-
Αρχική > Απόψεις > Το Νοσοκομείο Καστοριάς, κύριοι, δεν μπορεί να μπαίνει στο ζύγι, σαν μια οιαδήποτε επιχείρηση (. Του Λεωνίδα Εκιντζόγλου)

Το Νοσοκομείο Καστοριάς, κύριοι, δεν μπορεί να μπαίνει στο ζύγι, σαν μια οιαδήποτε επιχείρηση (. Του Λεωνίδα Εκιντζόγλου)

Η τύχη του Νοσοκομείου Καστοριάς

– Για μακροοικονομικούς λόγους τα περιφερειακά νοσοκομεία είναι όντως ασύμφορα. Αλλά αυτό είναι κάτι που γίνεται αντιληπτό μόνο από τους υπαλλήλους του γενικού λογιστηρίου του κράτους στο τέλος κάθε οικονομικής χρονιάς.

Σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών τα περιφερειακά νοσοκομεία συνιστούν υγειονομικές δομές εκ των ουκ άνευ. Η ύπαρξη και η λειτουργία τους δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Χάρη σε αυτά σώζονται χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο, ζωές οι οποίες σίγουρα θα χανόντουσαν αν τα ιατρικά αυτά κέντρα δεν υπήρχαν εκεί όπου υπάρχουν.

Γιατί όταν συμβεί το κακό ο υπ’ αριθμόν ένα παράγοντας εξέλιξης είναι η ταχύτητα παροχής ιατρικής βοήθειας. Αν ο χρόνος αυτός -λόγω αποστάσεων- επιμηκυνθεί, το περιστατικό θα έχει μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη πρόγνωση… Κατά συνέπεια, όλα αυτά τα θεωρητικά που τελευταία εκστόμισε ο Δήμαρχος Κοζανιτών και επι των οποίων άρχισαν να ανταλλάσουν κοσμητικά επίθετα οι βουλευτές Καστοριάς, περί μιας δήθεν ανασύνταξης του χάρτη υγειονομικών καταστημάτων της δυτικής Μακεδονίας, με το Νοσοκομείο Καστοριάς να υποβαθμίζεται και το νοσοκομείο Κοζάνης να αναβαθμίζεται, είναι στην κυριολεξία συζήτηση προκατειλημμένη, η οποία οφείλει να μας βρίσκει παγερά αδιάφορους -αλλά και σθεναρά συνασπισμένους.

Το Νοσοκομείο Καστοριάς, κύριοι, δεν μπορεί να μπαίνει στο ζύγι, σαν μια οιαδήποτε επιχείρηση. Δεν ενδιαφέρει κανέναν στην πόλη, στους οικισμούς αλλά και στον νομό ολόκληρο αν η λειτουργία του συμφέρει ή δεν συμφέρει οικονομικά το κράτος! Η ύπαρξη του συμφέρει στην υγεία της τοπικής κοινωνίας.

Όλα τα άλλα δεν μπορούν παρά να έρχονται δεύτερα. Με τοπικιστικά κριτήρια η όποια συζήτηση τελειώνει εκεί! Υπάρχει ωστόσο διακριτό ένα άλλο περιθώριο εποικοδομητικής ανέλιξης

… Εάν και εφόσον θελήσουν κάποιοι να πάνε την κουβέντα σε επίπεδο περιφερειακού σχεδιασμού, τότε αυτή θα πρέπει να διεξαχθεί επί μηδενικής βάσης και όχι επί δεδομένων συμφερόντων. Αν οι κοζανίτες συντάσσονται με την άποψη πως πρέπει να υπάρχει ΕΝΑ -και μόνον ένα- γενικό περιφερειακό Νοσοκομείο μακροχρόνιας περίθαλψης, τότε κάνουμε όλοι οι δυτικομακεδόνες κάτι πολύ απλό: Στρώνουμε κάτω τον χάρτη, τραβάμε ένα μεγάλο Χ που να ενώνει τις τέσσερεις περιφερειακές πρωτεύουσες και καρφώνουμε την καρφίτσα που θα υποδεικνύει το σημείο ανέγερσης ενός τέτοιου είδους ιατρικού καταστήματος, εκεί ακριβώς που θα ενώνονται οι άξονες του Χ. Δίκαια πράματα. Ισες αποστάσεις θα πρέπει να έχει αυτό από όλες τις πόλεις και όχι ‘κλείστε εσείς καστοριανοί το δικό σας νοσοκομείο κι ελάτε στο ομορφότερο δικό μας’…

. Με την υγεία μας δεν παίζουμε.

 

Top
Enable Notifications OK No thanks