-
Αρχική > Ελλάδα > Μελάνωμα: Τι πρέπει να ξέρουν ειδικά οι γυναίκες γι’ αυτόν τον καρκίνο του δέρματος

Μελάνωμα: Τι πρέπει να ξέρουν ειδικά οι γυναίκες γι’ αυτόν τον καρκίνο του δέρματος

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι καρκίνου του δέρματος: το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και το μελάνωμα.

Αν και το μελάνωμα είναι μια πολύ λιγότερο κοινή μορφή καρκίνου του δέρματος, είναι πιο πιθανό να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος σε σύγκριση με τους άλλους δύο τύπους καρκίνου.

Το μελάνωμα ξεκινά από τα μελανοκύτταρα, τα οποία είναι τα κύτταρα του δέρματος που παράγουν μελανίνη. Η μελανίνη δίνει στο δέρμα το χρώμα του.

Το μελάνωμα μπορεί να σχηματιστεί οπουδήποτε στο δέρμα. Εμφανίζεται συνήθως σε ενήλικα άτομα, αλλά μπορεί περιστασιακά να εντοπιστεί σε παιδική κι εφηβική ηλικία. Οι άνδρες συνήθως αναπτύσσουν μελάνωμα στο στήθος, ή στην πλάτη τους. Οι γυναίκες συνήθως παθαίνουν μελάνωμα στα πόδια τους. Άλλα κοινά σημεία για μελάνωμα περιλαμβάνουν τον λαιμό και το πρόσωπο.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, το μελάνωμα μπορεί να αναπτυχθεί και σε άλλες περιοχές του σώματος. Για παράδειγμα, μπορεί να εμφανιστεί στα μάτια, το στόμα, τα γεννητικά όργανα, ή την περιοχή του πρωκτού.

Μελάνωμα: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες γι’ αυτόν τον καρκίνο του δέρματος

Είναι εύκολο να σκεφτεί κανείς ότι ο καρκίνος του δέρματος δεν είναι σοβαρός. Εξάλλου, οι περισσότεροι καρκίνοι του δέρματος είναι συνήθως θεραπεύσιμοι, εφόσον διαγνωστούν εγκαίρως. Αλλά είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τα στατιστικά στοιχεία. Αν και οι άνδρες έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από αυτόν τον καρκίνο, υπάρχουν μερικά σημαντικά στοιχεία για το μελάνωμα που κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίζει:

  • οι γυναίκες έως 49 ετών έχουν υψηλότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μελάνωμα σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο καρκίνο, εκτός από τον καρκίνο του μαστού, ή του θυρεοειδούς
  • μέχρι την ηλικία των 49 ετών, περισσότερες λευκές γυναίκες εμφανίζουν μελάνωμα σε σύγκριση με τους λευκούς άνδρες

Πώς να εντοπίσετε το μελάνωμα

Τα μελανώματα είναι ιάσιμα εφόσον διαγνωστούν εγκαίρως, επομένως είναι σημαντικό να εξετάζετε το δέρμα σας σε τακτική βάση. Η ακόλουθη διαδικασία μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε ύποπτες αλλαγές στις κρεατοελιές:

  • Ασυμμετρία: Ο μισός σπίλος (κρεατοελιά) δεν ταιριάζει με τον άλλο μισό
  • Περίγραμμα: Το όριο/περίγραμμα του σπίλου είναι τραχύ, ή ακανόνιστο
  • Χρώμα: Ο σπίλος έχει περισσότερα από ένα χρώματα
  • Διάμετρος: Ο σπίλος είναι μεγαλύτερος από μια γόμα μολυβιού
  • Εξέλιξη: Ο σπίλος αλλάζει σχήμα, μεγαλώνει, ή αιμορραγεί

Ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο

Τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα και ανοιχτόχρωμα μάτια και μαλλιά τείνουν να είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στον καρκίνο του δέρματος. Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

  • οικογενειακό ιστορικό μελανώματος
  • περισσότερος χρόνος χωρίς προστασία (σκιά, αντηλιακό) στον ήλιο
  • ηλιακά εγκαύματα στην πρώιμη παιδική ηλικία
  • ανοσοκατασταλτικές διαταραχές
  • εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
  • πολλές φακίδες, ή ελιές στο δέρμα

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες κινδυνεύουν, αλλά υπάρχει μια ανησυχητική τάση: αύξηση των ποσοστών μελανώματος στις νεαρές γυναίκες. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο μαύρισμα από τον ήλιο και στα σαλόνια τεχνητού μαυρίσματος. Το μαύρισμα -είτε φυσικό, είτε τεχνητό- είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρκίνους του δέρματος.

Πέντε συμβουλές για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος

Ευτυχώς, όλοι οι τύποι καρκίνου του δέρματος μπορούν να προληφθούν. Ακολουθούν πέντε συμβουλές για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος:

  1. Εφαρμόστε αντηλιακό ευρέος φάσματος, SPF 30 ή υψηλότερο, κάθε τρεις ώρες, ενώ είστε στον ήλιο
  2. Αποφύγετε να εκτίθεστε στον ήλιο μεταξύ 10:00 και 14:00. Όταν βρίσκεστε έξω, φορέστε καπέλο και γυαλιά ηλίου
  3. Αποφύγετε να μαυρίσετε. Αν και μερικοί άνθρωποι έχουν μια λανθασμένη αντίληψη ότι το μαύρισμα είναι υγιές, η αλήθεια είναι ότι το μαύρισμα συμβαίνει όταν η υπεριώδης ακτινοβολία καταστρέφει το DNA και αυτό στέλνει ένα σήμα στο δέρμα να παράγει και να μεταφέρει μελανίνη στα ανώτερα στρώματα του δέρματος, για να το προστατεύσει από περαιτέρω βλάβη στο DNA. Τα σήματα που δίνουν στους ανθρώπους ένα μαύρισμα είναι στην πραγματικότητα οι τύποι αλλαγών σε μοριακό επίπεδο που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του δέρματος
  4. Κάντε ετήσιο έλεγχο σε δερματολόγο, ειδικά εάν έχετε προσωπικό ιστορικό καρκίνου του δέρματος, ή ηλιακών εγκαυμάτων
  5. Κάντε μια αυτοεξέταση δέρματος, από το κεφάλι μέχρι τα νύχια, μία φορά το μήνα πριν, ή μετά το ντους.

 

 

Iatropedia.gr

Top
Enable Notifications OK No thanks