-
Αρχική > Ελλάδα > Εκπνέει η προθεσμία για τον εμβολιασμό των άνω των 60 ετών

Εκπνέει η προθεσμία για τον εμβολιασμό των άνω των 60 ετών

Το βράδυ της Κυριακής λήγει η προθεσμία εμβολιασμού των άνω των 60, οι οποίοι απειλούνται με την επιβολή προστίμου 100 ευρώ μηνιαίως έως ότου εμβολιαστούν. Σύμφωνα με την κυβέρνηση -που δεν έχει αποκλείσει την παράταση του εκβιαστικού και τιμωρητικού μέτρου και σε άλλες ηλικιακές ομάδες- δεν πρόκειται να δοθεί παράταξη.

Όπως αφήνει το υπουργείο Υγείας να διαρρεύσει, το 90% της ηλικιακής ομάδας άνω των 60 ετών έχει ήδη εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού και «χάρη στην υποχρεωτικότητα» αυξήθηκε κατά σχεδόν 10 μονάδες το ποσοστό των εμβολιασμένων αυτής της ηλικιακής κατηγορίας, που είναι και η πιο ευπαθής.

Οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι 2.761.838 πολίτες άνω των 60 έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού, και από τις 30 Νοεμβρίου, 217.000 άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξει επέκταση της υποχρεωτικότητας, ενώ όταν στα μέσα Δεκεμβρίου, κατά τις ανακοινώσεις των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν και θα ισχύουν τουλάχιστον έως τις 23 Ιανουαρίου, είχε πει σχετικά ότι θα επανεκτιμηθεί από την κυβέρνηση όλο το πλαίσιο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, όπως επίσης και ο χρόνος που θα ισχύουν τα πιστοποιητικά με πλήρη δικαιώματα.

Οι κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η προθεσμία για τον εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών εκπνέει το βράδυ της Κυριακής 16 Ιανουαρίου και δεν πρόκειται να δοθεί απολύτως καμία παράταση και από τις 17 Ιανουαρίου ξεκινάει η διαδικασία τελικών διασταυρώσεων μεταξύ ΓΓΠΣ, ΗΔΙΚΑ και ΑΑΔΕ των ΑΜΚΑ και των ΑΦΜ των ανεμβολιάστων πολιτών άνω των 60 ετών, ώστε να συνταχθεί ο οριστικός κατάλογος.

Στόχος, έως το τέλος του μήνα να γίνουν οι βεβαιώσεις προστίμων (50 ευρώ για τον Ιανουάριο – μισός μήνας – και 100 ευρώ από τον Φεβρουάριο).

Σημειώνεται ότι οι όποιες εξαιρέσεις αφορούν κατοίκους εξωτερικού, αυτούς που έχουν απόφαση απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εµβολιασµού από τις τριµελείς Υγειονομικές Επιτροπές κάθε Περιφέρειας για λόγους υγείας (π.χ. σοβαρή αλλεργική αντίδραση, διαγνωσµένη αλλεργία, ιστορικό θροµβοπενίας κ.λπ.), όσους έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό, όσους έχουν κάνει αίτηση εμβολιασμού κατ’ οίκον και δεν έχει γίνει ακόμη εμβολιασμός.

 

 

 

 

Top
Enable Notifications    OK No thanks