-
Αρχική > Συνεντεύξεις > Χρήστος Τζακόπουλος: Το καλύτερο μέλι στον κόσμο είναι ελληνικό – Από τα βουνά της Καστοριάς ( Δώρα Κωτσοπούλου εφημερίδα Ν.Κ.)

Χρήστος Τζακόπουλος: Το καλύτερο μέλι στον κόσμο είναι ελληνικό – Από τα βουνά της Καστοριάς ( Δώρα Κωτσοπούλου εφημερίδα Ν.Κ.)

Συνέντευξη : 

Για μια μεγάλη αυτή επιτυχία που δεν ήρθε για την επιχείρηση  Μελίβελος από την μια στιγμή στην άλλη αλλά  Χρειάστηκε χρόνος, προσπάθεια, υπομονή, επιμονή, μεράκι και αυτό είναι και το αξιοσημείωτο της διάκρισης “ΜΕΛΙΒΕΛΟΣ/ MELIVELOS αναφέρθηκε σε μια αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην  ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης ΜΕΛΙΒΕΛΟΣ/ που εδρεύει στο βέλος Καστοριάς Χρήστος Τζακόπουλος

Ο κ Τζακόπουλος αναφέρθηκε και για τους επόμενους στόχους του « Επόμενος στόχος για εμάς είναι τα προϊόντα μας να αποκτήσουν μια θέση στα ράφια των καταστημάτων του Καναδά, της Αμερικής αλλά και της Αυστραλίας».

Μια τεράστια επιτυχία το βραβείο που κερδίσατε για μια μικρή εταιρεία που διευθύνεται. Πώς συνδυάζονται αυτά τα δύο;

Πράγματι ακούγεται οξύμωρο αλλά είναι σημαντικό να ειπωθεί ότι η μεγάλη αυτή επιτυχία δεν ήρθε για την επιχείρηση μας απο την μια στιγμή στην άλλη. Χρειάστηκε χρόνος, προσπάθεια, υπομονή, επιμονή, μεράκι και αυτό είναι και το αξιοσημείωτο της διάκρισης “ΜΕΛΙΒΕΛΟΣ/ MELIVELOS”. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η “ΜΕΛΙΒΕΛΟΣ/ MELIVELOS” επικύρωσε την αξία της στη πορεία του χρόνου καθώς τον Απρίλιο του 2019 απεσπασε το ασημένιο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Γεύσης & Ποιότητας που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο (LIHA – London International Honey Awards) και τον Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου το μέλι Ανθέων “ΜΕΛΙΒΕΛΟΣ/ MELIVELOS” συμμετείχε στον Διαγωνισμό Εξαιρετικής Ποιότητας Ελληνικού Μελιού στα πλαίσια του 11ου Φεστιβάλ Μελιού στην Αθήνα όπου απέσπασε και εκεί το ασημένιο βραβείο.

Το τελευταίο καιρό βλέπουμε μια στροφή πολλών και νεαρών ανθρώπων προς την παραγωγή μελιού και εδώ στην Καστοριά. Ποιες είναι οι προοπτικές του κλάδου και πώς θα μπορούσε να ενισχυθεί παραπέρα;

Ανοίγετε μια μεγάλη και πολύπλοκη συζήτηση. Από τη μια μεριά είναι πολύ σημαντικό και θετικό οι νέοι της περιοχής μας να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα και ιδιαίτερα την μελισσοκομία. Απο την άλλη πλευρά είναι σημαντικό να ειπωθεί ότι σε αυτό ελλοχεύει ένας μεγάλος κίνδυνος. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος υπάρχει μια παραπληροφόρηση σχετικά με το επάγγελμα σχετικά με το πόσο κερδοφόρο μπορεί να γίνει, με αποτέλεσμα κάποιοι να τολμούν την ενασχόληση με την μελισσοκομία αλλά πολύ γρήγορα να αντιλαμβάνονται ότι το κέρδος δεν αρκεί, δεν είναι το αναμενόμενο, και χρειάζεται κάτι περισσότερο για την επιτυχια, χρόνος και μεράκι. Συνεπώς, αυτό που θα μπορούσα εγώ να συμβουλεύσω, αν αυτό μου επιτρέπεται, είναι η επιλογή να γίνεται συνειδητά αναλογιζόμενος καποιος προηγουμένως το υψηλό κόστος του επαγγέλματος αλλά και τη “ζημιά” που άθελα θα μπορούσε να προκληθεί στον κόσμο της μέλισσας απο απερισκεπτους χειρισμούς (παρατειμένα μελίσσια – εστία μόλυνσης για υγιή μελίσσια) . Το κλειδί για την ενασχόληση με τη μέλισσα είναι η αγάπη προς αυτή και όσοι τρέφουν ανάλογα συναισθήματα θα τους προέτρεπα να ασχοληθούν άμεσα με το αντικείμενο καθώς ο κόσμος της μέλισσας είναι εκπληκτικός και όλοι εμείς οι μελισσοκόμοι είμαστε τυχεροι που τον ανακαλύπτουμε και κάθε μέρα μαθαίνουμε και κάτι νέο για το εργατικό αυτό πλάσμα.

Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι σας κ εσείς και τι είδους βοήθεια θα θέλατε από τους αρμόδιους;

Ο κλάδος φαίνεται να αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα με σημαντικότερα τη νοθεία και τις παράνομες ελληνοποιήσεις μελιών. Το κράτος είναι σημαντικό να ελέγχει την ποιότητα των μελιών που εισάγονται καθώς επίσης και εκείνα που παράγονται στην Ελλάδα και να αποδίδει τα μέγιστα όταν οι κανόνες της μελισσοκομίας καταπατούνται. Στόχος των μελισσοκόμων που ασχολούνται συνειδητά με αγάπη και σεβασμό στη μέλισσα είναι το προιον που φτάνει στον φίλο καταναλωτή να είναι ποιοτικό, υγιεινό και με όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που μας προσφέρει απλόχερα η φύση.

Όσον αφορά τους αρμόδιους και την βοήθεια που θα μπορούσαν να παρέχουν σε όλους μας τους μελισσοκόμους θα έλεγα πως είναι αναγκαίο να βοηθήσουν την μελισσοκομία φορολογικά αλλά και με ενισχύσεις μέσω προγραμμάτων που θα αφορούν νεότερους και μικρομεσαίους στο επάγγελμα καθώς αυτές είναι ελάχιστες.

 

Ποια τα δικά σας προσωπικά σχέδια για το μέλλον;.

Το προϊόντα ‘’ΜΕΛΙΒΕΛΟΣ/MELIVELOS’’ έχουν καταφέρει να χτίσουν μια σχέση εμπιστοσύνης με πληθώρα πελατών στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά, Μαλαισία κ.α.). Συνεργαζόμαστε με 17 επιλεγμένα καταστήματα σε Θεσσαλονίκη και Καστοριά ενώ αναμένεται να ξεκινήσουμε νέες συνεργασίες από τον Αύγουστο, αν όλα πάνε καλά δεδομένου των δύσκολων καιρών που διανύουμε λόγω του covid-19, σε εξαιρετικά καταστήματα στην Αθήνα, την Κρήτη, την Ρόδο, την Κατερίνη, τη Γερμανία κ.α. Επόμενος στόχος για εμάς είναι τα προϊόντα μας να αποκτήσουν μια θέση στα ράφια των καταστημάτων του Καναδά, της Αμερικής αλλά και της Αυστραλίας.

 

Top
Enable Notifications OK No thanks