-
Αρχική > Απόψεις > Βραδινά ρίχτερ και ο φόβος των Καστοριανών  Του Λεωνίδα Εκιντζόγλου 

Βραδινά ρίχτερ και ο φόβος των Καστοριανών  Του Λεωνίδα Εκιντζόγλου 

Ο προμεσονύκτιος σεισμός της 9ης Ιανουαρίου 2022 μπορεί και να ήταν μια πρόγευση του χαρακτήρα που θα έχει η νέα χρονιά. Η οποία ξεκινά ιδιαιτέρως ανησυχητικά-ειδικά για την περιοχή μας. Η Καστοριά κι η Φλώρινα, ξέραμε έως τωρα, ότι σπανίως δίνουνε σεισμούς.

Όχι ότι εξαιρούνται όλως διόλου της ελλαδικής σεισμικότητας αλλά συμμετέχουν σπανιότατα και ελαφρά. Συνέβη κάτι τώρα κι άλλαξε το μοτίβο? Μήπως μας ξημερώνει μια ακόμα γκαντέμικη χρονιά? Οσον αφορά πάντως τον ίδιο τον σεισμό μπορούμε να πούμε ότι δεν ήταν και από τους πλέον συνηθισμένους. Δεν το πήγε ντουπου/ ντούπου και τέρμα. Ξεκίνησε να κουνά σε ρυθμό βαλς, έκανε μια ανάπαυλα και μετά το γύρισε σε βαρύ ροκ. Πήγαν κι ήρθαν τα σκρίνια κουνήθηκαν τα κάδρα χοροπήδησαν οι πολυέλαιοι, πέσανε βιβλία, σπάσανε πιατικά….

Τρόμαξε ο κόσμος στην Καστοριά. Και αν τρόμαξε στην Καστοριά –η οποία είχε τέλος πάντων μια άλφα απόσταση από το επίκεντρο- φανταστείτε τι έγινε στη Φλώρινα η οποία καθότανε σχεδόν καβάλα στον εγκέλαδο. Μόλις 3 χιλιόμετρα παραδώθε, στα δυτικά της πόλης, κατέληγε το ρήγμα και μόλις 10 χιλιόμετρα από κάτω της.

Επιφανειακός και πλησιέστατος. Δεν ήταν δα και από τους σεισμούς που τους παίρνεις αψήφιστα. Πέντε κόμμα τρία είπανε στην αρχή και μετά το διορθώσανε. Πέντε κόμμα τέσσερα, αποτιμήθηκε τελικά. Δηλαδή εκατό φορές μεγαλύτερης ισχύος. Πολύ τυχερή στάθηκε η Φλώρινα είπε ο Τσελέντης.

Στο τσακ την γλύτωσε. Και άμα φρόντιζε να αγιάσει και τα νερά της κατά τα Θεοφάνεια, ε, τότε θα την γλίτωνε και τελείως είπε η Ραχήλ… Βγήκαν οι άνθρωποι εκεί στη Φλώρινα στο κρύο και αρκετοί πέρασαν την βραδιά τους στα αυτοκίνητα.

Εμείς πάλι εδώ… τίποτε το σπουδαίο. Πολύ πιο ψύχραιμα το πήραμε το πράμα. Κανένας μας δεν ξεπόρτησε. Καθίσαμε όλοι στα σπίτια με το πληκτρολόγιο στο χέρι να γράφουμε επιφωνήματα στο facebook. Ωχχχχ, Παναγιά μου βόηθα, αμάννν, τι ήταν τούτο καλέ….

Εσέις κουνηθήκατε? Τέτοια! Το πιο ωραίο το διάβασα από μια καστοριανή της άνω πόλης. «Πολλοί άχρηστοι καλέ όλοι αυτοί αρμόδιοι! Είπε. Δεν βγήκε όλο το βράδυ ένας υπεύθυνος να μας καθησυχάσει…. Τωρα το πως καθησυχάζεται ο κόσμος στους σεισμούς είναι όντως ένα θέμα….

Ποιος πολιτικός ή επιστήμονας μπορεί να βγει και να εγγυηθεί πως δεν θα ακολουθήσει τίποτε άλλο? Κλείσαμε και το μαντείο το Δελφών βλέπεις.

Μήπως να ψήναμε κανά καφεδάκι πρωινιάτικα και να το ψάχναμε στο φλιτζάνι?

 

Top
Enable Notifications OK No thanks