-
Αρχική > Ελλάδα > Ηλεκτρονικές απάτες: Αύξηση 200% μέσα στην πανδημία – Δράσεις από ΕΛΑΣ και τράπεζες

Ηλεκτρονικές απάτες: Αύξηση 200% μέσα στην πανδημία – Δράσεις από ΕΛΑΣ και τράπεζες

Οι επιτήδειοι κατάφεραν να αρπάξουν 40 εκατ. ευρώ από λογαριασμούς, με μέθοδο fishing μέσα σε λίγους μήνες – Συναγερμός από Θεοδωρικάκο

Κατά 200% έχουν αυξηθεί οι απάτεςμέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών με αποτέλεσμα ανυποψίαστοι πολίτες να χάνουν χρήματα μέσα από τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μήνας Καραμήτρου στο OPEN, οι αρχές διαπίστωσαν ότι από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού οι επιτήδειοι κατάφεραν να αρπάξουν 40 εκατ. ευρώ με τη μέθοδο fishing.

Παράλλλα από την ΕΛ.ΑΣ επισημαίνουν ότι από τους δράστες έχουν συνολικά χρησιμοποιηθεί περισσότεροι από 100 τρόποι ηλεκτρονικής απάτης, που κυρίως αφορούν σε συναλλαγές με τράπεζες.

Έκτακτη σύσκεψη Θεοδωρικάκου με Στουρνάρα, ηγεσία ΕΛ.ΑΣ και εκπροσώπους τραπεζών

Για αυτούς το λόγους πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη μεγάλη σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στην οποία εκτός από τη διεύθυνση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και της ΕΛ.ΑΣ συμμετείχε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Βασίλης Ράπανος.

Στην σύσκεψη αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να προστατευτούν οι πολίτες απέναντι σε αυτού του είδους τις απάτες. Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξουν και νομοθετικές παρεμβάσεις για την προστασία των πολιτών.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε και τη δημιουργία συντονιστικού κέντρου, το οποίο θα ελέγχει τα χτυπήματα των απατεώνων στο χώρο του Διαδικτύου. Το κέντρο θα συντονίζει τη συνεργασία των ελεγκτικών αρχών της ΕΛ.ΑΣ, με την τράπεζα της Ελλάδας, την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες.

Θεοδωρικάκος: Το φαινόμενο της εξαπάτησης έχει εξαπλωθεί – Οι 3 δράσεις

«Δυστυχώς το φαινόμενο της εξαπάτησης των πολιτών με απώλειες για την περιουσία τους, με δήθεν μηνύματα, με πλαστά μηνύματα από τράπεζες έχει εξαπλωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πήρε την πρωτοβουλία αυτής της σύσκεψης εργασίας με το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να

Η πρώτη απόφαση ασφαλώς είναι να πραγματοποιηθεί μία πολύ μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία των πολιτών, ώστε να προλάβουμε την περαιτέρω εξάπλωση του φαινομένου και οι ίδιοι οι πολίτες να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν για να προστατεύσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς και την περιουσία που έχουν αποκτήσει με προσπάθειες συχνά μίας ολόκληρης ζωής.

Δημιουργούμε επίσης ένα συντονιστικό κέντρο, ώστε οι διωκτικές Αρχές της Ελληνικής Αστυνομίας σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας, την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες να υπάρξει συντονισμένη δράση ακόμα πιο αποτελεσματική με σκοπό να χτυπηθούν οι απατεώνες που κάνουν αυτές τις εγκληματικές πράξεις και να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης».

ΕΘΝΟΣ

Top
Enable Notifications OK No thanks