-
Αρχική > Η Διαδρομή στον Κόσμο του Βιβλίου > Πάπυρος: Η περιπέτεια του βιβλίου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα – Irene Vallejo

Πάπυρος: Η περιπέτεια του βιβλίου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα – Irene Vallejo

Η διαδρομή στον κόσμο του βιβλίου συνεχίζει το μαγευτικό της ταξίδι με την Ισπανίδα συγγραφέα  Ιρένε Βαγέχο, «Πάπυρος, η περιπέτεια του βιβλίου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Μετάφραση: Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη.

 Το βιβλίο της Ιρένε Βαγέχο έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου 2020 στην Ισπανία.

Η Irene Vallejo (Ιρένε Βαγέχο, 1979, Σαραγόσα) σπούδασε Κλασική Φιλολογία και πήρε το διδακτορικό της από τα Πανεπιστήµια της Σαραγόσα και της Φλωρεντίας. Είναι συγγραφέας µυθιστορηµάτων, δοκιµίων και παιδικών βιβλίων, ενώ αρθρογραφεί τακτικά στον Τύπο. O Πάπυρος: Η περιπέτεια του βιβλίου από την αρχαιότητα µέχρι σήµερα έχει γνωρίσει µεγάλη επιτυχία όχι µόνο στην Ισπανία αλλά και διεθνώς, αφού µεταφράζεται σε περισσότερες από 30 χώρες και έχει αποσπάσει σηµαντικά βραβεία.

Περίληψη

Πώς διασχίζουν οι λέξεις τον χώρο και τον χρόνο;

Ένα συναρπαστικό ταξίδι στη ζωή του βιβλίου

Μια περιπλάνηση µε στάσεις στα πεδία των µαχών του Αλέξανδρου και στη Βίλα των Παπύρων, στα ανάκτορα της Κλεοπάτρας και στον τόπο δολοφονίας της Υπατίας, στις βιβλιοθήκες και στα εργαστήρια αντιγραφής χειρογράφων, στις πυρές όπου κάηκαν απαγορευµένοι κώδικες και στα γκουλάγκ, στη βιβλιοθήκη του Σαράγεβο και στον υπόγειο λαβύρινθο της Οξφόρδης το έτος 2000. Ένα νήµα που ενώνει τους κλασικούς µε τον σύγχρονο κόσµο…

Μια συλλογική περιπέτεια µε ήρωες χιλιάδες πρόσωπα, τα οποία συνέβαλαν στη δηµιουργία και την προστασία των βιβλίων: αφηγήτριες, γραφείς, εικονογράφοι, µεταφραστές, πλανόδιοι πωλητές, δασκάλες, λόγιοι, κατάσκοποι, εξεγερµένοι, µοναχές, σκλάβοι, τυχοδιώκτριες… αναγνώστες σε κορυφές βουνών και δίπλα στη θάλασσα, στις πρωτεύουσες που σφύζουν από ζωή και σε αποµακρυσµένους θύλακες όπου βρίσκει καταφύγιο η γνώση σε χαοτικούς καιρούς. Οι απλοί άνθρωποι, τα ονόµατα των οποίων δεν καταγράφει η Ιστορία, είναι οι πρωταγωνιστές αυτού του βιβλίου.

ΚΡΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΟΚΙΜΙΟΥ 2020 (ΙΣΠΑΝΙΑ).

Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι καταφέραµε να διατηρήσουµε ιστορίες που «υφάνθηκαν» πριν από χιλιετίες. […] η ανθρωπότητα αψήφησε την απόλυτη ηγεµονία της καταστροφής επινοώντας τη γραφή και τα βιβλία. […]. Με έναν µυστήριο και αυθόρµητο τρόπο, η αγάπη για τα βιβλία δηµιούργησε µια αόρατη αλυσίδα ανθρώπων, οι οποίοι, χωρίς να γνωρίζονται, έσωσαν τον θησαυρό των καλύτερων αφηγήσεων, ονείρων και σκέψεων στα βάθη των αιώνων.

