-
Αρχική > Απόψεις > Δήμος Καστοριας : Το κενό στην πραγματοποίηση δημοτικών έργων είναι δικαιολογημένο Του Λεωνίδα Εκιντζόγλου 

Δήμος Καστοριας : Το κενό στην πραγματοποίηση δημοτικών έργων είναι δικαιολογημένο Του Λεωνίδα Εκιντζόγλου 

Όσο πιο κοντά στον χρονικό ορίζοντα έρχονται οι δημοτικές εκλογές, τόσο περισσότερο αναμενόμενο είναι να εντείνεται η κριτική της τρέχουσας δημοτικής αρχής και να επιχειρούνται συγκρίσεις της με άλλες.
Το «οι προηγούμενοι το κάνανε καλύτερα» ή «εκείνοι που θα έρθουν θα είναι καλύτεροι από εσάς» είναι φράσεις πού έχουν αρχίσει να ακούγονται, σε διάφορους τόνους, στις πολιτικές συντροφιές που σχηματίζονται στα πάρκα και στις καφετέριες της πόλης. Και όλες εκκινούν από ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. ( ή από ένα μη-γεγονός, εξαρτάται από το πως το βλέπει κανείς): Την απουσία εκτέλεσης χειροπιαστών έργων για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Παρατηρείται όντως ένα τέτοιο κενό?
Σε αυτή την ερώτηση ο κάθε τίμιος δημότης που έχει μάτια και βλέπει, απαντάει ‘ ΝΑΙ.’ Κι αφού παρατηρείται, σε τι πραγματικά οφείλεται? Εδώ οι γνώμες διχάζονται. Διχάζονται γιατί ο βαθμός γνώσης του καθενός είναι διαφορετικός, όπως διαφορετικές είναι και οι προσωπικές του πολιτικές του συμπάθειες και προτιμήσεις. Το μακρύ αυτό διάστημα απραξίας, από τους μεν κακοπροαίρετους αποδίδεται στην αδιαφορία, από τους δε καλοπροαίρετους στην γραφειοκρατία. Σε τι όμως πραγματικά οφείλεται?
Η μαύρη αλήθεια είναι ότι ο Κορεντσίδης παρέλαβε έναν Δήμο ο οποίος μόλις και δούλευε στο ρελαντί. Επραττε μόνον τα απολύτως αναγκαία και σχεδίαζε μόνον τα πλέον κραυγαλέα.
Αρκεί να θυμηθούμε ότι είχε βάλει πλώρη για την ανάλωση της κληρονομιάς Παπαλαζάρου σε ένα φαραωνικών διαστάσεων έργο, την ανέγερση ενός περικαλλούς πνευματικού κέντρου με αρχαιοπρεπή πύλη στο γεωφιλέτο της εισόδου της πόλης
. Ο Κορεντσίδης παρέλαβε ένα Δήμο που το 2019 είχε ετήσιο προϋπολογισμό μόλις 31 εκ. και συζητούσε για την δημιουργία κλειστού κολυμβητηρίου την ώρα που έσταζε η στέγη του κλειστού γυμναστηρίου και έμεναν σβηστά τα φώτα σε περιφερειακά γυμναστήρια και σχολεία, εξαιτίας απλήρωτων λογαριασμών
Την ώρα που η ΔΕΥΑΚ εμφάνιζε μια κολοσσιαία τρύπα στα έσοδα της που χρόνο με τον χρόνο μεγάλωνε, την ώρα που οι δρόμοι έμεναν ακαθάριστοι και τα χόρτα στις πλατείες και τις παιδικές χαρές έφταναν το ανθρώπινο μπόι. Το μεγαλύτερο όμως από τα προβλήματα του ήταν η ανυπαρξία έτοιμων προς υποβολή μελετών.
Μα τι λέτε!!! Θα αντιδράσουν κάποιοι.
Υπήρχε η μελέτη για το αρχοντικό Χριστόπουλου. Ναι υπήρχε. Ανεπαρκής για αυτό και ξανα-έγινε. Υπήρχε έτοιμη η δημοπράτηση του νέου υδρευτικού της πόλης. Ναι υπήρχε αλλά κατέπεσε στα δικαστήρια . Και υπήρχε και άφθονο υλικό από μαύρες τρύπες. Που σημαίνει ότι όλα έπρεπε να ξαναστηθούν και να λειτουργήσουν από την αρχή… Γινεται να αρχίζεις να κτίζεις ένα σπίτι από την αρχή και να ρχονται οι βιαστικοί καλοθελητές σου κάνουν παρατήρηση γιατί δεν το επίπλωσες ακόμη? Στην Καστοριά φαίνεται πως όλα γίνονται.
