-
Αρχική > Ελλάδα > Ξεκίνησαν οι 120 δόσεις για ΕΦΚΑ – εφορίες

Ξεκίνησαν οι 120 δόσεις για ΕΦΚΑ – εφορίες

Mε μεγάλες εκκρεμότητες που αφορούν την εκκαθάριση των εισφορών πολλών ομάδων ελευθέρων επαγγελματιών (κυρίως επιστημόνων και αγροτών) τέθηκε χθες σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη ρύθμιση οφειλών ελευθέρων επαγγελματιών είτε προς τις εφορίες, είτε προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε που όσοι ασφαλίζονται στο πρώην ΕΤΑΑ (υγειονομικοί, μηχανικοί δικηγόροι) θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους μετά τη 19η Μαρτίου 2018 (τότε λήγει η παράταση για εξόφληση ασφαλιστικών εισφορών του έτους 2016).

Αντιστοίχως και για τον ίδιο λόγο όσοι ασφαλίζονταν στον ΟΓΑ θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση από τον Μάιο.

Πάντως ειδικά οι ασφαλισμένοι του τέως ΟΑΕΕ με πτωχευτική ικανότητα (που σημαίνει ότι δεν έχουν κλείσει τα βιβλία τους) και οφειλές κάτω των 20.000 ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση τους επόμενους μήνες.

Αιτήσεις για χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία μπορούν να υποβάλουν:

α. φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα. Προϋπόθεση είναι να έχουν κάνει έναρξη εργασιών, οι οφειλές προς τους Φορείς Κύριας Ασφάλισης (ΦΚΑ) να μην ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ και να έχουν δημιουργηθεί έως τις 31.12.2016.

β. Φυσικά και νομικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και έχουν πτωχευτική ικανότητα. Προϋπόθεση είναι να έχουν κάνει έναρξη εργασιών, να έχουν φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, να έχουν οφειλές προς τους ΦΚΑ από 20.000 έως 50.000 ευρώ, οι οφειλές αυτές να αποτελούν τουλάχιστον το 85% των συνολικών οφειλών τους και να έχουν δημιουργηθεί έως τις 31/12/2016.

Και για τις 2 κατηγορίες πάντως θα πρέπει να ισχύουν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, τα οποία μπορούν να συμπυκνωθούν στα εξής:

 

Ο ελεύθερος επαγγελματίας να έχει επιτύχει κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) μία φορά κατά την προηγούμενη τριετία (ακόμα και το φορολογικό έτος 2017, εφόσον επιθυμεί)

 

Η οφειλή, μετά το «κούρεμα» προστίμων και προσαυξήσεων, να αξιολογείται ως βιώσιμη και συγκεκριμένα να είναι έως 8 φορές μεγαλύτερη του ετήσου εισοδήματος του οφειλέτη (π.χ. για εισόδημα 5.000 ευρώ, η οφειλή μετά το «κούρεμα» να είναι μέχρι 40.000 ευρώ).

 

Η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη να είναι μικρότερη από το 25πλάσιο της οφειλής προς ρύθμιση (π.χ. για οφειλή προ «κουρέματος» 40.000 ευρώ, τα περιουσιακά στοιχεία δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 1 εκατ. ευρώ).

Οι ρυθμίσεις περιλαμβάνουν «κούρεμα» τόκων, προστίμων και προσαυξήσεων, καθώς και επιμήκυνση της εναπομείνασας οφειλής έως 120 δόσεις, ανάλογα με το ύψος της οφειλής και του εισοδήματος του οφειλέτη.

Συγκεκριμένα:

 

για οφειλές έως 3.000 ευρώ προσφέρονται μέχρι 36 δόσεις

 

για οφειλές 3.000,01 – 20.000 ευρώ προβλέπεται «κούρεμα» 85% τόκων και προσαυξήσεων, καθώς και ρύθμιση έως 120 δόσεις

 

για οφειλές 20.000,01 – 50.000 ευρώ προβλέπεται «κούρεμα» 85% τόκων και προσαυξήσεων και επιπλέον «κούρεμα» 95% προστίμων, καθώς και ρύθμιση έως 120 δόσεις.

Ο καθορισμός της δόσης προκύπτει βάσει της αρχής ότι το άθροισμα δόσεων προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ σε ετήσια βάση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα τρίτο του καθαρού εισοδήματος (EBITDA), προσαυξημένο με τον μέσο όρο τριετίας των εσόδων από άλλες πηγές (π.χ. ενοίκια).

Για τον προσδιορισμό του εισοδήματος λαμβάνεται υπόψη, είτε το εισόδημα του προηγούμενου έτους, είτε ο μέσος όρος της προηγούμενης τριετίας (ό,τι είναι υψηλότερο).

Εκτός ρύθμισης τίθενται οι εξής:

 

Οφειλές που έχουν ρυθμιστεί με οριστική δικαστική απόφαση ή δικαστικό συμβιβασμό,

 

Οφειλές που αφορούν ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων που χορηγήθηκαν με τη σύσταση ειδικών αφορολόγητων αποθεματικών.

Με το άνοιγμα της διαδικασίας ρύθμισης ενεργοποιείται παράλληλα και νέα αναβάθμιση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Ετσι πλέον περιλαμβάνονται πρόσθετοι αυτοματισμοί, μεταξύ των οποίων και η καταχώριση των στοιχείων οφειλών προς την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Δηλαδή, όλες οι οφειλές προς τράπεζες, ΕΦΚΑ και ΑΑΔΕ καταχωρίζονται αυτόματα.

 

Η πρόσβαση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού γίνεται μέσω του ιστοτόπου της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, στη διεύθυνση.

Για την Εφορία

Με την απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών Αικ. Παπανάτσιου (1223/29.12.2017) δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο έως 50.000 ευρώ, έχουν:

α. Φυσικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα ή νομικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και έχουν φορολογική κατοικία στην Ελλάδα και οι συνολικές οφειλές τους προς όλους τους πιστωτές τους δεν υπερβαίνουν το ποσό των 20.000 ευρώ ή/και οι οφειλές τους προς το Δημόσιο υπερβαίνουν το 85% των συνολικών οφειλών τους.

β. Φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν κάνει έναρξη εργασιών και έχουν φορολογική κατοικία στην Ελλάδα.

Στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές προς το Δημόσιο που είναι ήδη βεβαιωμένες κατά την 31η Δεκεμβρίου 2016 καθώς και οφειλές υπέρ τρίτων πιστωτών, με τις προσαυξήσεις ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής κατά τον χρόνο υπαγωγής στη ρύθμιση.

 

 

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks