-
Αρχική > Διεθνή > “CybοrGoat”: Οι κατσίκες βοσκούν με τη βοήθεια «έξυπνου κολάρου» που αντικαθιστά τα τσοπανόσκυλα (video)

“CybοrGoat”: Οι κατσίκες βοσκούν με τη βοήθεια «έξυπνου κολάρου» που αντικαθιστά τα τσοπανόσκυλα (video)

Έναν νέο τρόπο επινόησε το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας, ώστε να συνδράμει την δουλειά των κτηνοτρόφων, αντικαθιστώντας ουσιαστικά τα τσοπανόσκυλα.

Συγκεκριμένα, ειδικοί δημιούργησαν ένα «έξυπνο κολάρο» το οποίο καθοδηγεί τις κατσίκες για το πού μπορούν να βοσκήσουν.

Το συγκεκριμένο κολάρο είναι εξοπλισμένο με δέκτη GPS και εκπέμπει ήχο για να προειδοποιήσει την κατσίκα ότι βρίσκεται στα όρια του προκαθορισμένου βοσκότοπου. Όταν το ζώο ξεπεράσει το «σύνορο», δέχεται ένα ενοχλητικό, ωστόσο ακίνδυνο ηλεκτροσκόκ.

Το σύστημα χρησιμοποιείται ήδη από 2.400 νορβηγούς κτηνοτρόφους σε 27.000 κατσίκες σύμφωνα με τους δημιουργούς του.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, πρόκειται για είναι έξυπνα ζώα, τα οποία μαθαίνουν γρήγορα τι πρέπει να κάνουν όταν ακούν το «μπιπ».

Διευκρινίζουν δε, ότι τo ηλεκτρονικό κολάρο καταργεί την ανάγκη για φράκτες και επιτρέπει τους κτηνοτρόφους να εντοπίζουν τα ζώα τους μέσω εφαρμογής στο κινητό.

Διαβεβαιώνουν μάλιστα, ότι το ηλεκτροσόκ δεν είναι επώδυνο ώστε να θεωρείται απειλή για τα ζώα, ζήτημα για το οποίο η ερευνητική ομάδα συμβουλεύτηκε ειδικούς.

Οι δημιουργεί πλέον ελπίζουν ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον και από κτηνοτρόφους άλλων χωρών.

Στο μεταξύ, τεχνικές λεπτομέρειες αλλά και τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας CybοrGoat δημοσιεύονται στο Journal of Rural Studies.

 

ΕΡΤ

 

Top
Enable Notifications    OK No thanks