-
Αρχική > Πολιτισμός > Τα Χριστούγεννα μιας άλλης εποχής ( Της φωτεινής Παπαδοπούλου)

Τα Χριστούγεννα μιας άλλης εποχής ( Της φωτεινής Παπαδοπούλου)

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν έτσι η πόλη ξεκίνησε να φοράει τα γιορτινά της. Μέσα σε όλο αυτό το γιορτινό πνεύμα ο καθένας μας βιώνει τα Χριστούγεννα με διαφορετικό τρόπο και αυτή η χαρμόσυνη γιορτή έχει άλλη σημασία για τον καθένα από εμάς. Για εμένα Χριστούγεννα σημαίνει αναμνήσεις…. αναμνήσεις που στο μυαλό μου είναι φρέσκες ,γλυκές,χαρούμενες και με κάνει να σκέφτομαι:
«Πως πέρασαν τα χρόνια; Πως άλλαξε τούτη η πόλη;»
Όλα όσα ζήσαμε , επανέρχονται στην θύμησή μας μέσα από ξεθωριασμένες φωτογραφίες, μέσα από τις σκέψεις που αναπολούμε, μέσα από τις αναμνήσεις μας. Όλα όσα ήμασταν είναι εκεί! Και όλα όσα δεν θα έχουμε πια, είναι εδώ.
Έτσι, μας συντροφεύει η σιωπή. Μέσω της σιωπής γεμίζουμε την ψυχή μας με αναμνήσεις. Και πρέπει να ζούμε τη στιγμή που η σιωπή κυριεύει μέσα μας .
Ο χρόνος κυλάει και η ζωή περνάει.  Και εμείς εξακολουθούμε να εμμένουμε στις παλιές φωτογραφίες…….
Χριστούγεννα μιας άλλης εποχής με γλυκές αναμνήσεις
Οι γιορτές στην παλιά Καστοριά είχαν άρωμα μοναδικό! Θυμάμαι τα μαγαζιά που φορούσαν τα γιορτινά τους και τα παιχνίδια που διακοσμούσαν τις βιτρίνες τους .Κλόουν, τρενάκια, στρατιωτάκια, αυτοκίνητα, κούκλες για τα κορίτσια, Άγιοι Βασίληδες…
 Οι βιτρίνες ήταν στολισμένες με γιρλάντες, βαμβάκι, εκατοντάδες λαμπιόνια και μέσα σε αυτές δεκάδες παιχνίδια.  τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια που ακούγονταν από τα μεγάφωνα του καταστήματος, οι φωνές των άλλων παιδιών
Tα κάλαντα που περιμέναμε πως και πως .Την Πρωτοχρονιά με τα δώρα…. Τρέχαμε με τις πυζάμες κάτω από το δέντρο να δούμε τι μας έφερε ο Αη Βασίλης! Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι ήταν πλούσιο σε εδέσματα: Κοτόσουπα, γουρουνόπουλο ψητό, γαλοπούλα γεμιστή με κάστανα, πρασσοσέλινο χοιρινό, άσπρο τυρί και ντόπιο κρασί. Και ακολουθούσαν τα γλυκά και τα φρούτα, συνήθως πορτοκάλια, μανταρίνια και μήλα. Την Πρωτοχρονιά με τα δώρα…. Τρέχαμε με τις πυζάμες κάτω από το δέντρο να δούμε τι μας έφερε ο Αη Βασίλης!
Top
Enable Notifications OK No thanks