Στην επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας για την πώληση του χαρτοφυλακίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) της Volterra προχώρησαν χθες οι διοικήσεις της ΔΕΗ και του Ομίλου Άβαξ, όπως είχε γράψει η χθεσινή στήλη με αρκετές λεπτομέρειες και είχε αναφέρει…διακριτικά (εξαιτίας των φημών) την προηγούμενη εβδομάδα.
Με βάση την συμφωνία των δύο πλευρών η (θυγατρική της εισηγμένης επιχείρησης) ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα εξαγοράσει ουσιαστικά το 55% των μετοχών της «Volterra K-R ΑΕ» και της «Volterra ΛΥΚΟΒΟΥΝΙ ΑΕ», οι οποίες κατέχουν εν λειτουργία αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 69,7 MW στην Αιτωλοακαρνανία και τη Βοιωτία, όπως επίσης το 100% της εταιρείας «Ηλιοφάνεια ΑΕ» η οποία κατέχει ένα εν λειτουργία φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 2,7 ΜW στη Βοιωτία, καθώς και τις εταιρείες «Volterra ΔΟΥΚΑΣ ΑΕ» και «Volterra ΚΟΥΚΟΥΛΙ ΑΕ» που κατέχουν αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 39,5 ΜW σε φάση ανάπτυξης (υπό κατασκευή).
Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση της ΔΕΗ, η συναλλαγή αντιστοιχεί σε αξία (Enterprise Value) ύψους 133 εκατ. ευρώ.
Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες στελεχών της αγοράς, αυτή δεν πρόκειται να είναι η τελευταία συμφωνία της ΔΕΗ στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αλλά μάλλον η πρώτη από μία σειρά στρατηγικών κινήσεων για την ενίσχυση του «πράσινου» χαρτοφυλακίου της.
Μάλιστα, φήμες αναφέρουν πως βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη συζητήσεις και για άλλα projects (έτοιμα έργα, υπό κατασκευή ή υπό ανάπτυξη) με διαφορετικές εταιρείες και σχήματα της εγχώριας αγοράς.
Συνεπώς ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κωνσταντίνος Μαύρος θα πρέπει να προετοιμάζεται μέσα στους επόμενους μήνες για νέες δηλώσεις σχετικά με εξαγορές και συμφωνίες αφού το πλάνο της διοίκησης της ΔΕΗ για τα επόμενα χρόνια είναι εξαιρετικά φιλόδοξο.
Ας κάνει την αρχή με νέα casual trendy κοστούμια για τις συνεντεύξεις Τύπου όπως έλεγαν χθες με αρκετή δόση χιούμορ γνωστοί Έλληνες αναλυτές της αγοράς…
Σε…πανηγυρικό τόνο έγινε η χθεσινή τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΟΠΑΠ ΑΕ. Τα εκπληκτικά αποτελέσματα της προηγούμενης χρονιάς παρά τις δύσκολες συνθήκες και οι επιδόσεις της εταιρείας από τις αρχές του έτους έχουν δημιουργήσει κλίμα ευφορίας και αισιοδοξίας στους μετόχους και τους επενδυτές.
Έτσι, εγκρίθηκε η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου για τη διανομή συνολικού μεικτού μερίσματος 0,60 ευρώ ανά μετοχή για την εταιρική χρήση 2021, έχοντας ήδη διανεμηθεί προσωρινό μέρισμα 0,10 ευρώ ανά μετοχή από τις 10 Νοεμβρίου.
Δεν ήταν άλλωστε τυχαίο πως η συμμετοχή των μετόχων στην Γενική Συνέλευση ξεπέρασε το 78%, ποσοστό εξαιρετικά υψηλό.
Την έγκριση των πρακτικών του διαγωνισμού για την επέκταση της Αττικής Οδού από την Λεωφόρο Κύμης μέχρι την Εθνική Οδό στον ανισόπεδο κόμβο Καλυφτάκη στη Λυκόβρυση, όπου είχε αναδειχθεί μειοδότης (22/2) το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Ελλάκτωρ-Intrakat υπέγραψε χθες ο Υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής.
Το έργο που είχε αρχικό προϋπολογισμό 342 εκατ.ευρώ θα αναλάβει να ολοκληρώσει σε 4 χρόνια το συγκεκριμένο σχήμα, έχοντας καταθέσει την καλύτερη προσφορά με έκπτωση 5,3% έναντι 2% του Ομίλου Άβαξ.
Θα ακολουθήσει ο έλεγχος της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο και η υποβολή της στην Βουλή προς επικύρωση, ώστε μέσα στους επόμενους να γίνει και η επίσημη υπογραφή της σύμβασης ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και τους εκπροσώπους του σχήματος.
Συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (αντιναύαρχο ε.α.) Αριστείδη Αλεξόπουλο είχε χθες το απόγευμα ο CEO της Babcock International Group, Ντέιβιντ Λόκγουντ ο οποίος βρέθηκε εκτάκτως στην Αθήνα για την…έκθεση «Ποσειδώνια 2022».
Λεπτομέρειες ωστόσο για το περιεχόμενο της συνάντησης δεν ανακοινώθηκε από το υπουργείο αλλά ούτε και από τον Βρετανικό εισηγμένο όμιλο.
Σύμφωνα όμως με πληροφορίες μετέφερε βελτιωμένη πρόταση για τις τέσσερις νέες κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού που περιλαμβάνει ουσιαστικά τις φρεγάτες Arrowhead 140 (Type 31) με βαρύ οπλισμό… κορβέτας συν τον εκσυγχρονισμό των γερμανικών φρεγατών MEKO 200HN με βάση την πρόσφατη εμπειρία από το αντίστοιχο πρόγραμμα της Αυστραλίας.
Την πρώτη βιομηχανική μονάδα παραγωγής πλωτών ανεμογεννητριών για υπεράκτια αιολικά ενεργειακά πάρκα στην Ελλάδα και την μεγαλύτερη στην Ευρώπη σχεδιάζει η Βιοχάλκο (της της οικογένειας Στασινόπουλου) σε έκτακτη 1.000 στρεμμάτων στον Αλμυρό Βόλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχική επένδυση θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ και θα ενισχυθεί σημαντικά με κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) καθώς θα έχει την δυνατότητα να καλύψει όχι μόνο την ελληνική αγορά αλλά και μεγάλο μέρος των αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δηλαδή, μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στον κλάδο παγκοσμίως και για τα ελληνικά δεδομένα…σούπερ επένδυση.
Είναι άλλωστε γνωστό πως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει στενή συνεργασία με τον Όμιλο Βιοχάλκο και μόλις πριν από 2 μήνες (13/4) είχε υπογράψει τη χορήγηση δεκαετούς δανείου ύψους 75 εκατ. ευρώ στην Εlval για τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου της στα Οινόφυτα.
Βάσει ενός αρκούντως φιλόδοξου στόχου για το τρέχον έτος, κινείται η Rokas Renewables – Iberdrola στην χώρα μας, και δη σε ότι αφορά την εγκατεστημένη δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (RES).
Συγκεκριμένα, μέχρι πρότινος αυτή ανερχόταν περί τα 300MW, που αφορούν τόσο σε ανεμογεννήτριες, όσο και σε φωτοβολταϊκά. Πλέον, η εταιρεία αποσκοπεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, η συνολικά παραγόμενη RES ενέργεια να έχει αυξηθεί κατά το ήμισυ, ανερχόμενη στα 450MW.
Πρόσφατα, μάλιστα, ξεκίνησε την κατασκευή τριών πάρκων αιολικής ενέργειας στην χώρα μας, με συνδυαστική χωρητικότητα της τάξεως των 98,1 MW. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Ισπανικής εταιρείας, εκτιμάται πως οι εν λόγω εγκαταστάσεις θα συνδεθούν με το δίκτυο εντός του τρέχοντος έτους.
Δύο από τα εν λόγω αιολικά πάρκα βρίσκονται στη Δυτική Μακεδονία, το Askio II, χωρητικότητας 33,6 MW, στην Κοζάνη και το Askio III, συνολικά 48 MW, στην Καστοριά, ενώ το τρίτο, Rokani των 16,5MW, θα εδρεύει στην Εύβοια.
Θα πρέπει να τονιστεί πως η Ισπανική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας υλοποιεί ένα επενδυτικό πρόγραμμα, διεθνώς, της τάξεως των 10 δισεκατομμυρίων στην εν γένει «πράσινη» ενέργεια, τα “έξυπνα” grids, καθώς επίσης και σε μεγάλες εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας.
Και η χώρα μας αποτελεί σημαντικό μέρος του στρατηγικού σχεδίου της Iberdrola…
ΠΗΓΗ: emea.gr