-
Αρχική > Τοπικά νέα > Μεγάλη ανταπόκριση των καστοριανών Στην ιατρική ημερίδα με  τον Χειρούργο – Ανδρολόγο Δημήτρη Παυλάκη που διοργάνωσε ο Ι.Ν.Αγίου Νικάνορα (φωτογραφίες βίντεο ) 

Μεγάλη ανταπόκριση των καστοριανών Στην ιατρική ημερίδα με  τον Χειρούργο – Ανδρολόγο Δημήτρη Παυλάκη που διοργάνωσε ο Ι.Ν.Αγίου Νικάνορα (φωτογραφίες βίντεο ) 

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των καστοριανών  στην ενημερωτική  ιατρική  ημερίδα  με θέμα  “Παθήσεις του προστάτη”

που διοργάνωσε ο Ιερός Ναός Αγίου Νικάνορα με κεντρικό ομιλητή τον κύριο, Δημήτριο Σωλ. Παυλάκη (Χειρουργό Ουρολόγο – Ανδρολόγος, Υπ. Δρ Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ.).

Η ημερίδα έλαβε χώρα χθές  το απόγευμα  παρουσία του Μητροπολίτη Καστοριάς κ. Καλλίνικου του βουλευτή της Ν.Δ Καστοριάς Ζήση Τζηκαλάγια  των αντιδημάρχων Καστοριάς Στέλιου  Φουλιρά και Πέτρου Δοκόπουλου , στην  κατάμεστη αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς, ενώ κύριος στόχος της ήταν  να παροτρύνει τους άνδρες να εξεταστούν για τον προστάτη τους, διότι η  πρόληψη σώζει ζωές.

Η καλή ενημέρωση του κοινού συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση της επίδρασης των παθήσεων του προστάτη»:

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί το συχνότερο καρκίνο του ανδρικού πληθυσμού και τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο. Περίπου ένας στους επτά άνδρες θα εμφανίσει καρκίνο του προστάτη.

Η εντοπισμένη μέσα στον προστάτη νόσο που θεραπεύεται δεν δημιουργεί συμπτώματα και η διάγνωσή της γίνεται με τη μέτρηση στο αίμα του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) και τη δακτυλική εξέταση. Για το λόγο αυτό οι άνδρες άνω των 50 ετών θα πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο του προστάτη τους.

Καλοήθης υπερπλασία

Ο κ. Παυλάκης μέσα από το λόγο του  αναφέρθηκε στην υπερπλασία του προστάτη. Πρόκειται για μία διόγκωση του αδένα, η οποία προκαλεί συμπίεση της ουρήθρας, δυσκολία στην έξοδο των ούρων και μία σειρά άλλων συμπτωμάτων, τα οποία ονομάζονται “συμπτώματα του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος”.

Τα συμπτώματά της εμφανίζονται συνήθως σε έναν στους τέσσερις άνδρες ηλικίας 50 ετών και άνω. Από τα 50 και μετά, η συχνότητά της αυξάνεται, για να φτάσει προοδευτικά στο 90% στην ηλικία των 80 ετών.

Στην Ελλάδα, ο αριθμός των πασχόντων κυμαίνεται μεταξύ 500.000 και 600.000 ανδρών και από αυτούς περίπου 350.000 λαμβάνουν συστηματική κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Η πάθηση δεν είναι επικίνδυνη για τη ζωή. Δεν σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου στον προστάτη, αλλά μπορεί να έχει σοβαρά συμπτώματα, με πολύ αρνητική επίπτωση, στην ποιότητα ζωής του πάσχοντα.

Εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά και έγκαιρα, ενδέχεται να οδηγήσει σε σημαντικές επιπλοκές, όπως επίσχεση ούρων, αιματουρία, λιθίαση και εκκολπώματα της ουροδόχου κύστης, επανειλημμένες ουρολοιμώξεις και – σε πολύ παραμελημένα περιστατικά – βλάβη των νεφρών και νεφρική ανεπάρκεια»,  δήλωσε στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ  οκ. Παυλάκης.

H πρόληψη σώζει ζωές

Σύμφωνα με τον επιστήμονα  ο καρκίνος του προστάτη αναμένεται να ξεπεράσει σε συχνότητα κατά πολύ τις άλλες νεοπλασίες, με το 95% των περιστατικών να διαγιγνώσκεται σε άνδρες ηλικίας 45 έως 89 ετών. Τα ποσοστά στην Ελλάδα – είπε – είναι χαμηλά σε σχέση με άλλες χώρες. Η εικόνα αυτή, ωστόσο, δεν επιτρέπει εφησυχασμό, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας προκύπτουν από αναγωγές, λόγω έλλειψης συστήματος καταγραφής.

Η ηλικία αποτελεί κρίσιμο παράγοντα κινδύνου. Κάτω από τα 40 έτη, ένας άνδρας αντιμετωπίζει πιθανότητα 1 στις 10.000 να εμφανίσει καρκίνο του προστάτη. Στις ηλικίες 40 έως 59 ετών, η πιθανότητα αυξάνεται σημαντικά (1 στις 100), για να φτάσει τη 1 στις 8 στην ηλικιακή ομάδα 60 έως 79 ετών.

Ο κ. Παυλάκης τόνισε ότι ο προσυμπτωματικός αιματολογικός έλεγχος του προστατικού αντιγόνου (PSA), μπορεί να σώσει ζωές. Σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό, ο πρώτος έλεγχος του προστάτη πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 45 ετών. « Ένας προληπτικός έλεγχος μετά τα 50 είναι απαραίτητος να γίνεται γιατί αν διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο ο καρκίνος, μπορούμε να τον θεραπεύσουμε πλήρως χωρίς περεταίρω προβλήματα για την υγεία του πάσχοντα. Το καμπανάκι χτυπάει στην υπερπλασία με προβλήματα στην ούρηση, ατελή ούρηση, συμπτώματα συχνοουρίας, επιτακτική ούρηση την νύχτα. Θέλουμε να ενημερώσουμε και όχι να τρομοκρατήσουμε τον πληθυσμό. Η πρόληψη το έχουμε ξαναπεί, σώζει ζωές. Τα αρχικά στάδια και η έγκαιρη εξέταση βοηθούν τον ασθενή. Καλύτερα να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις», ήταν τα λόγια του.

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks