-
Αρχική > Τοπικά νέα > Αόρατος ο ένας στους πέντε κατοίκους της Π.Ε. Καστοριάς (Κωνσταντίνος Καλλίνικος)

Αόρατος ο ένας στους πέντε κατοίκους της Π.Ε. Καστοριάς (Κωνσταντίνος Καλλίνικος)

 

 

Συχνά παρατηρώ τους ηλικιωμένους. Όλοι τους κουβαλούν την κούραση και την εμπειρία των χρόνων. Η τρίτη ηλικία είναι το δικό μας μέλλον. Είναι οι άνθρωποι που φρόντισαν να έχουμε εμείς παρόν και μέλλον

 

Κάνοντας μια βόλτα στην πόλη, μια τυπική Δευτέρα, θα ακούσεις παιδικές φωνές στα προαύλια των σχολείων, θα δεις νέους ανθρώπους στις καφετέριες και μεγαλύτερους άνδρες στα καφενεία. Πού ψυχαγωγούνται όμως οι γυναίκες άνω των 50;

Η απορία αυτή μου δημιουργήθηκε πρόσφατα, όταν κοιτώντας τα νέα στο διαδίκτυο, ένα άρθρο μου κίνησε την περιέργεια[1]. Ο τίτλος, 6 λέξεις μόνο, «Φλώρινα – Ένα καφενείο μόνο για γυναίκες». Πολύ πρωτότυπη ιδέα για την ελληνική παραμεθόριο, σκέφτηκα. Ξεκίνησα λοιπόν να διαβάζω το άρθρο με ενδιαφέρον για να δω πώς θα μπορούσε να πηγαίνει επιχειρηματικά ένα καφενείο τόσο διαφορετικό από τα συνηθισμένα.

Γρήγορα διαπίστωσα πως δε θα πάρω απάντηση στην απορία μου. Τελειώνοντας ωστόσο την ανάγνωση, ένα σορό σκέψεις με κατέκλυζαν. Στο άρθρο ο δημοσιογράφος παρουσίαζε το καφενείο σαν έναν χώρο στον οποίο, εκτός από το να απολαμβάνουν τον καφέ τους ή ένα γλυκό, οι γυναίκες ασχολούνταν και με τον πολιτισμό αφού το καφενείο λειτουργεί παράλληλα και σαν εργαστήριο.  Η ανάγκη για έκφραση και δημιουργία είναι μια βασική ανθρώπινη ανάγκη. Ζώντας στην επαρχία γνωρίζω πως δεν υπάρχουν πολλές διέξοδοι για να καλύψει κάποιος την ανάγκη αυτή.

Διασκέδαση στο καφενείο “η γυνή”.

 

Αυτές οι σκέψεις ήταν αρκετές για να ξεκινήσω μια μικρή έρευνα. Πόσα τέτοια καφενεία υπάρχουν άραγε στην Ελλάδα; Τι ποσοστό του πληθυσμού θα εξυπηρετούσαν;   Στην αναζήτησή μου βρήκα μόνο ένα ακόμα παρόμοιο καφενείο στην Θεσσαλονίκη και μια παλιότερη προσπάθεια στα Ιωάννινα που όμως είχε πλέον σταματήσει να λειτουργεί. Εξετάζοντας τα αρχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ από την απογραφή του 2011, διαπίστωσα πως από τους 50.322 μόνιμους κατοίκους, της Π.Ε. Καστοριάς, το 21,3% είναι γυναίκες 50 χρονών και μεγαλύτερες.

Πληθυσμός ΠΕ Καστοριάς κατά φύλο και ηλικιακή ομάδα το 2011

Οι εικόνες που είχα από παιδί με τις γιαγιάδες στο χωριό να μαζεύονται και πίνουν καφέ στο κατώφλι ή στην εσωτερική αυλή των σπιτιών, ζωντάνεψαν στο μυαλό μου. Το ίδιο έκανε και η μητέρα μου καθώς και οι περισσότερες γυναίκες της ηλικίας της στη γειτονιά μου. Είναι μια εικόνα τόσο οικεία για μένα να χαιρετάω τις γυναίκες που πίνουν καφέ στην αυλή της κυρίας Πόπης τα απογεύματα, όταν περνάω για να κάνω τον περίπατό μου.  Όμως αυτές οι γυναίκες, χαμένες στις γειτονιές, μακριά από το πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης, δεν είναι εκεί από επιλογή. Είναι από την ανάγκη τους για επικοινωνία και ανθρώπινη επαφή, την οποία δεν έχουν κάποιο άλλο χώρο για να ικανοποιήσουν.

Αυτό που διαπίστωσα επίσης, όσο αναζητούσα στοιχεία για το θέμα, είναι ο μικρός αριθμός άρθρων για αυτή την ηλικιακή ομάδα. Ακόμα λιγότερα είναι τα σχόλια που προκαλούν τα άρθρα αυτά. Είναι  μια ομάδα χωρίς δυνατή φωνή στο νέο ψηφιακό κόσμο. Έτσι, θεώρησα πως αυτή είναι μια ευκαιρία να συζητήσουμε για κάτι ουσιαστικό. Να εντάξουμε στο δημόσιο διάλογο ένα τόσο σοβαρό θέμα. Να δώσουμε πίσω ένα κομμάτι χαράς, σε αυτούς που έκαναν τόσα πολλά για μας τότε που εμείς δεν μπορούσαμε.

 

Πηγή φωτό:https://lifesharing.gr/lifeshare/wp-content/uploads/2021/10/kafeneio-10.jpg

[1] https://www.in.gr/2021/11/19/greece/florina-ena-kafeneio-mono-gia-gynaikes/

Subscribe to Kallidoscope

By Κωνσταντίνος Καλλίνικος  ·  Launched 20 hours ago

Society and everyday life

Top
Enable Notifications OK No thanks