-
Αρχική > Ελλάδα > Από τη Δευτέρα επιβάλλεται το πρώτο πρόστιμο (των 50 ευρώ) στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών

Από τη Δευτέρα επιβάλλεται το πρώτο πρόστιμο (των 50 ευρώ) στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών

Η Κυριακή τελευταία ημέρα προθεσμίας για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 να κλείσουν ραντεβού – Ερχονται πρόστιμα
Από τη Δευτέρα επιβάλλεται το πρώτο πρόστιμο (των 50 ευρώ) στους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών και θα ακολουθήσουν πρόστιμα των 100 ευρώ για κάθε μήνα.

Οι ανεμβολίαστοι αυτής της ηλικιακής ομάδας είναι περίπου 300.000.

Η προθεσμία για να κλείσουν ραντεβού πρώτης δόσης εκπνέει την Κυριακή και όσοι δεν το κάνουν, θα τους επιβληθεί πρόστιμο 50 ευρώ για τον Ιανουάριο και 100 ευρώ για κάθε επόμενο μήνα που δεν αποφασίζουν να κάνουν το εμβόλιο.

Τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η διαδικασία ηλεκτρονικής διασταύρωσης των ΑΜΚΑ και των ΑΦΜ τους ώστε να συνταχθεί ο οριστικός κατάλογος και ως το τέλος του μήνα να γίνουν οι βεβαιώσεις προστίμων.

Από την επιβολή προστίμων θα εξαιρεθούν:

Όσοι έχουν αποδεδειγμένα λόγους υγείας που το απαγορεύουν (π.χ. σοβαρή αλλεργική αντίδραση, ιστορικό θρομβοπενίας)
Όσοι έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό
Όσοι έχουν κάνει αίτηση εμβολιασμού κατ’ οίκον και δεν έχει γίνει ακόμη εμβολιασμός. πολύ σημαντικό να μην εφησυχάσουμε με το σκεπτικό των ήπιων συμπτωμάτων» υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Πάντως, η σταθεροποίηση του αριθμού των μολύνσεων γεννά ελπίδες για αποκλιμάκωση της διασποράς έως τις αρχές Φεβρουαρίου.

Ανοίγει η πλατφόρμα για τα αντιϊκά φάρμακα

Ανοίγει την ερχόμενη εβδομάδα η πλατφόρμα για τα αντιϊκά χάπια αλλά μόνο για ασθενείς με Covid που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Η χορήγηση της θεραπείας θα εγκρίνεται με διαδικασία παρόμοια με αυτή που ισχύει για τα μονοκλωνικά αντισώματα.

Η χώρα μας έχει παραλάβει 5.700 θεραπείες του αντιϊκού φαρμάκου για την Covid-19 και μετά την τελική έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), που αναμένεται μέσα στον Φεβρουάριο, θα παραληφθούν άλλες 25.000 θεραπείες.

Προς το παρόν, το συγκεκριμένο αντιϊκό φάρμακο έχει λάβει ήδη άδεια επείγουσας χρήσης από τον Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Στην Ελλάδα μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ευρωπαϊκής έγκρισης, η θεραπεία μπορεί να χορηγείται με έγγραφη συναίνεση των ασθενών.

Σύντομα θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα στην οποία οι γιατροί θα ανεβάζουν τα προς έγκριση αιτήματα για τη νέα θεραπεία με τα αντιϊκά χάπια. Το φάρμακο μπορεί να χορηγείται σε ασθενείς οι οποίοι έχουν συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου για βαριά νόσο.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η θεραπεία θα χορηγείται για 5 ημέρες και θα πρέπει να ξεκινά μέσα στις πρώτες 5 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων και τη διάγνωση της νόσου (με θετικό rapid ή μοριακό τεστ).

tilegrafimanews.g

 

Top
Enable Notifications    OK No thanks