-
Αρχική > Ελλάδα > 10 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σας μετά τα 50

10 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σας μετά τα 50

Το πέρασμα του χρόνου είναι μια διαδικασία που μας κάνει πιο σοφούς και γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι. Σίγουρα καθώς μεγαλώνουμε μάς συμβαίνουν διάφορες αλλαγές κυρίως σωματικές.

Το σώμα αλλάζει με πολλούς τρόπους για τους οποίους μπορεί να μην γνωρίζετε καν, τουλάχιστον όχι συνειδητά.

Ωστόσο, κάθε αλλαγή που έρχεται με τα χρόνια μπορεί να είναι προς όφελος μας.  Για παράδειγμα, μπορεί να φτάσουμε στην κορυφή της φυσικής μας δύναμης στα 30 μας και τελικά να κάνουμε το καλύτερο σεξ της ζωής μας στην ηλικία των 40 ετών.

Αλλά το προφανές ερώτημα είναι: τι συμβαίνει στο σώμα σας μετά τα 50; 

Η εγκεφαλική σας λειτουργία θα κορυφωθεί

Η γήρανση συνδέεται συχνά με μείωση της γνωστικής λειτουργίας, ιδιαίτερα της μνήμης. Ωστόσο, δεν θεωρείται πλέον επιστημονικά ακριβές να υποθέσουμε ότι η μείωση της νοητικής ικανότητας ξεκινά στα 50 έτη. Στην πραγματικότητα, η αλήθεια είναι προφανώς κάτι διαφορετικό

Σύμφωνα με τους ειδικούς πριν από την ηλικία των 50 ετών, ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν έχει φτάσει καν στα ανώτατα επίπεδα απόδοσης. Και ενώ κάποιοι εκτιμούν ότι η πτώση μπορεί να ξεκινήσει γύρω στα 55, κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι η ικανότητα του εγκεφάλου παραμένει ισχυρή και στην έβδομη δεκαετία της ζωής.

Και μια πρόσφατη μελέτη που  δημοσιεύτηκε το 2021 στο περιοδικό Nature Human Behavior καταδεικνύει ότι ορισμένες από τις βασικές λειτουργίες του εγκεφάλου μας έχουν την τάση να βελτιώνονται μετά τα 50 – συγκεκριμένα η ικανότητα να παρακολουθούμε νέες πληροφορίες και να παραμένουμε συγκεντρωμένοι, παρά τους περισπασμούς.

Σε περίπτωση που αναρωτιέστε πόσο σημαντικές είναι αυτές οι λειτουργίες, δεν έχουμε παρά να επισημάνουμε ότι βασίζονται σε κρίσιμες πτυχές της γνώσης όπως η μνήμη, η λήψη αποφάσεων και ο αυτοέλεγχος, ακόμη και η πλοήγηση, τα μαθηματικά, η γλώσσα και η ανάγνωση.

Η όσφρησή σας μπορεί να μειωθεί

Η ικανότητά σας να μυρίζετε συνδέεται όχι μόνο με την κατάσταση της μύτης και των ρινικών διόδων, αλλά και με την κατάσταση του νευρικού συστήματος. Αφού κλείσετε τα 50, η όσφρησή σας μπορεί να αρχίσει να μειώνεται – αν και αργά και διακριτικά – γιατί όχι μόνο η μύτη σας αρχίζει να έχει λιγότερη βλέννα, αλλά επιπλέον, τα νεύρα που συνδέουν τον εγκέφαλο με την όσφρηση ξεκινούν μια αργή διαδικασία γήρανσης που θα συνεχιστεί καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής σας.

Οι γεύσεις μπορεί να μην είναι τόσο έντονες

Αφού κλείσετε τα 50, έχετε μια νέα ευκαιρία να επανεξετάσετε διάφορα τρόφιμα που μπορεί να είχαν πολύ «δυνατή» γεύση για εσάς. Ο λόγος είναι ότι η αντίληψη της γεύσης μειώνεται καθώς μεγαλώνουμε. Παρόλο που οι ερευνητές δεν καταλαβαίνουν πλήρως γιατί συμβαίνει αυτό, ορισμένοι ειδικοί ισχυρίζονται ότι τα κύτταρα που αποτελούν τους γευστικούς μας κάλυκες μπορεί να αρχίσουν να αναγεννούνται πιο αργά μετά τα 50.

Επιπλέον, το γεγονός ότι οι οσφρητικές μας ικανότητες αρχίζουν να μειώνονται στα 50, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται και η ικανότητά μας να διακρίνουμε τις γεύσεις.

Οι πιο αθλητικές σας μέρες μπορεί να μη ξαναγυρίσουν

Αφού κλείσετε τα 50, μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε κάπως πιο «ασταθείς ή αδέξιοι». Όταν τα άτομα πλησίαζαν τα 50, η ικανότητά τους να ισορροπούν στο ένα πόδι είχε ήδη μειωθεί αισθητά, με την αερόβια αντοχή και τη φυσική τους ταχύτητα να μειώνονται επίσης.

Οι γυναίκες βιώνουν την εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση ορίζεται, κλινικά, ως η εμφάνιση της τελευταίας εμμηνόρροιας μιας γυναίκας. Η μέση ηλικία κατά την οποία καταγράφεται η εμμηνόπαυση στις γυναίκες είναι τα 51 έτη. Πριν από την έναρξη της εμμηνόπαυσης, οι γυναίκες περνούν έως και 10 χρόνια από την περιεμμηνόπαυση, η οποία χαρακτηρίζεται από ακανόνιστες περιόδους που προκαλούνται από ορμονικές διακυμάνσεις και σταδιακή μείωση των επιπέδων των ορμονών.

Η ανδρική γονιμότητα μειώνεται

Ενώ υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονικό σημείο στο οποίο η γονιμότητα μιας γυναίκας σταματά πλήρως, μόλις ένας άνδρας αρχίσει να παράγει σπέρμα (κατά την έναρξη της εφηβείας), δεν υπάρχει οριστικό τελικό σημείο για το οποίο γνωρίζει η επιστήμη. Αλλά η άποψη ότι οι άνδρες είναι γόνιμοι όλη τους τη ζωή, είναι απλά ένας μύθος.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2021 στο σκανδιναβικό ιατρικό περιοδικό Acta Obstetrica et Gynecologica Scandinavica δείχνει ότι η γονιμότητα των ανδρών μειώνεται μετά τα 50 έτη.

Είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε κηλίδες ηλικίας

Οι ρυτίδες στο δέρμα είναι αναπόφευκτη συνέπεια της. Μια άλλη σε μεγάλο βαθμό αισθητική συνέπεια της γήρανσης είναι η ανάπτυξη κηλίδων. Όπως οι φακίδες , έτσι και οι κηλίδες είναι καφέ και εμφανίζονται στο δέρμα. Σε αντίθεση με τις φακίδες, μόλις εμφανιστούν οι ηλικιακές κηλίδες, δεν φεύγουν, εκτός αν τις αφαιρέσετε. Όπως οι κρεατοελιές, έτσι και οι ηλικιακές κηλίδες μπορεί να αλλάξουν σχήμα και χρώμα. Σε αντίθεση με τους κρεατοελιές, οι ηλικιακές κηλίδες είναι πάντα καλοήθεις.

Η διατήρηση της μυϊκής μάζας απαιτεί περισσότερη προσπάθεια

Αν και ορισμένες γυναίκες παραπονιούνται ότι η εμμηνόπαυση προκαλεί αύξηση βάρους, το μεγαλύτερο ζήτημα μπορεί να είναι η σταδιακή απώλεια μυϊκής μάζας καθώς μεγαλώνουμε. Μετά την ηλικία των 50 περίπου ετών, η μυϊκή μάζα μειώνεται με ετήσιο ρυθμό 1–2.

Παρ ‘όλα αυτά μπορείτε να επιβραδύνετε την απώλεια της μυϊκής μάζας, αρκεί να ακολουθήσετε μια υγιεινή διατροφή και να κάνετε τις κατάλληλες ασκήσεις.

Έχετε μεγαλύτερο κίνδυνο για οστεοπόρωση

Οι γυναίκες άνω των 50 ετών και οι άνδρες άνω των 70 ετών έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για οστεοπόρωση, από ό, τι οι νεότερες γυναίκες και οι άνδρες. Ωστόσο μπορείτε να βελτιώσετε την οστική σας πυκνότητα μέσω της προπόνησης με αντίσταση, διατηρώντας ένα υγιές βάρος, καταναλώνοντας περισσότερο ασβέστιο και βιταμίνες D και K, καθώς και περισσότερα λαχανικά και πρωτεΐνες.

Τέλος μπορεί να είστε πιο ευτυχισμένοι

Στην πραγματικότητα, όταν κλείνετε τα 50, ακόμη και με όλα τα αρκετά ενοχλητικά πράγματα που μπορεί να συμβούν στο σώμα σας, υπάρχει μια πολύ καλή πιθανότητα να στέκεστε στο κατώφλι μερικών από τα καλύτερα χρόνια της ζωής σας. Εξάλλου οι περισσότεροι άνθρωποι ηλικίας 50 ετών και άνω δηλώνουν ότι νιώθουν τουλάχιστον μια δεκαετία νεότεροι.

 

Top
Enable Notifications OK No thanks