-
Αρχική > Απόψεις > Μύρισε… Χριστούγεννα στους δρόμους της πόλης  (Δώρα Κωτσοπούλου )

Μύρισε… Χριστούγεννα στους δρόμους της πόλης  (Δώρα Κωτσοπούλου )

Χριστουγεννιάτικη όψη αρχίζει να παίρνει η αγορά της βυζαντινής αρχόντισσας αλλάζοντας έστω και για λίγο τη… γκρίζα διάθεση καταναλωτών και εμπόρων 

            Τα γιορτινά τους έχουν αρχίσει να… φορούν σιγά σιγά οι βιτρίνες της Καστοριάς, καθώς οι έμποροι προσπαθούν να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα λόγω της Πανδημίας και της οικονομικής κρίσης  και να ζεστάνουν την παγωμένη αγορά της πόλης φέρνοντας το χριστουγεννιάτικο πνεύμα λίγο πιο νωρίς. 

         Φανταχτερές μπάλες, μικρά και μεγάλα χριστουγεννιάτικα δέντρα, χρωματιστά λαμπάκια, Αϊ-Βασίληδες, καραβάκια, αγγελάκια, καρουζέλ και χιονάνθρωποι έχουν βρει τη θέση τους στα καταστήματα με εποχικά είδη που δραστηριοποιούνται στη Καστοριά. Ηδη, σε αρκετούς από τους εμπορικούς δρόμους της πόλης η ατμόσφαιρα είναι γιορτινή με τα κάθε λογής όμορφα στολίδια να κοσμούν τις βιτρίνες μαγνητίζοντας τα βλέμματα των περαστικών.

Φέτος ο κόσμος είναι πολύ  κουμπωμένος

«Ο κόσμος ζητάει μια νότα αισιοδοξίας και μας λένε ότι τους τονώνουμε το ηθικό. Τα πράγματα είναι δύσκολα για όλους και για εμάς αλλά με το χριστουγεννιάτικο πνεύμα όλοι νιώθουμε κάπως διαφορετικά. Σιγά σιγά ο κόσμος έρχεται και ψωνίζει. Οχι όσο τις άλλες χρονιές αλλά ακόμη κι αυτό τους δίνει χαρά. Εμείς μπορεί να έχουμε ρίξει τις τιμές των προϊόντων αλλά ο καθένας δίνει αυτό που έχει και ανάλογα επιλέγει το καλύτερο γι’ αυτόν», δήλωσε   η κ. Κωνσταντίνα Kωστέα  η οποία διατηρεί κατάστημα με χρηστικά  είδη και  διακόσμησης  στην «καρδιά» της  πόλης.

   Η κίνηση πάντως ακόμη και στη χριστουγεννιάτικη αγορά εξακολουθεί να παραμένει μουδιασμένη και, σύμφωνα με τους εμπόρους, η πτώση της κατανάλωσης φτάνει στο 50%, καθώς το ενδιαφέρον περιορίζεται προς το παρόν μόνο σε διερευνητικές ματιές και όχι σε αγορές.

«Αλλες χρονιές τέτοια εποχή ο κόσμος είχε αρχίσει να ψωνίζει. Φέτος ο κόσμος είναι ακόμη κουμπωμένος. Ελπίζουμε μέσα στην επόμενη εβδομάδα η κίνηση να είναι πιο δυναμική. Υπάρχει κόσμος που έρχεται, βλέπει, ρωτάει, απλά δεν ψωνίζει ακόμη και το αφήνει για πιο μετά», αναφέρει η κ. Kωστέα.

      «Η χριστουγεννιάτικη αγορά είναι πολύ όμορφη και σου αλλάζει τη διάθεση μέσα σε όλο αυτό το κλίμα που ζούμε. Δυστυχώς, οι αγορές που θα κάνω θα είναι πολύ περιορισμένες. Θα αρκεστούμε σε αυτά που είχαμε και το πολύ πολύ να πάρουμε κάποια έξτρα στολίδια για να στολίσουμε το σπίτι», επισημαίνει   η κ. Ελένη Παπαδοπούλου.

Οι τιμές πάντως, κατά γενική ομολογία, είναι προσιτές και ανταποκρίνονται σε κάθε βαλάντιο. Μάλιστα, πολλλοί καταστηματάρχες έχουν μειώσει τις τιμές τους σε αρκετά είδη.

 

 

 

Top
Enable Notifications    OK No thanks