-
Αρχική > Απόψεις > Τι πρόκειται να βρει εμπρός του ο νέος επίσκοπος Καστορίας -Του Λεωνίδα Εκιντζόγλου

Τι πρόκειται να βρει εμπρός του ο νέος επίσκοπος Καστορίας -Του Λεωνίδα Εκιντζόγλου

• «Ηρθα στο σπίτι μου» ήταν η τελευταία αποστροφή του λόγου του μητροπολίτη Καλλινίκου κατά την  τελετή ενθρόνισης του στην ιερά μητρόπολη της πόλης

• Ο κ. Καλλίνικος, μετά από μια μακρά διαδρομή σε δυο κυρίως τοποθεσίες, αυτή της Εδέσσης, του τόπου καταγωγής του, και της Ναυπάκτου, του τόπου της κατ’ εξοχήν διακονίας του, κατέληξε πλέον στην Καστοριά ως κεφαλή της τοπικής εκκλησίας, έτοιμος καθόλα πλέον να επιφορτιστεί με τα παραλειπόμενα της θητείας του προηγουμένου ιεράρχη.

• Τι πρόκειται αλήθεια να βρει εμπρός του ο νέος μητροπολίτης?

• Θα πρέπει καταρχάς να κλείσει το νομικό θέμα που εκκρεμεί μεταξύ Δήμου και Ι.Μ. Μαυριωτίσσης, περί της ιδιοκτησίας και δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του εκεί υπάρχοντος κοσμικού κέντρου.

. • Θα πρέπει να συνεχίσει την φιλάνθρωπη διακονία της μητρόπολης προς τους αναξιοπαθούντας και πενομένους της περιοχής, μια διακονία διόλου ευκαταφρόνητη, αφού έφτασε να παρέχει επί καθημερινής βάσεως 300 τουλάχιστον γεύματα προς άτομα που τα έχουν απόλυτη ανάγκη.

• Θα πρέπει επίσης να βρει τρόπους και συντελεστές που θα διασφαλίσουν την συνέχιση της λειτουργία του ραδιοφώνου της μητρόπολης, είτε μέσω ερτζιανών, είτε μέσω web, είτε μέσω αμφοτέρων.

• Θα πρέπει να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του ως πρόεδρος του ιδρύματος υποτροφιών Καλλισθένη, αλλά και ως πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Γηροκομείου Λ. & Αθ. Ρίζου. Ενός ιδρύματος απολύτως απαραίτητου για την περιοχή, το οποίο δεν σταμάτησε ποτέ να παραπαίει μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και να αντιμετωπίζει προβλήματα μέχρι και καθημερινής θέρμανσης…

• Θα πρέπει επίσης να αποφασίσει για μία ευδόκιμη και κοινωνικά προσφέρουσα χρήση που μπορεί να έχει το αμφιθέατρο της μητρόπολης που κατασκευαστηκε με ευρωπαικά κονδύλια στην περιοχή της Χλόης και έκτοτε παραμένει χρόνια τώρα, εν κρυπτώ κλειστό και αναξιοποίητο.

• Ως νέος μητροπολίτης είναι εξαιρετικά πιθανό πως θα βρεθεί ακόμη αντιμέτωπος με την νέα πραγματικότητα μιας δημογραφικής αραίωσης της επικράτειας του αλλά και μιας πιθανότατης δημογραφικής ανασύστασης που θα προκαλέσει η είσοδος ετερογενών και ετεροδόξων πληθυσμών στην περιοχή.

• Ως νέος μητροπολίτης μπορεί ακόμη να ασχοληθεί με το θέμα της κυριότητας, διαχείρισης και λειτουργίας των πάμπολων μικρών βυζαντινών ναίσκων της πόλης, που προς το παρόν με κάποιες -όχι και τόσο κατανοητές- διαδικασίες έχουν περάσει στην αρμοδιότητα των αρχαιολογικών αρχών.

• Μπορεί ακόμη να διεκδικήσει την επιστροφή των πρωτοτύπων, ή την δημιουργία πιστών αντιγράφων, των πολύτιμων ‘Κωδίκων’ της πάλε ποτέ μητροπόλεως Καστορίας, από την εθνική βιβλιοθήκη των Αθηνών όπου και σήμερα αυτοί βρίσκονται. Πρόκειται για εκθέματα ανυπολογίστου αξίας τα οποία θα διευρύνουν κατά πολύ την επισκεψιμότητα του Βυζαντινού μας μουσείου εφόσον εκτεθούν στις δικές του προθήκες.

• Θα πρέπει τέλος ως πνευματικός και φυσικός ηγέτης της ντόπιας εκκλησίας, να διασφαλίσει με απόλυτο τρόπο την υγειονομική ασφάλεια των ιερέων που λειτουργούν αλλά και των πιστών που επισκέπτονται τις εκκλησίες της περιοχής από τον κορονωϊιό. Σε εναρμόνιση με την διαβεβαίωση που ήδη έδωσε κατά την πρωτόλεια ομιλία του πως είναι θιασώτης μιας μη σύγκρουσης μεταξύ πίστεως και επιστήμης!

 

Top
Enable Notifications OK No thanks