-
Αρχική > Ελλάδα > Λερώνεις με σάλια το μαξιλάρι σου όταν κοιμάσαι; Αν ναι, τότε είσαι πολύ τυχερός

Λερώνεις με σάλια το μαξιλάρι σου όταν κοιμάσαι; Αν ναι, τότε είσαι πολύ τυχερός

Τα σάλια στον ύπνο είναι πολύ συχνό φαινόμενο τόσο σε μωρά όσο και σε ενήλικες με πολλούς να ανησυχούν για το τι μπορεί να είναι αυτό.

Ξυπνάτε και σκουπίζετε τα σάλια από το στόμα σας; Σας ενοχλεί ή σας κάνει να σιχαίνεστε; Ίσως δεν πρέπει!

Ενώ μπορεί να νιώθετε λίγο αηδία και ακόμη και ντροπή αν μοιράζεστε ένα κρεβάτι με κάποιον, τα σάλια μπορεί να σημαίνει ότι είστε πραγματικά ένας υγιής άνθρωπος.

Πιθανότατα γνωρίζετε ότι το σάλιο είναι φυσιολογικό για τα μωρά, αλλά στην πραγματικότητα είναι αρκετά κοινό και στους ενήλικες. Στην πραγματικότητα, αν διαβάζετε αυτό, πιθανότατα έχετε πνιγεί τουλάχιστον μία φορά στον ύπνο σας με το σάλιο σας. Δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να ντρέπεστε!

«Το στόμα μας πάντα παράγει σάλιο και μερικές φορές κοιμόμαστε με το στόμα ανοιχτό, και έτσι το σάλιο βγαίνει και μας τρέχουν τα σάλια», λέει ο Δρ. Neil Kline, γιατρός ύπνου και εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ένωσης Ύπνου στο Lititz, Πενσυλβανία.

Είναι καλά τα σάλια στον ύπνο μας;

Τα σάλια είναι καλό. Στην πραγματικότητα, είναι η πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στις κουφάλες των δοντιών, λένε οι ειδικοί. Έτσι, αν σας τρέχουν τα σάλια, μπορεί να έχετε καλύτερη οδοντική υγιεινή από ό,τι οι φίλοι σας.

Επιπλέον, ένα από τα κύρια πράγματα που πρέπει να καταλάβετε για το σάλιο είναι ότι συμβαίνει συνήθως όταν παίρνετε έναν ξεκούραστο ύπνο. Είναι σαν το μυαλό σας να ξεχνάει να ενημερώσει το λαιμό και το στόμα σας ότι πρέπει να καταπιείτε επειδή κοιμάστε τόσο βαθιά.

Αυτό είναι σημαντικό επειδή ο ύπνος είναι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα της ύπαρξης μιας υγιούς ζωής. Ο κακής ποιότητας ύπνος είναι ένα από τα χειρότερα πράγματα για εσάς. Μπορεί να ξυπνήσετε κουρασμένοι, κακοδιάθετοι και γενικά να αισθάνεστε χάλια όλη την ημέρα. Το επίπεδο συγκέντρωσής σας υποφέρει, ίσως να θέλετε να φάτε τα πάντα εκείνη την ημέρα, και να ξεσπάσετε στους άλλους.

Αντίθετα, η απόλυτη ξεκούραση της νύχτας σημαίνει λιγότερη πίεση, καλύτερη συγκέντρωση και το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί ακόμα καλύτερα. Μπορείτε να δείτε σίγουρα μια διαφορά στην ημέρα σας ανάλογα με την ποιότητα του ύπνου σας. Και το σάλιο είναι ένα σίγουρο σημάδι ότι κοιμάστε υγιεινά και ειρηνικά.

Σημαίνει επίσης ότι είστε πιθανότατα στο ύπνο REM (Rapid Eye Movement – ύπνος γρήγορων κινήσεων των ματιών) μέρος του κύκλου του ύπνου σας, το οποίο είναι το βαθύτερο μέρος του ύπνου σας και είναι απαραίτητο για να πετύχετε εκείνο τον ύπνο υψηλής ποιότητας για το οποίο μιλάμε.

Τι να κάνω για να μην βγάζω σάλιο στον ύπνο;

Ενώ το σάλιο δεν είναι κακό, μπορεί σίγουρα να αισθάνεστε λίγο άβολα να ξυπνάτε έχοντας σάλια στο πρόσωπο ή το μαξιλάρι σας. Έτσι αν θέλετε να αποφύγετε να συμβεί αλλά να έχετε την ίδια ποιότητα ύπνου, ίσως να προσπαθήσετε να κοιμηθείτε στην πλάτη σας, δηλαδή ανάσκελα.

«Όσοι κοιμούνται ανάσκελα είναι λιγότερο πιθανό να τους τρέχουν τα σάλια από όσους κοιμούνται στο πλάι ή μπρούμυτα», λέει ο Robert Oexman, διευθυντής του Sleep to Live Institute στη Βόρεια Καρολίνα.

«Επιπλέον, ορισμένοι ασθενείς ορκίζονται ότι χρησιμοποιώντας Vapor Rub κάτω από τη μύτη για να ανοίξουν οι ρινικές κοιλότητες, τους βοήθησε με το σάλιο», λέει ο Oexman.

Top
Enable Notifications OK No thanks