έψαχνε τα τελευταία 40 χρόνια. Ο Μητροπολίτης, από το 2009, έτος εκλογής του στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος, κατάφερε να αναγεννήσει την Επαρχία του, επιτελώντας ένα τεράστιο και πολυεπίπεδο έργο.

Επάνδρωσε πολλές κενές θέσεις ιερέων, ανακαίνισε πολλούς ναούς, επάνδρωσε και ίδρυσε μονές, ανέπτυξε ένα μεγάλο πνευματικό και κατηχητικό έργο και έγινε ιδιαίτερα αγαπητός στο ποίμνιο. Δικαιολογημένα ο λαός του Έβρου θέλει να κρατήσει τον ποιμενάρχη του.

Για την ίδια Μητρόπολη Περιστεριού ακούγεται και το όνομα του Μητροπολίτη Φαναρίου Αγαθαγγέλου, Γεν. Διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας, εκ των πρώτων συνεργατών του Αρχιεπισκόπου από την Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας. Ο Αγαθάγγελος είναι ένας Πανάξιος και αγαπητός στην Ιεραρχία Επίσκοπος με υψηλή μόρφωση και βαθιά πνευματικότητα και αποτελεί σίγουρα την καλύτερη επιλογή αλλά…!

Ωστόσο, στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ καταφθάνουν πληροφορίες που λένε ότι την έκπληξη θα κάνει τελικά   o γνωστός  Καθηγητής και Αρχιμανδρίτης του Λεκανοπεδίου π. Γρηγόριος Παπαθωμάς που έχει επιλεγεί από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο τις τελευταίες ώρες..!

Τον Καθηγητή Πανεπιστημίου και κληρικό της Αρχιεπισκοπής  Αθηνών επέλεξε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος να στηρίξει ως διάδοχο του μακαριστού Μητροπολίτη Περιστερίου κυρού Κλήμεντος  μετά από  εισήγηση που είχε κάνει εδώ και καιρό ο ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, “παλιά καραβάνα” στα εκκλησιαστικά, κ. Βλάσιος Φειδάς.

Πολλοί Μητροπολίτες πλέον επιβεβαιώνουν το νέο που σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις του αποκάλυψε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, στο περιθώριο των εργασιών της σημερινής συνεδρίασης της Ιεραρχίας στη Μονή Πεντέλης.

Για την Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, θα δώσουν τη μάχη, όπως όλα δείχνουν, δύο υποψήφιοι.
Πρόκειται για τον Μητροπολίτη Βρεσθένης Θεόκλητο που σήκωσε το βάρος μιας αδικίας, και για τον Αρχιμ. Πλάτωνα Κρικρή, που είναι από τους αρχαιότερους γραμματείς της Συνόδου, με την πλάστιγγα να γέρνει υπέρ του πρώτου.

Για την Μητρόπολη Καστορίας η εκλογή θα παιχθεί ανάμεσα στον Αρχιμ. Καλλίνικο Γεωργάτο, Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως Ναυπάκτου,και στον Αρχιμ. Χριστοφόρο Αγγελόπουλο, Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.

Για την Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου τα πράγματα φαίνονται πιο ξεκάθαρα, καθώς ο τοποτηρητής, Μητροπολίτης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριος θα παραδώσει την ποιμαντορική ράβδο, χωρίς εκπλήξεις, στην διαφαινόμενη ισχυρή υποψηφιότητα του Αρχιμ. Βαρθολομαίου Αντωνίου-Τριανταφυλλίδη, την οποία στηρίζει όλο το περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου αλλά και η λοιπή Ιεραρχία.

Για την Μητρόπολη Θήρας ακούγεται το όνομα του Αρχιμ. Αμφιλοχίου Ρουσάκη, που είναι εκ των παλαιότερων Αρχιμανδριτών που υπηρετούν στη Σύνοδο.

 

Επιμέλεια: ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

 

 

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks