-
Αρχική > Ελλάδα > Κορονοϊός: Προς το ένα εκατομμύριο κρούσματα οδηγείται η Ελλάδα – Σε ισχυρή πίεση το ΕΣΥ

Κορονοϊός: Προς το ένα εκατομμύριο κρούσματα οδηγείται η Ελλάδα – Σε ισχυρή πίεση το ΕΣΥ

Προς το ένα εκατομμύριο κρούσματα οδεύει η χώρα μας που βρίσκεται πιθανόν σε φάση πριν την κορύφωση του τέταρτου επιδημικού κύματος, εάν επιβεβαιωθεί το αισιόδοξο σενάριο που προβλέπεται από τους επιστήμονες. Είναι, όμως, μια πολύ δύσκολη περίοδος όσον αφορά στους σκληρούς δείκτες, καθώς στα νοσοκομεία συρρέουν εκατοντάδες ασθενείς καθημερινά με αποτέλεσμα η πίεση να είναι πολύ έντονη.

Οι εισαγωγές των νέων ασθενών ανήλθαν για την Τρίτη σε σχεδόν 500 (490), παρουσιάζοντας ημερήσια αύξηση κατά σχεδόν 20%. Ο μέσος όρος εισαγωγών του τελευταίου επταημέρου είναι 434 ασθενείς και η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ covid ήταν έως και προχθές 93,84%. Παράλληλα, ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών «σκαρφάλωσε» στους 612, ξεπερνώντας το «φράγμα» των 600 πριν το τέλος του μήνα και .. ρίχνοντας έξω τα προβλεπτικά μοντέλα των ειδικών.

Μάλιστα, οι διασωληνωμένοι ασθενείς αυξήθηκαν κατά 21,6% σε διάστημα δύο εβδομάδων, ενώ ακόμη και εάν πράγματι αποδειχθεί ότι το τέταρτο κύμα σταθεροποιείται, θα χρειαστεί χρόνος να αποτυπωθεί αυτό στα νοσοκομεία, δηλαδή οι λεγόμενοι «σκληροί» δείκτες θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Συνολικά στα νοσοκομεία όλης της χώρας νοσηλεύονται περισσότεροι από 4500 ασθενείς.

Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Υγείας έχει ζητήσει από τις διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών και των νοσοκομείων να περιορίσουν έως και κατά 80% τα τακτικά χειρουργεία, εξυπηρετώντας, βέβαια, κανονικά τα έκτακτα, ενώ από αυτό το μέτρο εξαιρούνται τα ειδικά νοσοκομεία.

Η κατάσταση λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Μια περίοδο που η «σκιά» της Covid-19 είναι βαριά σε όλη την Ευρώπη και οι χώρες λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα που θυμίζουν προ – εμβολίου εποχές. Στην Ελλάδα κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν πως ακόμη και εάν χρειαστούν περαιτέρω μέτρα από αυτά που είναι σε ισχύ από την περασμένη Δευτέρα, θα αφορούν μόνο στους ανεμβολίαστους χωρίς να στερούν ελευθερίες από τους εμβολιασμένους.

Με δεδομένη την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες αλλά
και τα μέτρα που δεν επιτρέπουν πρόσβαση των ανεμβολίαστων σε πολλές
δραστηριότητες ενώ για άλλες απαιτείται η επίδειξη αρνητικού rapid test, ο εμβολιαστικός
ρυθμός έχει ανέβει. Χθες αυξήθηκαν και άλλο οι εμβολιασμοί αγγίζοντας συνολικά τους
85113. Εξ αυτών, 18967 πολίτες πραγματοποίησαν πρώτη δόση και 58577 έκαναν την
αναμνηστική δόση.

 eleftherostypos.gr 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks