-
Αρχική > Ελλάδα > Ασπιρίνη: Γιατί τα άτομα άνω μιας ορισμένης ηλικίας δεν πρέπει να τη χρησιμοποιούν καθημερινά

Ασπιρίνη: Γιατί τα άτομα άνω μιας ορισμένης ηλικίας δεν πρέπει να τη χρησιμοποιούν καθημερινά

Εκτός από την παυσίπονη δράση της η ασπιρίνη χρησιμοποιείται συχνά ως προληπτικό φάρμακο κατά μιας καρδιακής προσβολής. Ωστόσο, το αμερικανικό ιατρικό συμβούλιο εξηγεί πως τα άτομα 60 ετών και άνω δεν θα πρέπει να κάνουν χρήση για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς.

Η Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ (USPSTF) τονίζει ότι οι άνθρωποι άνω των 60 ετών δεν πρέπει να λαμβάνουν ένα καθημερινό δισκίο ασπιρίνης για να αποτρέψουν μια καρδιακή προσβολή ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, αν και είναι ευρέως γνωστό πως η χαμηλή δόση αυτού του παυσίπονου συνιστάται συχνά για την αποτροπή αυτών των παθήσεων σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αποτροπή θρόμβων αίματος ή άλλων παρόμοιων προβλημάτων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μια ημερήσια χαμηλή δόση αυτού του δημοφιλούς παυσίπονου κάνει το αίμα σας λιγότερο κολλώδες, βοηθώντας στην πρόληψη αυτών των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, όπως εξηγεί το NHS.

 

Οι εν λόγω ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα άτομα άνω των 60 ετών διατρέχουν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο εσωτερικής αιμορραγίας μετά τη λήψη ασπιρίνης. Εξήγησαν, επίσης, ότι οι 40 έως 59 ετών πρέπει να λαμβάνουν το παυσίπονο μόνο εάν διατρέχουν γενετικό κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και πάντα κατόπιν προτροπής του γιατρού τους.

Οι ηλικίας 75 ετών και άνω, δεν πρέπει να παίρνουν τα φάρμακα λόγω του μικρού οφέλους που προσφέρει σε μεγαλύτερη ηλικία.

Η υπηρεσία υγείας προειδοποιεί ότι θα πρέπει να παίρνετε ασπιρίνη μόνο για προληπτικούς σκοπούς μετά από ομιλία στο γιατρό σας. Να θυμίσουμε πως η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ήταν η πρώτη που συνέστησε την ασπιρίνη ως φάρμακο για την πρόληψη μιας καρδιακής προσβολής. Στη συνέχεια, η USPTF επικαιροποίησε τις οδηγίες της ώστε να ανταποκρίνονται σε αυτές τις συμβουλές.

Μιλώντας στο ABC News, ο Δρ. Michael Barry, αντιπρόεδρος του USPTF, δήλωσε: «Με βάση τα τρέχοντα στοιχεία, συνιστάται τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω να αρχίσουν να παίρνουν ασπιρίνη για να αποτρέψουν μια πρώτη καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Ωστόσο, επειδή η πιθανότητα εσωτερικής αιμορραγίας αυξάνεται με την ηλικία, οι πιθανές βλάβες της χρήσης ασπιρίνης ακυρώνουν τα οφέλη σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Όμως αυτή η καθοδήγηση δεν ισχύει για εκείνους που παίρνουν ασπιρίνη για να αποτρέψουν μια δεύτερη καρδιακή προσβολή ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Τέλος, οι άνθρωποι που παίρνουν επί του παρόντος ασπιρίνη για το λόγο αυτό δεν πρέπει να τη σταματήσουν εκτός αν συμβουλευτούν το γιατρό τους».

Ποιος είναι ο κίνδυνος εσωτερικής αιμορραγίας από ασπιρίνη;

Ενώ η χρήση περιστασιακής ασπιρίνης για την ανακούφιση του πόνου θεωρείται ασφαλής για την πλειοψηφία των ανθρώπων, η καθημερινή χρήση αυτού του παυσίπονου μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες, όπως γαστρεντερική αιμορραγία.

Ο κίνδυνος αιμορραγίας από ασπιρίνη αυξάνεται ακόμη περισσότερο καθώς μεγαλώνετε, προειδοποιεί η Κλινική Mayo.

Τα προειδοποιητικά σημάδια γαστρεντερικής αιμορραγίας

  • Εμετός με αίμα (μπορεί να είναι κόκκινος, σκούρος καφέ ή σαν πίσσα)
  • Αιμορραγία του ορθού (συνήθως μέσα ή με κόπρανα)
  • Ζάλη
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Λιποθυμία
  • Πόνος στο στήθος
  • Κοιλιακό άλγος

Σε αυτές τις περιπτώσεις ενημερώστε άμεσα τον γιατρό σας ο οποίος και θα σας καθοδηγήσει είτε σε διακοπή της ασπιρίνης, είτε σε περαιτέρω εξετάσεις.

 

 

Πηγή: https://img-s-msn-com.

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks