-
Αρχική > kastoria365 > Υπόθεση 1977 :Ανήλικος δηλητηρίασε και σκότωσε τον πατέρα του, γατί κακοποιούσε σεξουαλικά την ανήλικη αδερφή του.

Υπόθεση 1977 :Ανήλικος δηλητηρίασε και σκότωσε τον πατέρα του, γατί κακοποιούσε σεξουαλικά την ανήλικη αδερφή του.

Τα σκοτεινά μονοπάτια του εγκλήματος γυρνάνε 44 χρόνια πίσω και μεταφέρονται στην Στενή Ευβοίας. Η κοινωνία σοκάρεται από την στυγερή δολοφονία «πατροκτονία» ενός άντρα από το ίδιο του το παιδί. 

«Τη γλίτωσα απ’τα χέρια του»: Ο 15χρονος που δολοφόνησε τον πατέρα του γιατί κακοποιούσε την αδερφή του

Ο πατροκτόνος από την Εύβοια είναι μία τραγική ιστορία που συγκλόνισε την τοπική κοινωνία ενός μικρού χωριού, αλλά και την Ελλάδα γενικότερα.

Ειδικότερα, η ιστορία του 15χρονου που σκότωσε τον πατέρα του, επειδή βίαζε την αδερφή του, έγινε επεισόδιο σε δύο τηλεοπτικές σειρές.

Πατροκτόνος από την Εύβοια: Ας κρίνει ο Θεός αν αμάρτησα

Η δήλωση του 15χρονου μετά την δολοφονία του πατέρα του, έχει μείνει μέχρι και σήμερα καρφωμένη στο μυαλό, όσων ζούσαν εκείνη την περίοδο και θυμούνται τις τότε εξελίξεις. «Έφυγε από τη μέση ένας εγκληματίας. Γλίτωσε η αδερφή μου. Ας κρίνει ο Θεός αν αμάρτησα».

Η οικογένεια έμενε στην Στενή Ευβοίας. Ο 15χρονος είχε μια αδερφή, έναν χρόνο μικρότερη από τον ίδιο. Για την γειτονιά, εκείνη η οικογένεια στην Στενή, ήταν μια τυπική ελληνική οικογένεια. Ο πατέρας στο μεροκάματο, η μητέρα στο σπίτι και τα παιδιά στο σχολείο.

Άλλωστε η καθημερινότητα στον οικισμό που βρίσκεται βόρεια της Χαλκίδας και φέρει το όνομα Στενή, είναι ήρεμη και χωρίς εντάσεις. Η κοινότητα είναι μέχρι και σήμερα μικρή και φιλήσυχη. Οι άνθρωποι που ζούσαν εκεί γνωρίζονταν μεταξύ τους και εμπιστευόντουσαν τον διπλανό τους.

Η ηρεμία στη Στενής Ευβοίας θα σταματούσε στις 12 Ιανουαρίου του 1977. Ο πατέρας της τετραμελούς οικογένειας μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο της Χαλκίδας, αφού υπέφερε από φριχτούς πόνους στο στομάχι. Οι γιατροί στην Χαλκίδα έκριναν ότι η κατάσταση του ήταν εξαιρετικά κρίσιμη και τον έστειλαν στην Αθήνα.

Μετά από πέντε μέρες νοσηλείας άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο. Η αιτία θανάτου στο πιστοποιητικό έγραφε “τροφική δηλητηρίαση” . Το σώμα του μεταφέρθηκε στην Στενή Ευβοίας για να κηδευτεί από τους δικούς του ανθρώπους.

Στο χωριό όμως είχαν ξεκινήσει ήδη να ακούγονται οι πρώτοι “ψίθυροι” . Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πίστεψαν ότι ο θάνατος του φιλήσυχου πατέρα δεν ήταν δυστύχημα. Υποστήριζαν ότι άνθρωποι από το οικογενειακό του περιβάλλον τον είχαν δηλητηριάσει.

Οι φήμες δεν άργησαν να γίνουν καταγγελίες και παρόλο που η υπόθεση είχε κλείσει ο αστυνομικός του χωριού αποφάσισε να κάνει μια έρευνα, για να διαπιστώσει πόσα από τα κουτσομπολιά που ακούγονταν είχαν βάση. Αρκετούς μήνες μετά το συμβάν λοιπόν ο αστυνομικός κάλεσε την οικογένεια να καταθέσει.

Πατροκτόνος από την Εύβοια: Κάθε φορά στις καταθέσεις του ήταν όλο και πιο νευρικός

Ο αστυνομικός φαίνεται πως επικεντρώθηκε στον 15χρονο. Τον καλούσε συχνά στο τμήμα για διευκρινιστικές καταθέσεις και του ζητούσε να ξανά πει από την αρχή, όσα υποστήριξε στην αρχική του κατάθεση. Ο 15χρονος δεν άργησε να καταλάβει ότι οι υποψίες της αστυνομίας είχαν πέσει πάνω του και κάθε φορά στις καταθέσεις του ήταν όλο και πιο νευρικός.

Για δύο χρόνια ο αστυνομικός δεν είχε καταφέρει να αποσπάσει ομολογία. Τον Δεκέμβριο του 1979, όμως, ο 17χρονος πλέον ομολόγησε όλη την αλήθεια, ξεσπώντας σε κλάματα.

“Κάθε βράδυ έβλεπα από το διπλανό δωμάτιο που κοιμόμουν, τον πατέρα μου να γδύνει την αδελφή μου, να τη ρίχνει στο κρεβάτι και να την ατιμάζει. Παρόλο που ήμουν μικρός, καταλάβαινα το έγκλημα του πατέρα και πήρα την απόφαση να τον σκοτώσω».

Πατροκτόνος από την Εύβοια: Έβαλε ποντικοφάρμακο στην κάψουλα για την καρδιά

Ο πατέρας των δύο παιδιών έπασχε από την καρδιά του, κάθε μέρα έπαιρνε φάρμακα για την καρδιά του που ήταν σε μορφή κάψουλας. Μια μέρα ο 15χρονος, άνοιξε την κάψουλα και αντικατέστησε το εσωτερικό των χαπιών με ποντικοφάρμακο.

Ο πατέρας το ίδιο βράδυ πήρε τα δηλητηριασμένα φάρμακα και το δηλητήριο δεν άργησε να δράσει. Το ίδιο βράδυ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με φριχτούς πόνους στο στομάχι και μία εβδομάδα μετά κατέληξε.

«Έφυγε από τη μέση ένας εγκληματίας. Γλίτωσε η αδερφή μου. Ας κρίνει ο Θεός αν αμάρτησα. Τώρα που τα είπα όλα ξαλάφρωσα» κατέληξε ο 15χρονος κλείνοντας την ομολογία του. Οι αποκαλύψεις έκαναν τους κατοίκους της Στενής Ευβοίας να σοκαριστούν. Κανένας δεν φαντάζονταν τι κρύβονταν πίσω από τις κλειστές πόρτες του ήσυχου σπιτικού.

Επειδή ο δράστης ήταν ανήλικος και από το έγκλημα είχαν περάσει ήδη δύο χρόνια, οι εφημερίδες δεν κάλυψαν το γεγονός εκτενώς. Ο σκηνοθέτης Πάνος Κοκκινόπουλος διασκεύασε την υπόθεση για τη μικρή οθόνη και άλλαξε τις ηλικίες των πρωταγωνιστών.

Το επεισόδιο «Σε πρώτο βαθμό» της «10ης εντολής» και οι «Ενοχές» της «Ανατομίας ενός Εγκλήματος» είναι βασισμένα στην υπόθεση που συντάραξε τη Χαλκίδα και την Στενή Ευβοίας. Σύμφωνα με τους τίτλους τέλους της σειράς, το δικαστήριο αναγνώρισε ελαφρυντικά στον 15χρονο δράστη και τον καταδίκασε σε 8 χρόνια κάθειρξη.

Πατροκτόνος από την Εύβοια: Αποφυλακίστηκε και δεν επέστρεψε ποτέ στο χωριό

Αποφυλακίστηκε στα 3χρονια. Τόσο ο ίδιος, όσο η μητέρα και η αδερφή του δεν επέστρεψαν ποτέ στο χωριό.

https://www.enimerotiko.gr/ellada/ti-glitosa-ap-ta-cheria-toy-

Top
Enable Notifications OK No thanks