-
Αρχική > Ελλάδα > Χειμερινή σεζόν: Απαισιοδοξία των ξενοδόχων για τους χειμερινούς προορισμούς

Χειμερινή σεζόν: Απαισιοδοξία των ξενοδόχων για τους χειμερινούς προορισμούς

Ως καταστροφική χαρακτηρίζουν τη φετινή χρονιά οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων στους χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Οι πληρότητες την καλύτερη περίοδο γι’ αυτούς, το δεκαπενθήμερο των εορτών, δεν πρόκειται να ξεπεράσουν μεσοσταθμικά το 60%-65%, ενώ σε ολόκληρη τη σαιζόν αναμένεται να κυμανθούν μόλις στο 30%.

Στο 45%-50% οι κρατήσεις για τα Χριστούγεννα

Ειδικότερα και σύμφωνα με τον Άγγελο Καλλία, έφορο Δημοσίων Σχέσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, υπεύθυνό της για τους ορεινούς τουριστικούς προορισμούς και πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας, σήμερα οι κρατήσεις των ξενοδοχείων για το εορταστικό 15νθήμερο βρίσκεται μόλις στο 45%-50%, όταν τις χρονιές πριν την πανδημία του κορονοϊού ήδη από το τέλος του Νοεμβρίου οι κρατήσεις για τη συγκεκριμένη περίοδο έφταναν στο 90%-95%.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση φαίνεται ότι δύσκολα θα ανατραπεί προς το θετικότερο, αφού εδώ και περίπου μία εβδομάδα παρατηρείται στασιμότητα στις κρατήσεις, η οποία εκτιμά ότι οφείλεται στην αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και των σκληρών δεικτών της πανδημίας.

 

«Φέτος κυριολεκτικά θα πάμε στις κρατήσεις της απολύτως τελευταίας στιγμής. Οι πελάτες θα κλείνουν δωμάτια για τα Χριστούγεννα ακόμα και στις 22-23 Δεκεμβρίου. Δυστυχώς, φέτος οι πληρότητες για το 15νθήμερο των εορτών δεν αναμένεται να ξεπεράσουν μεσοσταθμικά σε ολόκληρη τη χώρα το 60%-65%. Όπως δείχνει η κατάσταση, τα διήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς οι πληρότητες θα κυμαίνονται στο 80%, τις ενδιάμεσες ημέρες μεταξύ 30%-40%, ενώ για τα Φώτα δεν μπορεί να γίνει καμία εκτίμηση, αφού οι κρατήσεις είναι σχεδόν μηδενικές. Δε σημαίνει τίποτα, αν κάποιες επιχειρήσεις δουλέψουν ακόμα και στο 100% το διήμερο των Χριστουγέννων, αφού με δύο πολύ καλές μέρες δεν είναι δυνατό να βγει η χρονιά», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Καλλίας.

 

Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι τη φετινή σαιζόν θα διαμορφωθούν χειμερινοί τουριστικοί προορισμοί δύο ταχυτήτων. Σε λίγο καλύτερη μοίρα θα είναι αυτοί της Νότιας Ελλάδας και κυρίως, όσοι βρίσκονται σε σχετικά κοντινή απόσταση από την Αθήνα (Αράχωβα, Καλάβρυτα, Δελφοί), όπου οι πληρότητες για το εορταστικό 15νθήμερο αναμένεται να φτάσουν μεσοσταθμικά στο 65%. Στον αντίποδα, η κατάσταση αναμένεται να είναι ακόμα χειρότερη για τη Βόρεια Ελλάδα, αφού για την ίδια περίοδο οι πληρότητες δε θα ξεπεράσουν το 50%.

Στο 30% οι πληρότητες τη σεζόν και λουκέτα στο προσκήνιο

Όπως αναφέρει ακόμα ο κ. Καλλίας, πολύ αρνητική θα είναι η κατάσταση για τους ορεινούς τουριστικούς προορισμούς στο σύνολο της φετινής σαιζόν, αφού οι πληρότητες μετά βίας θα ξεπεράσουν το 30%. Από τις 120 μέρες που διαρκεί η σαιζόν, ζήτημα είναι αν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα δουλέψουν τις τριάντα.

«Αυτό σημαίνει ότι οι πληρότητες στο σύνολο της σεζόν δε θα ξεπεράσουν το 30%, όταν το 2018 και το 2019 κυμαίνονταν στο 55%-60%. Δηλαδή θα δουλεύουμε τα Σαββατόβραδα και με αυτά θα πρέπει να ανταποκριθούμε στα αυξημένα φέτος λειτουργικά έξοδα, αφού αυξήθηκαν η θέρμανση και το ρεύμα. Στο βουνό οι θερμοκρασίες αυτήν την περίοδο κυμαίνονται τη νύχτα από 0 έως 2 βαθμούς Κελσίου. Άρα πρέπει να καίμε θέρμανση για τους πελάτες του Σαββατόβραδου. Από την 1η Ιανουαρίου θα πρέπει να επιστρέψουμε και τα… δανεικά, τις επιστρεπτέες προκαταβολές. Δυστυχώς, η φετινή χρονιά είναι καταστροφική και το 2022 τα λουκέτα θα είναι αρκετά. Για φέτος δεν έχουν ανοίξει ακόμα 200 από τις συνολικά 1.200 επιχειρήσεις του κλάδου μας», σημειώνει ο κ. Καλλίας.

ΕΘΝΟΣ

 

Top
Enable Notifications OK No thanks