-
Αρχική > Συνεντεύξεις > Πήραν μέρος και αρκούδες στο Trimore? Του Λεωνίδα Εκιντζόγλου 

Πήραν μέρος και αρκούδες στο Trimore? Του Λεωνίδα Εκιντζόγλου 

• Το ότι όλα τα βουνά του καστοριανού οροπεδίου είναι γεμάτα από καφέ αρκούδες είναι αναντίρρητο γεγονός. Ο πληθυσμός μάλιστα αυτού του θηλαστικού -ως προστατευόμενου είδους- από τις αρχές του 21ου αιώνα και μετά διαρκώς αυξάνεται και η περιοχή μας έχει μετατραπεί σε ένα από τα κυριότερα ενδιαιτήματα του σε ολόκληρη την Ευρώπη.

• Το θέμα είναι ότι οι αρκουδίτσες των βουνών έγιναν πια τόσες πολλές ώστε ο ανταγωνισμός τους για τροφή να έχει αρχίσει να οδηγεί ορισμένες εξ αυτών έξω από τα ‘φυσικά’ τους όρια και πολύ κοντά (ή και μέσα ακόμη) σε κατοικημένες περιοχές.

• Οπου φυσικά και τα πράγματα αρχίζουν και γίνονται επικίνδυνα στον βαθμό που εκεί πολλαπλασιάζονται πια οι πιθανότητες ενός συναπαντήματος με ανθρώπους.

• Πάνε μόλις δύο χρόνια από την μέρα που ένας νεαρός χωρικός της Αγίας Άννας κατέληξε στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης μετά από μια αιφνιδιαστική επίθεση ενός τέτοιου θηρίου που του τσάκισε το χέρι. Και υπάρχουν άφθονα περιστατικά στα προηγούμενα χρόνια που δείχνουν ότι το ενδεχόμενο να συμβεί ένα παρόμοιο -ή χειρότερο- κακό όλο και μεγεθύνεται.

• Πριν από επτά χρόνια μια μεγάλη αρκούδα κατάφερε να διασχίσει κολυμπώντας όλη την Ορεστιάδα και να βγει αντίκρυ, στο βουνό της λίμνης. Το ‘16, δυο αρκουδάκια διείσδυσαν εντός του αστικού ιστού στην ΝΔ είσοδο της πόλης και έκοβαν βόλτες μεταξύ ΔΗΝΑΚ και LIDL. Το ‘20 μια αντίστοιχη διείσδυση έλαβε χώρα από την αντίθετη πλευρά και δυο ενήλικα άτομα έκοβαν βόλτες όλη την νύχτα στην περιοχή των Λυκείων. Το ‘18 μια μεγάλη αρκούδα έψαχνε τους κάδους των σκουπιδιών στα ψηλά της Καλλιθέας. Τον Φεβρουάριο του ‘17 ένα αρκουδάκι έγινε viral στα social media καθώς έκοβε βόλτες επάνω στην παγωμένη λίμνη. Το ‘21 ο φακός του Ν. Παναγιωτόπουλου συνέλαβε ένα ακόμη να δροσίζεται στα νερά της λίμνης παίρνοντας το καλοκαιρινό του μπάνιο. Το ‘16 μια μητέρα με τα δύο της μικρά κατατρομοκράτησε τους κατοίκους της Πέτρας και μία άλλη (ίσως και η ίδια) πραγματοποιεί κάθε χρόνο τακτικότατες διελεύσεις από επάνω από το Δισπηλιό. • Φέτος είχαμε δυο ακόμη τέτοιου είδους επαφές τρίτου τύπου.

• Η μία ήταν πίσω ακριβώς από τα ξενοδοχεία του Δισπηλιού όπου μια οικογένεια διέλυσε ένα βαρυφορτωμένο με κεράσια δέντρο και μια -τρέχουσα κι εν εξελίξει- καθώς αναφέρθηκε παρουσία αρκούδας κοντά στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία και στο πάρκο των ζαρκαδιών επάνω στο βουνό. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι -για ακόμη μια φορά- ένα ανήσυχο και θαρραλέο άτομο του είδους πραγματοποίησε χθες έναν κολυμβητικό διάπλου, παράλληλο εκείνου που εκτέλεσε και το ‘TRIMORE’ στην νότια παραλία.

• Σκεφτείτε τωρα το ενδεχόμενο οι κολυμβητές της μακράς διαδρομής των 10 χιλιομέτρων να βρίσκονταν κάποια στιγμή στο σημείο να ρίχνουν τις απλωτές τους δίπλα-δίπλα ακριβώς από μια ursus arctus….

• Τα πιο απίθανα σενάρια του κόσμου τα γράφει η ίδια η πραγματικότητα τελικά!

 

 

Top
Enable Notifications    OK No thanks