-
Αρχική > Ελλάδα > Η Ελλάδα ξεπληρώνει τον Ιανουάριο το χρέος στο ΔΝΤ – Ακολουθεί πρόωρη εξόφληση χρεών σε χώρες της ΕΕ

Η Ελλάδα ξεπληρώνει τον Ιανουάριο το χρέος στο ΔΝΤ – Ακολουθεί πρόωρη εξόφληση χρεών σε χώρες της ΕΕ

Τον Ιανουάριο 2022, μετά την έγκριση του Eurogroup, η Ελλάδα αναμένεται να αποπληρώσει και το τελευταίο ευρώ δανεικών από το πρώτο μνημόνιο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Την εξέλιξη χαιρέτισε πριν λίγο καιρό η Γενική Διευθύντρια ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, επισημαίνοντας πως πρόκειται «για μεγάλο επίτευγμα της χώρας μας».

«Αναφορικά με την Ελλάδα είμαι ενθουσιασμένη που η χώρα τα πηγαίνει τόσο καλά. Είναι ένα σπουδαίο επίτευγμα για τη χώρα. Η αποπληρωμή του Ταμείου φέρνει ένα συμβολικό κλείσιμο μιας δύσκολης περιόδου για τον ελληνικό λαό και για την οικονομία της Ελλάδας. Ο ρόλος μας θα συνεχίσει να περιλαμβάνει την παρακολούθηση και την παροχή συμβουλών πολιτικής, θα συνεχίσουμε να παρέχουμε υπηρεσίες στην Ελλάδα, εφόσον η χώρα τις θεωρεί χρήσιμες», ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Τον Μάρτιο αναμένεται να προχωρήσει η Ελλάδα σε πρόωρη προεξόφληση και μέρους των διμερών δάνειων του πρώτου μνημονίου, με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. ΙΤα υπόλοιπα των διμερών δανείων ανέρχονται σε περίπου 51 δισ ευρώ και η Αθήνα θέλει να αποπληρώσει γύρω στα 5,3 δισ ευρώ, αποκομίζοντας όφελος 0,4% από τη διαφορά επιτοκίων.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την Eurostat η Ελλάδα το τρίτο τρίμηνο του 2021 κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ σε ετήσια βάση στην ευρωζώνη (+13,4%).

 

https://tilegrafimanews.gr/

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks