-
Αρχική > Ελλάδα > Στην κορύφωση του κύματος της πανδημίας η Ελλάδα – Τι δείχνουν τα λύματα – Οι προβλέψεις των επιστημόνων (video)

Στην κορύφωση του κύματος της πανδημίας η Ελλάδα – Τι δείχνουν τα λύματα – Οι προβλέψεις των επιστημόνων (video)

Με την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας να είναι σε επικίνδυνα ανησυχητική κατάσταση, όπως αποτυπώνεται καθημερινά στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, η συζήτηση για την επόμενη ημέρα και το πώς μπορεί να περιοριστεί η αυξητική τάση των μολύνσεων στην κοινωνία απασχολεί επιστήμονες και Πολιτεία που κάνουν έκκληση για ένταση των εμβολιασμών. Η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια επιδημιολογίας και ο Νίκος Θωμαϊδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας μίλησαν στην ΕΡΤ για τα νέα, θλιβερά, δεδομένα και το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown.

«Ο χειμώνας είναι μπροστά μας. Όλη η Ευρώπη είναι το επίκεντρο της επιδημίας, με πάρα πολλούς θανάτους και με τις χώρες να επανεξετάζουν το σύνολο των μέτρων ώστε να σταματήσουν τον κορονοϊό», δήλωσε στην εκπομπή «Από τις Έξι» η κ. Ψαλτοπούλου.

Μιλώντας για τη Βόρεια Ελλάδα, όπου μόλις το 55% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως, η καθηγήτρια επιδημιολογίας ανέφερε ότι εξακολουθεί να παραμένει η πίεση εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα που έκανε τους επιστήμονες να πέσουν έξω στις εκτιμήσεις τους.

Χριστούγεννα με 3.000 – 4.000 κρούσματα

Για το υψηλό ιικό φορτίο στα λύματα μίλησε ο κ. Θωμαϊδης, ο οποίος ανέφερε ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση του τέταρτου κύματος, το οποίο δεν διαφαίνεται να έχει γρήγορη πτώση.

Σύμφωνα με τον ειδικό, η πτώση του ιικού φορτίου αναμένεται τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες, «ανάλογα με το πόσο θα εφαρμοστούν τα μέτρα, ανασχεθεί ένα μέρος της διασποράς όπως και το πόσο θα ενταθεί ο εμβολιασμός».

Όσον αφορά τα Χριστούγεννα, όπως προέβλεψε, «θα είμαστε σε πτώση του κύματος, όμως δεν θα είμαστε με χαμηλό αριθμό κρουσμάτων. Αναμένεται να είμαστε στα 3.000 – 4.000 κρούσματα, ανάλογα με τον αριθμό των τεστ που γίνονται».

Να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός με την 3η δόση

Πιο απαισιόδοξη, σε σχέση με τον κ. Θωμαϊδη, παρουσιάστηκε η κ. Ψαλτοπούλου, λέγοντας ότι το σενάριο που περιέγραψε ο καθηγητής αναλυτικής χημείας είναι το αισιόδοξο ενδεχόμενο. «Σε διαφορετική περίπτωση, που όλοι απευχόμαστε, αναγκαστικά θα τεθούν και άλλα μέτρα στο τραπέζι», ενώ μιλώντας για το ενδεχόμενο lockdown επισήμανε ότι επειδή αυτό έχει κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, είναι θέμα των πολιτικών για να αποφασιστεί κάτι τέτοιο.

Το μόνο ενθαρρυντικό, όπως είπε η κ. Ψαλτοπούλου είναι ότι έχουν αυξηθεί οι άνθρωποι που σπεύδουν να εμβολιαστούν για την πρώτη, δεύτερη ή τρίτη ενισχυτική δόση του εμβολίου έναντι του κορονοϊού. Άποψη με την οποία συμφώνησε και ο κ. Θωμαϊδης, ζητώντας από την πλευρά του να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός με την 3η δόση.

«Βρισκόμαστε στη κορύφωση ενός πολύ σοβαρού πανδημικού κύματος, με πολύ υψηλό ιικό φορτίο και μεγάλη μεταδοτικότητα», επισήμανε ο κ. Θωμαϊδης.

 ertnews.gr

 

Top
Enable Notifications OK No thanks