-
Αρχική > Τοπικά νέα > Η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Καστορίας Καλλινίκου – “Χρωστάω τα πάντα στον Μητροπολίτη Ναυπάκτου

Η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Καστορίας Καλλινίκου – “Χρωστάω τα πάντα στον Μητροπολίτη Ναυπάκτου

Επιμέλεια: ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ: Πραγματοποιήθηκε πριν λίγο στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Καστοριάς κ. Καλλίνικου.

Ο κ. Καλλίνικος εξελέγη την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Την χειροτονία τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, ενώ μαζί του συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Ναυπάκτου Ιερόθεος, Κηφισίας Κύριλλος, Πρεβέζης Χρυσόστομος, Γρεβενών Δαυίδ, Κεφφαληνίας Δημήτριος και ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης, Αθανάσιος.

Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στο Επισκοπικό αξίωμα και στην αποστολική διαδοχή αλλά στην αντιμετώπιση των πνευματικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει στη σημερινή εποχή ο άνθρωπος.

Χαρακτηριστικά ανέφερε: “Σήμερα καλούμε από την Εκκλησία για την υψηλή διακονία. Εμπιστεύομαι την Θεία πρόνοια. Η ιερωσύνη είναι οδός είναι καρπός αυτοπροαίρετης εντολής των εντολών του Θεού. Δεν εκβίασα το θέλημα του Θεού και προσπαθώ να τηρώ τον νόμο του Θεού”.

Ο νέος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος δεν παρέλειψε να ζητήσει και την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου αλλά και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, “συνετού και σοφού οιακοστρόφου της Εκκλησίας της Ελλάδος”, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά

Άκρως συγκινητική ήταν η στιγμή όταν αναφέρθηκε στον πνευματικό του πατέρα τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο, ο οποίος μάλιστα σαν σήμερα πριν από 50 χρόνια έλαβε τον πρώτο βαθμό της ιερωσύνης υπογραμμίζοντας πως: “Διδάχθηκα το εκκλησιαστικό φρόνημα. Το σεβασμό στο Συνοδικό Πολίτευμα της Εκκλησίας. Χρωστώ τα πάντα. Το Α και το Ω της ζωής μου. Ο Σεβασμιώτατος είναι νους θεολογικός, καρδία πλατιά, ανήρ εκκλησιαστικός”.

“Καλούμε να συνεχίσω το έργο του μακαριστού προκατόχου μου Σεραφείμ” πρόσθεσε και κατέληξε “κρατήστε με Εκκλησία στην σωτήρια αγκάλη σας. Φυλάξατε με ομού μετά παιδιά του Χριστού της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας την οποία μου εμπιστεύεστε από σήμερα”, ενώ ζήτησε και από τονΆγιο Καλλίνικο Εδέσσης, να εύχεται για αυτόν. “Η δόξα θα αυξάνει ημέρα με την ημέρα. Σημείο αναφοράς για την εποχή μας”.

Λίγα λόγια για τον νέο Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλίνικο

Ο νέος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος (Νικόλαος Γεωργάτος) του Ευαγγέλου και της Μαρίας γεννήθηκε στην Έδεσσα Πέλλης, το 1966.

Περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές στην Έδεσσα (1984). Έλαβε το πτυχίο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ηρακλείου Κρήτης (1986), και έλαβε το πτυχίο της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης, Θεολογικό Τμήμα το 2000.

Χειροτονήθηκε Διάκονος (1999) και Πρεσβύτερος (2000) στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, λαμβάνοντας και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου (2000) και την διακονία της πνευματικής πατρότητος (2003).

Υπηρέτησε επί τριετία ως Εφημέριος-Ιεροκήρυξ στην Ορεινή Ναυπακτία (2000-2003). Διετέλεσε Γραμματεύς του Ηγουμενοσυμβουλίου της Ιεράς Μονής Αμπελακιωτίσσης (2003-2017). Διορίσθηκε τακτικός Ιεροκήρυξ από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος (2003).

Διορίσθηκε Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου με απόφαση τής  Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος (2017).

Φωτογραφίες: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Top
Enable Notifications    OK No thanks