-
Αρχική > Τοπικά νέα > Μητροπολίτης Καστορίας Καλλίνικος  : Χωρίς μεγαλοστομίες και φλυαρίες, πράος, ταπεινός και αθόρυβος

Μητροπολίτης Καστορίας Καλλίνικος  : Χωρίς μεγαλοστομίες και φλυαρίες, πράος, ταπεινός και αθόρυβος

Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέλεξε στην τακτική συνεδρίαση του Οκτωβρίου πέντε νέους Ιεράρχες.

Χωρίς μεγαλοστομίες και φλυαρίες, πράος, ταπεινός και αθόρυβος ο νέος Μητροπολίτης Καστορίας Καλλίνικος με την εκλογή του απέδειξε πως αρκεί να έχεις ισχυρό Γέροντα, όπως είναι ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος για να κινήσει τις διαδικασίες και να σε εκλέξει.

Ο έτερος υποψήφιος για την Καστοριά μπορεί να βασίστηκε και αυτός στον Γέροντα του Κοζάνης Παύλο αλλά δεν είχαν μαζί τους τον Αρχιεπίσκοπο για να δώσει στην Ιεραρχία κατεύθυνση.

Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέλεξε στην τακτική συνεδρίαση του Οκτωβρίου πέντε νέους Ιεράρχες.

Τον Σεβ. Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνα, τον Σεβ. Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλίνικο, τον Σεβ. Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίο, τον Σεβ. Μητροπολίτη Περιστερίου κ. Γρηγόριο και τον Σεβ. Μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλόχιο.

Η προεκλογική ατμόσφαιρα και όσα διημείφθησαν ήταν ολίγον πρωτόγνωρα και ασυνήθιστα για την Εκκλησία της Ελλάδος. Μπορεί στο παρελθόν να έχει ζήσει η Εκκλησία μας χειρότερες καταστάσεις, αλλά ύστερα από περίεργες και οργιώδεις πολιτικές παρατυπίες και παρεμβάσεις. Τώρα πια η Εκκλησία βαδίζει με βάση τον Καταστατικό της Χάρτη, ο οποίος διασφαλίζει τη νομιμότητα και αποφεύγονται πλέον οι υπερβολές, οι Αρχιεπισκοπικές αυθαιρεσίες. Όμως και πάλι αυτό που θέλει ο Αρχιεπίσκοπος, αυτό γίνεται! Δεν υπάρχει ατομική συνείδηση αλλά ομαδική η οποία ξεκινά εκ των άνω και διοχετεύεται καταλλήλως προς τα κάτω.

Παρακολουθώ τα τεκταινόμενα στην Εκκλησία μας από πολλά χρόνια (από το 1978) και έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μία υποψηφιότητα αν δεν έχει την πλήρη και καθολική αποδοχή και υποστήριξη του Αρχιεπισκόπου και των υποτακτικών του σπάνια προχωρά.

Αντιθέτως, αλλάζει την διάθεση των εκλεκτόρων Ιεραρχών και τους κάνει διπλά πιο υπεύθυνους και πιο προσεκτικούς στην απόφασή τους να ψηφίσουν αυτόν ή τον άλλον υποψήφιο, αν ενωθούν οι επιμέρους ομάδες που υπάρχουν στην Ιεραρχία και αποφασίσουν να αντιταχθούν στην Αρχιεπισκοπική βούληση, αν μία υποψηφιότητα λειτουργήσει αρνητικά στη διάθεση των εκλεκτόρων.

Τα αποτελέσματα των πέντε αυτών εκλογών μας δίνουν πολλά μηνύματα σε οριζόντιο επίπεδο Ιεραρχών, αλλά και σε κάθετο από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο –ο οποίος αποτελεί τον Πρώτο της Εκκλησίας μας– και προς τα κάτω.