IRENE VALLEJO

Απόσπασμα

Η Αλεξάνδρεια γεννήθηκε, πώς αλλιώς, μέσα από ένα λογοτεχνικό όνειρο, έναν ομηρικό ψίθυρο. Ενώ κοιμόταν, ο Αλέξανδρος ένιωσε να τον πλησιάζει ένας ηλικιωμένος με λευκά μαλλιά. Μόλις έφτασε δίπλα του, ο μυστηριώδης άγνωστος απήγγειλε μερικούς στίχους από την Οδύσσεια που μιλούσαν για το νησί Φάρος, που περιτριγυρίζεται από τον ηχηρό κυματισμό της θάλασσας, απέναντι από την αιγυπτιακή ακτή. Το νησί υπήρχε στ’ αλήθεια, βρισκόταν κοντά στο προσχωσιγενές πλάτωμα όπου οι εκβολές του Νείλου ενώνονται με τα νερά της Μεσογείου. Ο Αλέξανδρος, σύμφωνα με τη λογική της εποχής εκείνης, πίστεψε ότι το όραμα που είδε ήταν οιωνός και ίδρυσε την πόλη που ήταν γραφτό να ιδρύσει.

Του φάνηκε όμορφο το σημείο. Εκεί, η άμμος της ερήμου συναντούσε την υδάτινη έρημο, δύο τοπία μοναχικά, τεράστια, μεταβαλλόμενα, σμιλεμένα από τον άνεμο. Σχεδίασε ο ίδιος με αλεύρι το περίγραμμα, ένα σχεδόν τέλειο παραλληλόγραμμο, σημειώνοντας πού θα ήταν η κεντρική πλατεία, σε ποιους θεούς θα ήταν αφιερωμένοι οι ναοί και ποια θα ήταν η περίμετρος των τειχών που θα προστάτευαν την πόλη. Με τον καιρό, το μικρό νησί του Φάρου ενώθηκε με το δέλτα του ποταμού μέσω ενός μεγάλου υδατοφράκτη και έμελλε να στεγάσει ένα από τα εφτά θαύματα του κόσμου.

ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία φτιαγµένα από καπνό, πέτρα, λάσπη, καλάµια, µετάξι, δέρµα, δέντρα και, στις µερες µας, από πλαστικό και φως. Η αγάπη για τα βιβλία και το διάβασµα διαπερνά κάθε σελίδα αυτού του αριστουργήµατος. Είµαι σίγουρος ότι θα διαβάζεται από τους σηµερινούς αναγνώστες, αλλά και για πολλά χρόνια ακόµα.

Mario Vargas Llosa, Νόµπελ Λογοτεχνίας 2010

Μια απολαυστική περιδιάβαση στην ιστορία του βιβλίου. Άλλη µια απόδειξη πως το βιβλίο δεν έχει πει ακόµη την τελευταία του λέξη.

Le Figaro

Προβάλλει µε τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τις βάσεις του κόσµου µας: τα βιβλία.

NRC

Η Vallejo σωστά επέλεξε να αφήσει το ακαδηµαϊκό ύφος και να µιλήσει µε τη φωνή του αφηγητή… Ένας φόρος τιµής στο βιβλίο από µια παθιασµένη αναγνώστρια.

Alberto Manguel, συγγραφέας, τ. διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Αργεντινής

Ένα βιβλίο που συνδυάζει την οξυδέρκεια µε την αφηγηµατική δεινότητα.

Ignacio F. Garmendia, Malaga hoy

Είναι απόλαυση να διαβάζεις τα κείµενα της Irene Vallejo, εµπνευσµένα, έξυπνα, γεµάτα ευαισθησία.

Luis Landero, συγγραφέας

Ένα ταξίδι στη ζωή του βιβλίου: μια διαδρομή με στάσεις στα πεδία μάχης του Αλέξανδρου, στα παλάτια της Κλεοπάτρας και στον τόπο δολοφονίας της Υπατίας, στις πρώτες βιβλιοθήκες και στα εργαστήρια χειρογράφων, στις πυρές όπου καίγονταν απαγορευμένοι κώδικες, και στα γκουλάγκ, στη βιβλιοθήκη του Σαράγεβο και στον υπόγειο λαβύρινθο της Οξφόρδης το έτος 2000. Ένα νήμα που ενώνει τους κλασικούς με τον ιλιγγιώδη σύγχρονο κόσμο…

978-618-03-2857-8_3.jpg

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks