-
Αρχική > Ελλάδα > Πρήξιμο ματιών: Συνοδά συμπτώματα και πού μπορεί να οφείλεται

Πρήξιμο ματιών: Συνοδά συμπτώματα και πού μπορεί να οφείλεται

Το πρήξιμο γύρω από τα μάτια είναι συνηθισμένο σύμπτωμα και δεν πρέπει να εμπνέει ανησυχία.

Τις περισσότερες φορές είναι απλά ένα αισθητικό πρόβλημα, μπορεί όμως να οφείλεται και σε κάτι πιο σοβαρό που χρήζει αντιμετώπισης.

Όταν διαρκεί περισσότερο από 1-2 μέρες και συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, ο πάσχων πρέπει να απευθύνεται σε οφθαλμίατρο.

Και αυτό, διότι μερικές φορές η αιτία είναι κάτι σοβαρό το οποίο σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί ακόμα και να προκαλέσει μόνιμες βλάβες στην όραση.

Στα συνοδά συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται

  • ο πόνος στο ένα ή και στα δύο μάτια,
  • το θόλωμα της όρασης,
  • σημαδάκια ή κηλίδες στο οπτικό πεδίο,
  • η αίσθηση ότι κάτι έχει μπει στο μάτι σας κλπ.

Πρήξιμο στα μάτια μπορούν να προκαλέσουν οι παρακάτες αιτίες:

Επιπεφυκίτιδα

Είναι φλεγμονή στο εσωτερικό του βλεφάρου που μπορεί να προκληθεί από παθογόνους μικροοργανισμούς (ιούς, βακτήρια), ερεθιστικές ουσίες (π.χ. σαμπουάν, χλώριο της πισίνας), αλλεργιογόνα. Όταν προκαλείται από παθογόνο μικροοργανισμό μπορεί να είναι μεταδοτική από άτομο σε άτομο.

Αλλεργίες

Οι πάσχοντες π.χ. από αλλεργική ρινίτιδα, παρουσιάζουν συχνά και πρήξιμο στα βλέφαρά τους. Το πρήξιμο μπορεί όμως και να προκληθεί ως αλλεργική αντίδραση σε τρόφιμα, χημικά και ερεθιστικές ουσίες.

Τραυματισμός

Ένα χτύπημα στο μάτι μπορεί να προκαλέσει συγκέντρωση αίματος κάτω από την τραυματισμένη περιοχή και αυτό συχνά προκαλεί πρήξιμο και αποχρωματισμό του ματιού.

Χαλάζιο

Είναι ένα αβλαβές, καλόηθες εξόγκωμα που εμφανίζεται στο βλέφαρο. Προκαλείται από απόφραξη ενός ή περισσότερων σμηγματογόνων αδένων.

Κριθαράκι

Είναι μόλυνση σε θύλακο βλεφαρίδας ή στον δακρυϊκό αδένα. Προκαλεί κόκκινο εξόγκωμα στην εσωτερική (ρινική) πλευρά ή κατά μήκος του βλεφάρου, με αποτέλεσμα να μοιάζει το βλέφαρο πρησμένο.

Νόσος Graves

Πρόκειται για αυτοάνοση ασθένεια του θυρεοειδούς αδένα, που αποτελεί τη συχνότερη αιτία υπερθυρεοειδισμού. Οδηγεί συχνά σε διόγκωση του αδένα. Μπορεί να εκδηλωθεί σε άτομα κάθε ηλικίας, αν και είναι επτά φορές συχνότερη στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες. Υπολογίζεται ότι ποσοστό έως και 80% των πασχόντων εκδηλώνουν οφθαλμικά προβλήματα, όπως η φλεγμονή και (σπανιότερα) η προβολή του οφθαλμικού βολβού (εξοφθαλμισμός) που παρατηρείται σε περίπου έναν στους τρεις ασθενείς.

 

ΠΗΓΗ: giatros-in.gr

Top
Enable Notifications OK No thanks