Ο Κορεντσίζης είναι άνθρωπος που δεν πάει βήμα παραπέρα αν δεν σιγουρευτεί ότι πατάει ήδη σε στέρεο έδαφος. Κίνησε από την αρχή τις διαδικασίες νομιμοποίησης του λατομείου και του καραβιού. Πήρε τις άδειες στα χέρια του και ΜΕΤΑ εκκίνησε τις λειτουργιές τους. Εβαλε τις τεχνικές υπηρεσίες να συντάξουν νέες μελέτες. Για παιδικές χαρές. Για την λειτουργική αναβάθμιση του γυμναστήριου της Μεσοποταμίας. Για τις ενεργειακές αναβαθμίσεις ενός σωρού σχολείων ΚΑΙ του δημαρχείου. Αναβαθμίσεις που θα γλυτώνουν την δημοτική αρχή από ένα σωρό λεφτά σε τιμολόγια ενέργειας. Εφτιαξε μελέτη για ολικές παρεμβάσεις στον γυρο της λίμνης.
Μελέτη ριζικής ανακατασκευής της νότιας παραλίας. Μελέτη για την ανάταξη των πλατειών Μακεδονομάχων και Βαν Φλήτ καθώς και νέο σχεδιασμό της οδού Ορεστείων στην βόρεια έξοδο. Ισοσκέλισε τα έξοδα με τα έσοδα. Εφερε στα συγκαλά τους τα οικονομικά της ΔΕΥΑΚ. Ξεκίνησε ένα πρόγραμμα στησίματος νέων παιδικών χαρών με νέους εξοπλισμούς σε πιο ασφαλείς χώρους. Εξασφάλισε χρηματοδότηση για την συντήρηση του λιμναίου οικισμού.
Τεράστια κονδύλια για την αλλαγή 3500 φωτιστικών σωμάτων στον φωτισμό δημόσιων χώρων και οδών σε Καστοριά Κορησό και Μαυροχώρι Βρήκε και 650.000 ευρώ για ασφαλτοστρώσεις όλων των μικρών οικισμών της αγροτικής περιφέρειας του Δήμου.
Ο Κορεντσίδης τρέχει για το 2022 έναν προυπολογισμό έργων της τάξης των 55 εκ και ετοιμάζει για το 23 έναν προυπολογισμό άνω των 60-63 εκ. Δηλαδή ΔΙΠΛΑΣΙΟ από αυτόν της χρονιάς που ανέλαβε. Και αυτό είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός! Αλλά, ο Δήμαρχος αυτός έκανε και κάτι άλλο, εξαιρετικά αποκαλυπτικό του τρόπου με τον οποίο σκέπτεται και του χαρακτήρα τον οποίο έχει: Είναι γνωστό ότι έχουμε εμπρός μας δυο τεράστιες εργολαβίες που θα σκάψουν χαρακώματα μέσα στην πόλη καταστρέφοντας όλο το σήμερα υφιστάμενο εσωτερικό οδικό δίκτυο.
Ο Κορεντσίδης έχει ΗΔΗ μέσα στο ταμείο του 400.000 ευρώ για εσωτερικές ασφαλτοστρώσεις. Θα μπορούσε να τις ξεκινήσει αύριο το πρωί. Πολλοί τον πιέζουν να το κάνει για να δείξει άμεσα ‘έργο’.
Δεν το κάνει. Περιμένει να τελειώσουνε οι άλλες επεμβάσεις, να κλείνουνε τις τρύπες τα συνεργεία των δικτύων του αερίου και υδρευτικού και ΤΟΤΕ να βάλει τα μηχανήματα στο κατόπι τους να στρώνουν άπαξ δια παντός τα αλφαδιασμένα οδοστρώματα.
Υπάρχουν ένα σωρό πράγματα που είναι εν εξελίξει. Λίγη υπομονή χρειάζεται και λίγη πίστωση χρόνου προς μια δημοτική αρχή η οποία κάθε άλλο παρά αδιαφορεί. Απλά εργάζεται με πρόγραμμα και όπως όλα τα προγράμματα πατάει το κάθε κουμπί στην ώρα του.

 

Top
Enable Notifications    OK No thanks