-
Αρχική > Ελλάδα > Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Αγριεύει η αντιπαράθεση για τον β’ γύρο – Ο Παπανδρέου επιτίθεται στον Ανδρουλάκη

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Αγριεύει η αντιπαράθεση για τον β’ γύρο – Ο Παπανδρέου επιτίθεται στον Ανδρουλάκη

Αγριεύει η κόντρα Παπανδρέου-Ανδρουλάκη ενόψει του β’ γύρου των εκλογών στο ΚΙΝΑΛ.

Με καταμετρημένο το 96% των ψήφων τους δύο «μονομάχους» χωρίζουν 22.598 ψήφοι: Ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει 94.464 ψήφους (36.75%) και ο Γιώργος Παπανδρέου 71.866 (27.96%). Με μια τέτοια διαφορά και εν αναμονή της στάσης των υπολοίπων 4 υποψηφίων για το ποιον θα στηρίξουν στον β’ γύρο τα δεδομένα αλλάζουν για την εβδομάδα που διανύουμε.

Ο πρώην πρωθυπουργός αποφάσισε να αλλάξει τακτική και από τους μειλίχιους τόνους, πέρασε στην εκτόξευση κατηγοριών κατά του αντιπάλου του της επόμενης Κυριακής.

Στη νέα τακτική Παπανδρέου δεν πρόκειται να απαντήσει με αντεπίθεση ο Νίκος Ανδρουλάκης, όπως αναφέρουν συνεργάτες του, εκτιμώντας μάλιστα ότι η όξυνση και η εκτόξευση κατηγοριών δεν θα βοηθήσει τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό.

Σήμερα αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους για τη στάση τους για τον β’ γύρο οι κ.κ. Ανδρέας Λοβέρδος και Παύλος Χρηστίδης και ίσως και ο Παύλος Γερουλάνος. Ωστόσο όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι και οι τρεις θα στηρίξουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την υποψηφιότητα Ανδρουλάκη, ενώ ο Χάρης Καστανίδης έχει αποφασίσει να μην πάρει θέση, αρκούμενος να ευχηθεί «καλή επιτυχία».

Η διαφορά στρατηγικής φάνηκε ξεκάθαρα χθες στις δύο τηλεοπτικές εμφανίσεις των μονομάχων.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης που μίλησε στο Open κινήθηκε στο γνωστό πλαίσιο της ήπιας αντιπαράθεσης, αποφεύγοντας θριαμβολογίες και δηλώνοντας ότι θα κινηθεί στο β’ γύρο ως να πρόκειται για μια νέα μάχη. «Η πολιτική είναι γεμάτη εκπλήξεις. Για μένα είναι μια νέα εκλογική μάχη» είπε χαρακτηριστικά. Κατά τον ίδιο, η μεγάλη προσέλευση στις κάλπες και το μεγάλο ποσοστό, δείχνει ότι «πολλοί άνθρωποι θέλουν η παράταξη να αλλάξει σελίδα. Πολλοί θεωρούν ότι οι παλιοί πρωταγωνιστές είχαν πάρα πολλές ευκαιρίες στην πολιτική τους ζωή και τώρα ήρθε η ώρα για μια νέα γενιά να πρωταγωνιστήσει. Όπως επίσης και το θέμα της ενότητας. Ο κόσμος έχει πληγωθεί από τις πάρα πολλές εσωτερικές αναταράξεις, οπότε είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητές του. Και η πολιτική αυτονομία, διότι οι ψηφοφόροι μας δεν θέλουν καμία μα καμία συζήτηση με τη ΝΔ και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουν ένα κόμμα ισχυρό, αυτόνομο, που να ξαναγίνει πρωταγωνιστής, όπως ήταν τα παλαιότερα χρόνια».

Η επίθεση Παπανδρέου
Στον αντίποδα, η εμφάνιση Παπανδρέου στον ΣΚΑΪ το βράδυ της Δευτέρας, προκάλεσε αίσθηση καθώς επιτέθηκε ευθέως κατά του Νίκου Ανδρουλάκη. Ορισμένοι εκτιμούν ότι «ο Παπανδρέου ξέρει ότι δεν έχει ελπίδες ανατροπής, οπότε τα παίζει όλα για όλα και ό,τι πάρει». Αλλοι θεωρούν ότι αυτή η τακτική θα του γυρίσει μπούμερανγκ. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση φαίνεται ότι είναι ειλημμένη.

Μεταξύ άλλων είπε:

«Η ηλικία δεν είναι πιστοποίηση ανανέωσης. «Ανανέωση είναι ιδέες, να χτυπήσουμε στεγανά. Δεν πιστεύω ότι αυτά τα χαρακτηριστικά τα έχει ο κ. Ανδρουλάκης». Εφερε δε ως παράδειγμα ότι μεταρρυθμίσεις δικές του, όπως η Διαύγεια, ακυρώθηκαν στην πράξη από τη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. «Με γραμματέα του ΠΑΣΟΚ τον κ. Ανδρουλάκη, πήγαμε σε μια λογική νομής της εξουσίας: 4 η ΝΔ, 2 το ΠΑΣΟΚ, 1 η ΔΗΜΑΡ. Δηλαδή ξανά το μοίρασμα της εξουσίας, αυτή η παλαιοκομματική αντίληψη» υποστήριξε. Στο σημείο αυτό αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ έγινε το 2012 και ο Ν. Ανδρουλάκης εξελέγη γραμματέας το 2013.
Το δεύτερο καρφί Παπανδρέου κατά του Ν. Ανδρουλάκη ήταν ότι ο ίδιος συγκρούεται με συμφέροντα, κατεστημένα, με τη λογική του κόμματος-μηχανισμού» και ότι μιλά για το μεταρρυθμιστικό, ανοικτό κόμμα ενώ «ο κ. Ανδρουλάκης μιλά για παλαιοκομματική αντίληψη. «Την ανανέωση δεν την φέρνει ο φίλος μου ο Νίκος. Δυστυχώς» είπε.
Τρίτον, ο Γ. Παπανδρέου έβαλε ανοικτά το θέμα εκπροσώπησης στη Βουλή – κάνοντας μάλιστα άνοιγμα στον Α. Λοβέρδο λέγοντας ότι συμφωνεί μαζί του – και πρόσθεσε: «Εχουμε το παράδοξο αν εκλεγεί ο Νίκος Ανδρουλάκης να μην έχουμε στη Βουλή πρόεδρο. Ποιος θα δώσει τη μάχη απέναντι σε Μητσοτάκη και Τσίπρα; Δεν μας λέει ποιος θα είναι».
Επίσης εξέφρασε την αντίθεσή του για την κατάργηση του βέτο την οποία πρότεινε ο κ. Ανδρουλάκης προσθέτοντας ότι νέο Ελσίνκι δεν θα γίνει αν δεν έχουμε την απειλή του βέτο.
Τέλος ισχυρίστηκε ότι δεν ξέρει την ατζέντα Ανδρουλάκη για πάρα πολλά θέματα, καθώς «πολλοί δοξάστηκαν κρυπτόμενοι», ενώ ερωτηθείς για το πού τον τοποθετεί ιδεολογικά απάντησε «ούτε εγώ το γνωρίζω, ρωτήστε τον ίδιο».
Επίσης τόνισε ότι θα διατηρήσει το ΚΙΔΗΣΟ του οποίου είναι πρόεδρος.

Debate στην ΕΡΤ: Ο Παπανδρέου τώρα θέλει, ο Ανδρουλάκης το σκέφτεται
Χωρίς να είναι σαφές εάν υπάρξει τελικά debate επίσημο, καθώς τα επιτελεία των δύο μονομάχων θα απαντήσουν πιθανότατα σήμερα, Τρίτη στην ΕΡΤ, που απηύθυνε και επισήμως αίτημα, έχει ενδιαφέρον η αναμέτρηση των δύο μέσω των δημόσιων τοποθετήσεών τους.

Σχετικά με τη συζήτηση για debate μεταξύ των δύο φιναλίστ, ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε: «Εγώ προφανέστατα θέλω διάλογο, συζήτηση, δεσμεύσεις και θα αγωνιστώ όπως αγωνίστηκα με πολιτικό πολιτισμό» είπε. Για να προσθέσει: «Φέρθηκα θεσμικά την προηγούμενη περίοδο με τους συνυποψηφίους μου, το ίδιο θα κάνω και τώρα. Πρέπει να υπάρξει αυτή η συζήτηση διότι ο κόσμος θέλει δεσμεύσεις. Είναι προφανές ότι πρέπει να γίνει δημόσιος διάλογος, απλά θα γίνει με τρόπο θεσμικό, με κριτήρια, όπως είχαμε συμφωνήσει και με τους 4 συνυποψηφίους μου πριν την Κυριακή κι έγινε κάτι που θεωρώ ότι βοήθησε». Ωστόσο, τόνισε πως δεν έχει γίνει κάποια τέτοια συζήτηση με το επιτελείο του κ. Γιώργου Παπανδρέου. «Εύχομαι να γίνει και να συμφωνήσουμε στους όρους, όπως συμφωνήσαμε και με τους υπόλοιπους 4 συνυποψηφίους μας και το κάναμε», πρόσθεσε. «Εγώ το λέω δημοσίως, όπως το είπα και την προηγούμενη φορά. Και είμαστε έτοιμοι να συνεννοηθούμε για να μπουν τα κριτήρια και να επιτευχθεί».

Από την πλευρά του ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε με έμφαση ότι επιθυμεί να γίνει debate με τον Νίκο Ανδρουλάκη με επάρκεια χρόνου για ελεύθερη συζήτηση και περιμένει την απάντησή του για μια «αναμέτρηση ουσίας» επανακαταθέτοντας την πρότασή του για τηλεμαχία με άνεση χρόνου.<p>Πηγή: <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr”>iefimerida.gr</a> – <a target=”_blank” iefimerida.sour

 

 

 

 

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks