-
Αρχική > Τοπικά νέα > Θεατές στα σχέδια υποβάθμισης του Νοσοκομείου Καστοριάς;

Θεατές στα σχέδια υποβάθμισης του Νοσοκομείου Καστοριάς;

 

Είναι γνωστή η πρόθεση δημιουργίας ενός τριτοβάθμιου Νοσοκομείου στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στο Νομό Κοζάνης.

Είναι επίσης γωστή η «διαμάχη» Κοζάνης και Πτολεμαϊδας για τη διεκδίκηση της σημαντικής αυτής της Μονάδας Υγείας με τα προφανέστατα οφέλη για τους κατοίκους όλης της Περιφέρειας.

Ο Δήμος Κοζάνης φαίνεται πως προχωρά το θέμα, με μία μελέτη που ανέθεσε σε εταιρία και είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, τα περιφερειακά Νοσοκομεία των 4 Νομών της Δ. Μακεδονίας θα μετατραπούν σε μονάδες ημερήσιας νοσηλείας.

Το νέο «Νοσοκομείο» Καστοριάς, συγκεκριμένα,  προβλέπεται να έχει 39 κλίνες (κι αυτές ημερήσιας νοσηλείας) από τις 110 που έχει σήμερα. Περιστατικά (παθολογικής, μαιευτικής, παιδιατρικής, χειρουργικής, καρδιολογικής κλπ) θα εξετάζονται στο Νοσοκομείο αλλά αν χρειαστεί νοσηλεία θα διακομίζονται στο Περιφερειακό.

Τη μεγαλύτερη υποβάθμιση, ουσιαστικά σε κέντρο υγείας, η μελέτη του Δήμου Κοζάνης προβλέπει για το Νοσοκομείο Καστοριάς, αφού ακόμα και το Νοσοκομείο των Γρεβενών (του μικρότερου πληθυσμιακά νομού της περιφέρειας) προτείνεται να διατηρήσει 80 κλίνες και περισσότερους γιατρούς (36 από τους 36, ενώ η Καστοριά από τους 72, μόλις 18 ) .

 

Εκείνο που προκαλεί μεγαλύτερη και τρομακτική εντύπωση για εμάς εδώ στην Καστοριά είναι η αντίδραση από πλευράς τοπικών φορέων.

Με απορία βλέπουμε αυτή την εβδομάδα τη Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Καστοριάς, κα Ολυμπία Τελιγιορίδου, να μάχεται μόνη της με δελτία Τύπου, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εμφανίσεις, να διεκδικεί, να δημοσιεύει στοιχεία, να έρχεται σε κόντρα ευθέως με τον Δήμαρχο Κοζάνης και όχι μόνο…

Από την άλλη μεριά, αν εξαιρέσουμε την χλιαρή, άκρως καθησυχαστική αντίδραση του Κυβερνητικού Βουλευτή Ν. Καστοριάς, κ. Ζήση Τζηκαλάγια ο οποίος υποστηρίζει ότι θέμα δεν υφίσταται (μακάρι να αποδειχθεί ότι έχει δίκιο) και ότι ο «Δήμος Κοζάνης, αλλά και κανένας αυτοδιοικητικός οργανισμός ΔΕΝ έχει ΚΑΜΜΙΑ αρμοδιότητα για την χάραξη πολιτικής υγείας σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας»…..

….η  Αντιπεριφέρεια Καστοριάς, ο  Δήμος Καστοριάς,  οι άλλοι Δήμοι του Νομού, η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού, πολιτευτές, Σύλλογοι κλπ . τηρούν σιγή ιχθύος.

Πράγμα που δεν έγινε πχ με την διεκδίκηση δημόσιας συγγνώμης ενός παρουσιαστή για την λανθασμένη προβολή ενός video που δημοσιεύτηκε επίσης λανθασμένα από συμπολίτες μας και «εξέθεσε» την περιοχή σε λίγες χιλιάδες θεατών μιας πρωινής εκπομπής (δεν έπαιξε αλλού Πανελλαδικά το θέμα, το τσεκάραμε).

 

Αγνοούν, υποτιμούν, αδιαφορούν για το θέμα; Μήπως, όμως, θα είναι η πρώτη φορά που η Καστοριά θα ακολουθεί τις εξελίξεις; Θα «χάσει» κάτι παρακολουθώντας απλά τις αποφάσεις άλλων; Θα αποφασίζουν άλλοι για εκείνη; 

Η Αρχιτεκτονική και άλλες Πανεπιστημιακές σχολές που χάθηκαν, η καθυστέρηση στο Φυσικό αέριο, το αεροδρόμιο που υπολειτουργεί η μία και μοναδική συνδεση με την Αθήνα αντί να μιλάμε για διεθνείς πτήσεις, η σιδηροδρομική σύνδεση που έχει γίνει ένα ανέκδοτο δεκαετιών, τα έργα υποδομών, ειδικά προγράμματα για την τρομακτική ανεργία που οδηγεί σε φυγή εκατοντάδες νεόυς ανθρώπους και πόσα ακομα να θυμηθεί κανείς…

Εδώ, όμως, μιλαμε για την υγεία μας! Ενός γηρασμένου πληθυσμού που έχει τεράστια ανάγκη για σωστή και γρήγορη πρόσβαση σε Νοσοκομειακή φροντίδα. Αν και θα έπρεπε να κάνουμε συζητήσεις για την ανάπτυξη και τη μετακίνηση του Νοσοκομείου σε μια θέση που θα εξυπηρετεί καλύτερα όλο το Νομό, συζητάμε για πιθανή υποβάθμιση σε κέντρο υγείας…

Άραγε μας αξίζει να αρκεστούμε στην υποστήριξη της υποψηφιότητας της Πτολεμαϊδας στη λειτουργία της νέας τριτοβάθμιας μονάδας, τώρα που θα εχουμε τη Σήραγγα στην Κλεισούρας και άρα η πρόσβαση θα είναι γρηγορότερη και σε καλύτερες συνθήκες από και προς την Πτολεμαϊδα; Αυτό είναι το όραμα που χρειάζεται ο Νομός αυτή την κρίσιμη στιγμή στην ιστορία του;

Γιατί άλλα έργα, θέσεις εργασίας, ανάπτυξη… δεν βλέπουμε!!

Ευτυχώς δεν μπορεί να μετακινηθεί η λίμνη της Καστοριάς που αποτελεί  βασικό πυλώνα της τουριστικής ανάπτυξης ολόκληρης της Δυτικής Μακεδονίας μαζί με τις Πρέσπες στη Φλώρινα, αλλιώς θα μιλούσαμε για την απόλυτη απαξίωση της περιοχής μας.

Ειδικά τώρα που ο κλάδος της γουνοποιίας βρίσκεται σε παρακμή.

Θα κλείσουμε με 3 σοφές λαϊκές παροιμίες….
  • «Κάλλιο προλαμβάνειν παρά θεραπεύειν»,
  • «Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» και
  • «Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά»

Και με δηλώσεις/δημοσιεύματα των 2 βουλευτών του Νομού μας (φανταστείτε το σενάριο να γίνει μονοεδρικός ο Νομός και να έχουμε μία μόνο φωνή στο Κοινοβούλιο….)

Θα κλείσουμε με 3 σοφές λαϊκές παροιμίες….
  • «Κάλλιο προλαμβάνειν παρά θεραπεύειν»,
  • «Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» και
  • «Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά»

Και με δηλώσεις/δημοσιεύματα των 2 βουλευτών του Νομού μας (φανταστείτε το σενάριο να γίνει μονοεδρικός ο Νομός και να έχουμε μία μόνο φωνή στο Κοινοβούλιο….)

 

 


 

Πολύ κακό για το τίποτα; Καμπανάκι για το μέλλον; Ο χρόνος θα (απο)δείξει….

Top
Enable Notifications OK No thanks