Κατ´αρχήν να πούμε ότι οι εκλογές αυτές ανέδειξαν πολλούς νικητές. Αλλά και οι φαινομενικώς ηττημένοι, κερδισμένοι πρέπει να θεωρούνται, γιατί έκαναν μία εντυπωσιακή παρουσία και προστατεύτηκαν από τα χειρότερα. Και όπως λέει και ο Μακρυγιάννης, τον οποίο συχνά επικαλείται ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος, «ο ηττημένος αν είναι τίμιος και αξιοπρεπής και πέσει με το κεφάλι ψηλά διδάσκει περισσότερο από το νικητή που έχει του κισσού το πλάνο ανέβασμα».

Μητροπολίτης Καστορίας Καλλίνικος
Χωρίς μεγαλοστομίες και φλυαρίες, πράος, ταπεινός και αθόρυβος ο νέος Μητροπολίτης Καστορίας Καλλίνικος με την εκλογή του απέδειξε πως αρκεί να έχεις ισχυρό Γέροντα, όπως είναι ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος για να κινήσει τις διαδικασίες και να σε εκλέξει. Ο έτερος υποψήφιος για την Καστοριά μπορεί να βασίστηκε και αυτός στον Γέροντα του Κοζάνης Παύλο αλλά δεν είχαν μαζί τους τον Αρχιεπίσκοπο για να δώσει στην Ιεραρχία κατεύθυνση.

Αρχιμ. Χριστοφόρος Αγγελόπουλος
Μέχρι την Δευτέρα 4 Οκτωβρίου, που ξεκίνησε τις εργασίες της η Ιεραρχία ο Αρχιμ. Χριστοφόρος Αγγελόπουλος θεωρείτο το μεγάλο φαβορί και ο νικητής της εκλογικής διαδικασίας. Όταν όμως άρχισαν οι διεργασίες και ο Αρχιεπίσκοπος καλούσε τους Ιεράρχες έναν-έναν στον τρίτο όροφο της Πτέρυγας στην οποία βρίσκεται το Αρχιεπισκοπικό διαμέρισμα στην Μονή Πεντέλης, η πλάστιγγα άρχισε να γέρνει ορατά υπέρ του Καλλινίκου, ο οποίος είχε εξ αρχής το Αρχιεπισκοπικό χρίσμα. Ο π. Χριστοφόρος είναι ένας άξιος κληρικός και με πολλές συμπάθειες στην Ιεραρχία. Έδωσε έναν έντιμο και αξιοπρεπή αγώνα στηριζόμενος στον Γέροντα του Σεβ. Κοζάνης Παύλο, πρόβλησις του οποίου υπήρξε η υποψηφιότητα του. Θα είναι τυχερή η επαρχία που θα τον αποκτήσει ως ποιμενάρχη σε επόμενη ή μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Αρχιμ. Νικόλαος Γιαννουσάς
Με τη μοναχική σιωπή του υπέμεινε πολλές συκοφαντίες μετά τον θάνατο του Γέροντα του Σεβ. Καστορίας Σεραφείμ. Και με το ξεχωριστό ήθος του, απέδειξε καθ´ όλη την προεκλογική διαδικασία ότι αυτή η απόκοσμη ποιότητα κληρικών μας που προέρχονται από τις πνευματικές κυψέλες Γερόντων του ήθους και του επιπέδου του Σεραφείμ, δεν είναι εύκολο πάντα να περάσουν την πόρτα της Ιεραρχίας. Ο αδελφός του Αθανάσιος τα κατάφερε να εκλεγεί Σισανίου γιατί είναι πιο ήπιος χαρακτήρας. Έχουμε να διανύσουμε πολλά έτη φωτός μέχρι να συμβεί και αυτό. Ο π. Νικόλαος έκανε την προσπάθειά του και δίδαξε με το παράδειγμά του.

Πηγή: exapsalmos.gr – Σωτήρης Μ. Τζούμας

 

 

 

Exapsalmos

Top
Enable Notifications OK No thanks