-
Αρχική > Ελλάδα > Όγκοι στο ήπαρ: Τι συμπτώματα και θεραπεία υπάρχει για καρκινικούς και καλοήθεις όγκους

Όγκοι στο ήπαρ: Τι συμπτώματα και θεραπεία υπάρχει για καρκινικούς και καλοήθεις όγκους

Οι όγκοι είναι μη φυσιολογικές μάζες ιστού, που σχηματίζονται όταν τα κύτταρα αρχίζουν να αναπαράγονται με αυξημένο ρυθμό. Τόσο μη καρκινικοί (καλοήθεις) όσο και καρκινικοί (κακοήθεις) όγκοι μπορούν να αναπτυχθούν στο ήπαρ.

Οι μη καρκινικοί (καλοήθεις) όγκοι είναι αρκετά συχνοί και συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα. Συχνά, δεν διαγιγνώσκονται μέχρι να πραγματοποιηθεί υπερηχογράφημα, αξονική τομογραφία, ή μαγνητική τομογραφία.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι καλοήθων όγκων του ήπατος, όπως:

  • Ηπατοκυτταρικό αδένωμα: Αυτός ο καλοήθης όγκος συνδέεται με τη χρήση ορισμένων φαρμάκων. Οι περισσότεροι από αυτούς τους όγκους παραμένουν μη ανιχνεύσιμοι. Μερικές φορές, ένα αδένωμα θα σπάσει και θα αιμορραγήσει στην κοιλιακή κοιλότητα, απαιτώντας χειρουργική επέμβαση. Τα αδενώματα σπάνια γίνονται καρκίνος.
  • Αιμαγγείωμα: Αυτός ο τύπος καλοήθους όγκου είναι μια μάζα από μη φυσιολογικά αιμοφόρα αγγεία. Συνήθως δεν απαιτείται θεραπεία. Μερικές φορές, τα βρέφη με μεγάλα ηπατικά αιμαγγειώματα χρειάζονται χειρουργική επέμβαση για την πρόληψη της πήξης και της καρδιακής ανεπάρκειας.

Τι είναι οι καρκινικοί όγκοι του ήπατος

Οι καρκινικοί (κακοήθεις) όγκοι στο ήπαρ είτε έχουν προέλθει από το ίδιο το ήπαρ (πρωτοπαθής καρκίνος του ήπατος) είτε έχουν εξαπλωθεί από καρκινικές αναπτύξεις σε άλλα σημεία του σώματος (μεταστατικός καρκίνος του ήπατος). Οι περισσότεροι καρκινικοί όγκοι στο ήπαρ είναι μεταστατικοί.

Τι είναι το ηπάτωμα (πρωτοπαθής καρκίνος του ήπατος)

Ονομάζεται επίσης ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα και είναι η πιο κοινή μορφή πρωτοπαθούς καρκίνου του ήπατος. Η χρόνια μόλυνση με ηπατίτιδα Β και ηπατίτιδα C αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτού του τύπου καρκίνου. Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν ορισμένες χημικές ουσίες, αλκοολισμό και χρόνια κίρρωση του ήπατος.

Ποια είναι τα συμπτώματα ενός ηπατώματος

Τα παρακάτω είναι τα πιο κοινά συμπτώματα ενός ηπατώματος. Ωστόσο, το κάθε άτομο μπορεί να εμφανίσει διαφορετικά συμπτώματα. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Κοιλιακό άλγος
  • Απώλεια βάρους
  • Ναυτία
  • Εμετός
  • Μεγάλη μάζα που μπορεί να γίνει αισθητή στο πάνω, δεξί μέρος της κοιλιάς
  • Πυρετός
  • Ίκτερος (κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών)
  • Επίμονη φαγούρα

Τα συμπτώματα ενός ηπατώματος μπορεί να μοιάζουν με άλλες ιατρικές καταστάσεις, ή προβλήματα. Πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας για διάγνωση.

Top
Enable Notifications OK No thanks